HTML

Rúgd és fuss!

Friss topikok

  • Szergő: Hajrá!Látom az új helyen nagyon belehúztatok,csak így tovább,igény mindenképpen van rá! (2011.01.06. 18:40) Turn The Page
  • Ayreon: Nagyon nagyokat röhögtem, főleg Mighty Mick MacCarthy-n, Bullard-on, Redknapp-en:) Jó kis poszt vo... (2011.01.01. 21:03) We're Having All The Fun
  • brúking: Úgy látszik még Capello is olvassa a Rúgd és fuss!-t, hiszen nagy magyarázkodásba kezdett: Capell... (2010.12.10. 15:37) Dream Again
  • Ayreon: Ashton-ért külön kár, élményszámba ment a játéka anno. :( (2010.11.18. 20:54) Once, A Glimpse
  • tatuuu21: Remek írás! Gratula! :) (2010.11.09. 18:34) Champagne Supernova

Címkék

angol futball (90) arsenal (7) aston villa (3) átigazolás (6) automatic promotion (3) beckham (2) beharangozó (9) benjani (3) beszámoló (3) blackpool (2) bolton (2) bristol city (3) bunyó (2) burnley (2) capello (21) cardiff (7) championship (24) charlton (2) chelsea (3) crystal palace (4) david oleary (2) dennis wise (2) dirty harry (8) divat (2) doncaster rovers (2) el tel (2) eric cantona (2) euro 2012 (2) fa (3) fa kupa (4) film (3) football league (2) george burley (2) george graham (2) hancúr (4) história (8) hull city (4) ian holloway (2) idegenlégiós (2) ír (2) italozás (4) james milner (2) joe ledley (2) john barnes (2) john terry (2) kapusok (2) kultikus futballisták (5) kupadöntő (2) league one (7) league two (4) leeds united (7) lee bowyer (2) legenda (4) liverpool (3) manchester united (5) man city (6) martin oneill (2) mcallister (2) menedzser (8) mezek (2) mike newell (2) morrissey (3) newcastle united (3) nottingham forest (2) önreklám (3) peterborough united (2) pete doherty (2) playboy (2) play off (7) plymouth (2) portré (2) portsmouth (7) premier league (12) primitívség (2) queens park rangers (2) rasszizmus (2) reading (2) robert green (2) sexy sven (5) sheff utd (3) simon jordan (2) sir alex ferguson (2) skócia (6) sport1 (2) steve staunton (2) stoke city (3) stuart pearce (2) szemétkedés (2) szexisten (3) szezonelőzetes (9) szövkap (2) televíziós közvetítés (2) three lions (27) tímár (2) tottenham hotspur (3) trevor (2) válogatott (20) wales (3) watford (3) wembley (2) west bromwich albion (3) west ham united (4) wolves (5) world cup 2010 (9)

2009.09.12. 14:00 brúking

This Is England

Amikor ezt a blogot elkezdtük írni, az angol válogatott éppen lemaradt az aktuális kontinenstornáról, ráadásul még szövetségi kapitánya sem volt. A dolgok tehát nem néztek ki valami túl jól, és ezen az újonnan kinevezett külföldi kapitány sem segített, akinek a személyét enyhén szólva nem fogadtunk kitörő lelkesedéssel. A folytatás is igazolni látszott bennünket, hiszen nem történt semmilyen érdemleges változás sem a csapat összetételében, sem játékfelfogásában, már ha egyáltalán lehetett valami olyasmiről beszélni. Ellenben nagy versengés folyt a csapatkapitányi karszalagért, ami fontosabbnak látszott még az alkalmazott taktikánál is. Ekkor nagyon úgy tűnt, hogy ugyanaz a koncepciótlan, középszerű, kiszámítható játék lesz továbbra is jellemző az angol válogatottra, amelyet az előző években a korábbi két szövetségi kapitány alatt tapasztalt az ember. És bizony mekkorát tévedtünk!

 

Az angolok nélkül megrendezett Európa-bajnokság után lejátszott VB-selejtezők azonban ránk cáfoltak, ugyanis Fabio Capello több olyan változtatást hajtott végre, ami egy csapásra megváltoztatta a korábban végtelenül öntelt, de egyben nyomasztóan töketlen csapat játékát. Az igazi fordulópontot természetesen a zágrábi mérkőzés jelentette, ahol Capello két meglepőt is húzott: egyrészt reaktiválta a mindenki által többször leírt Emile Heskey-t, másrészt volt mersze az érinthetetlen David Beckham helyett egy kisfiút, Theo Walcottot a kezdőbe tenni. Mindkét húzása tökéletesnek bizonyult, ugyanis Anglia rég nem látott látványos játékkal verte tönkre a horvát válogatottat. Ekkor derült ki, hogy Capello teljesen tisztában van azzal, mit kell tennie ahhoz, hogy az egyébként egyénileg remek játékosokból álló angol válogatottból igazán ütőképes csapatot hozzon létre, ami ugye az elődeinek egy-két meccs kivételével nem nagyon sikerült.

Először is rájött arra, hogy Rooney számára meg kell találnia a tökéletes szerepet, ahol a lehető leginkább tudja hozni magát. Tévesen Capello is sokáig egy szem előretolt csatárként játszatta, vagy párban egy hozzá nagyon hasonló kaliberű támadóval (Defoe, Owen), de időközben rájött arra, hogy Rooney csak szenved ebben a szerepkörben. Rooney ugyanis nem arra való, hogy háttal a kapunak az előreívelt labdákat megtartsa, hanem éppen az, hogy a valaki más (ez lett Heskey) által megtartott, kiverekedett és továbbpasszolt labdával lendületből megiramodjon a kapu felé. A döntés helyességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Wayne Rooney már kilenc gólnál tart a sorozatban.

Capello sikeresen birkózott meg azzal a szinte lehetetlennek tűnő feladattal is, hogy az angol futball két legjobb középpályását egyszerre tudja pályára küldeni, hogy azok ne ütközzenek folyton egymásnak, és ne kárhoztassa az egyiket kizárólag védekezőfeladatok ellátására. Tökéletesen működik a gépezet: hol az egyik, hol a másik megy előre, de valaki mindig visszazár a helyükre, aki Lampard esetében Barry, míg Gerrard helyére Rooney szokott visszajönni, vagy Ashley Cole tolódik feljebb. A legutolsó meccsen mindketten két gólt szereztek, ez ugye önmagáért beszél.

Eközben igazán nehéz döntéseket is meg tudott hozni, mint például amikor szép csendben kitette David Beckhamet a kezdőből, és mindezt úgy, hogy amikor a pályára küldi az utolsó öt-tíz percre, Beckham őszinte mosollyal áll az oldalvonal mellett, miközben Capello a hátát paskolja. Vagy például legutóbb, amikor nem engedett a közvélemény nyomásának, és nem tette be az egyébként élete formájában lévő Jermaine Defoe-t a horvátok elleni kezdőcsapatba, hanem kitartott erőcsatára, Emile Heskey mellett.

Egy nappal azután, hogy Anglia kijutott a 2010-es dél-afrikai világbajnokságra, a brit sajtó természetesen már arról beszélt, hogy Anglia a világbajnoki cím esélyese. Mi maradjunk viszont egyelőre annyiban, hogy úgy néz ki, Angliának van egy csapata, amely természetesen még korántsem tökéletes, de legalább rendelkezésre áll még kilenc hónap a vébéig, hogy Capello rendbetegyen ezt-azt. Például addig Robert Greenben tudatosítani kellene, hogy ő az elsőszámú kapus, Glen Johnsonnak meg kellene tanulnia védekezni, a hosszantartó sérüléséből visszatérő Joe Cole-nak helyet kell valahogy csinálni a csapatban, valamint kitalálni valamit arra az esetre, ha netán Emile Heskey megsérülne.

14 komment

Címkék: capello válogatott three lions angol futball world cup 2010


A bejegyzés trackback címe:

https://rugdesfuss.blog.hu/api/trackback/id/tr731373906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikusz 2009.09.12. 16:05:56

Naná! Capello a legnagyobb.
Nem is értem hogy hihettétek hogy nem így lesz. Szegény Róma is csak addig működött, amíg ő volt az edző.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.09.12. 16:44:30

beckham erdekes jelenseg.
amit a palyan kivul csinal az irritalo nekem, de mint jatekos, nagyon gyakran erezni benne a jatek iranti igazi szeretetet meg alazatot

_karmapolice_ 2009.09.12. 16:55:30

Capello egy zseni, de Anglia még nem lesz világbajnok, akár most fogadok rá bármiben (jövőre leverheted rajtam, ha tévedtem :-). Sztem a spanyolok és a brazilok is simán lemosnák őket a pályáról, de mondjuk az első 8-ban tuti benne lesznek. Ha még 1 kis szerencséjük is van, akkor az első 4-ben.

szeme közé, laposan! 2009.09.12. 17:34:29

Anglia egy örök talány a "miért nem"-re. Náluk vannak a legjobb védők (Terry, Ferdinand), a legjobb középpályások (Lampard, Gerrard, de még Beckhamet is ide sorolom). Velük azért már úgy is lehetne alkotni, ha se kapusuk, se egy sztár csatáruk sincs. Talán Owen kib...ot világklasszisa hiányzik.:) Vagy egy büdös nagy pofon minden meccs előtt, mert a pofájuk még mindig irdatlan nagy...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.12. 17:55:53

Kezdek megnyugodni.

Amikor az angolok elkezdenek beszélni arról, hogy világbajnokok lehetnek, akkor már nagy baj nem történhet. Akkor biztosan kiesnek 11-esekkel a negyeddöntőben. :-)

@szeme közé, laposan!:

A legjobb középpályások jelenleg a spanyoloknál vannak. De az tény, hogy az angol középpályán is klasszisok játszanak, és hogy ennél jóval gyengébb kerettel is nyert már meg csapat nagy tornát...

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2009.09.13. 10:36:25

Az utóbbi jó néhány foci világesemény közös jellemzője, hogy mindegyiken akadt legalább egy "bombameglepetés" csapat, amely teljesen váratlanul akár az elődöntőig menetelt, bárki került is az útjába. Bármely válogatott, amelyik most esélyesnek tűnik, így Anglia is összefuthat egy ilyennel, és már csomagolhat is. Noha ez a fajta bizonytalanság keresztülhúzhatja az összes esélylatolgatást, mégis inkább pozitív.

Ami az angol válogatottat illeti (ilyen szempontból a spanyolt is), jó látni, hogy végre összhangba kezd kerülni a bajnokság szanvonala és a nemzeti csapat szereplése.

.:Philip:. 2009.09.13. 12:53:35

Hál' Istennek Anglia most sem lesz világbajnok. Sőt, abban is biztos vagyok, hogy a horvátok tovább menetelnek majd a vb-n, mint ők. Az angolok '66 óta folyamatosan elhiszik, hogy ők az első számú esélyesek, ezért aztán nem is nyernek soha. Most is így lesz.

Pampito 2009.09.13. 16:14:31

@Csöncsön:
1etértek veled! Sőt a spanyoloknak még kapusuk is van,no meg csatáraik és nem is akármilyenek :)

Salvatore Bonanno 2009.09.14. 09:19:53

@.:Philip:.: Nem értek egyet. Hihet és gondolhat bármit a közvélemény, épp Capello lesz az, aki nem engedi a játékosokat elszállni. Hülyeség kijelenteni 9 hónappal a torna előtt, hogy ki lesz világbajnok, de az szerintem vitathatatlan, hogy ez az angol válogatott az utóbbi évek legjobbja, éppen a mentális változások miatt.

SimiTomi 2009.09.14. 10:59:30

Nagyon szép teljesítmény, ahogy az angolok elérték a vb-t, de azt azért vegyük figyelembe, hogy amikor az igazán jók közül találkoztak valakivel (spanyolok), akkor ki is kaptak. Márpedig valószínűleg a vb-n is majd a spanyolokat, vagy a brazilokat kell megverni a döntőben, pl.

Jó-jó, jók a németek is, de nem az a kategória. És jók a hollandok is, de nem az a kategória.

Szóval kell még fejlődni addig. Mindenesetre részemről nagyon örülök annak, hogy tényleg lehet ilyenről beszélni, hogy mi lesz az angolokkal a vb-n - s ez nagyjából nem másnak, mint Capellonak köszönhető.

Walmer 2009.09.14. 14:15:43

Az 5-1-es horvátalázást láttam és túl azon, hogy az angol válogatotton most már hónapok óta lehet látni mit akar játszani, túl azon, hogy capello nem az épp abban a pillanatban legjobbakat teszi be, túl azon is, hogy minden posztra megvan a két embere, az volt az egészben a legjobb, hogy olyan nyugodtan, magabiztosan, már-már tatásan döngöltek földbe egy horvát válogatottat, hogy az valami hihetetlen. Régebben tiszta ideg voltam egy macedonia elleni meccsen is, most a pulzusom egy téli álomban lévő sündisznóéhoz volt hasonlatos. magától értetődő KO volt. Az eredmény pedig a horvátok számára hízelgő.
Világbajnokok szerintem nem lesznek, de most van rá a legnagyobb esély és nem azért mert jók a játékosok, hanem mert van csapat, aki tudja mit akar játszani.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.09.16. 11:45:31

Tényleg nagyon jelentős az angolok formajavulása,a sok szenvedős meccsük után tényleg élmény tud már lenni az angol válogatott találkozóit nézni,a horvátok elleni 5-1 meg egyszerüen remek volt.

BENIARRIVO · http://forzaitalia.blog.hu 2009.09.22. 19:27:47

Akkor lehet, hogy a sok Capello-t ért kritika mögül, melyek jó része megalapozatlan volt szerintem, most már kikandikál az angoloknál és a szaksajtóban is némi elismerés? És hogy az eddigi eredményhalmaza az olasz kluboknál és az utóbbi időszak kedvező taktikai húzásai az angoloknál legalább enyhítik azt a jelentős ellenszenvet, ami megnyilvánult felé eddig?

Capello már számtalanszor bizonyította, hogy ha van egy korrekt keret a kezei alatt, márpedig Angliában ez megvan, és van elég ideje, akkor nagy dolgokra képes, és a világ egyik legjobb edzője!

Szerintem lehet, hogy ezúttal komolyan számolni kell majd az angolokkal a vb-n (értem ezalatt, hogy pl. legalább a négy közé jutnak). És nem azért, mert most gázoltak, hanem mert végre a néhány salabakter után egy remek edző veszi kézbe a sok nagyszerű játékost.
süti beállítások módosítása