HTML

Rúgd és fuss!

Friss topikok

  • Szergő: Hajrá!Látom az új helyen nagyon belehúztatok,csak így tovább,igény mindenképpen van rá! (2011.01.06. 18:40) Turn The Page
  • Ayreon: Nagyon nagyokat röhögtem, főleg Mighty Mick MacCarthy-n, Bullard-on, Redknapp-en:) Jó kis poszt vo... (2011.01.01. 21:03) We're Having All The Fun
  • brúking: Úgy látszik még Capello is olvassa a Rúgd és fuss!-t, hiszen nagy magyarázkodásba kezdett: Capell... (2010.12.10. 15:37) Dream Again
  • Ayreon: Ashton-ért külön kár, élményszámba ment a játéka anno. :( (2010.11.18. 20:54) Once, A Glimpse
  • tatuuu21: Remek írás! Gratula! :) (2010.11.09. 18:34) Champagne Supernova

Címkék

angol futball (90) arsenal (7) aston villa (3) átigazolás (6) automatic promotion (3) beckham (2) beharangozó (9) benjani (3) beszámoló (3) blackpool (2) bolton (2) bristol city (3) bunyó (2) burnley (2) capello (21) cardiff (7) championship (24) charlton (2) chelsea (3) crystal palace (4) david oleary (2) dennis wise (2) dirty harry (8) divat (2) doncaster rovers (2) el tel (2) eric cantona (2) euro 2012 (2) fa (3) fa kupa (4) film (3) football league (2) george burley (2) george graham (2) hancúr (4) história (8) hull city (4) ian holloway (2) idegenlégiós (2) ír (2) italozás (4) james milner (2) joe ledley (2) john barnes (2) john terry (2) kapusok (2) kultikus futballisták (5) kupadöntő (2) league one (7) league two (4) leeds united (7) lee bowyer (2) legenda (4) liverpool (3) manchester united (5) man city (6) martin oneill (2) mcallister (2) menedzser (8) mezek (2) mike newell (2) morrissey (3) newcastle united (3) nottingham forest (2) önreklám (3) peterborough united (2) pete doherty (2) playboy (2) play off (7) plymouth (2) portré (2) portsmouth (7) premier league (12) primitívség (2) queens park rangers (2) rasszizmus (2) reading (2) robert green (2) sexy sven (5) sheff utd (3) simon jordan (2) sir alex ferguson (2) skócia (6) sport1 (2) steve staunton (2) stoke city (3) stuart pearce (2) szemétkedés (2) szexisten (3) szezonelőzetes (9) szövkap (2) televíziós közvetítés (2) three lions (27) tímár (2) tottenham hotspur (3) trevor (2) válogatott (20) wales (3) watford (3) wembley (2) west bromwich albion (3) west ham united (4) wolves (5) world cup 2010 (9)

2008.02.03. 18:39 Gazza

That Joke Isn't Funny Anymore

Tudjuk, hogy késő bánat, de képtelenek vagyunk kiheverni a végtelen csalódást, amit Fabio Capello kinevezése okozott. Miért is bosszantó ez ennyire?

Először is: a szövetség - szokás szerint - a leggyávább megoldást választotta. Tegye fel a kezét, aki angol kapitány akar lenni, sikították a horvát meccs másnapján, és aki a legjobban nyújtózkodott, az kapta a melót. Ja nem is, először még bravúrosan bedőltek a páholyban ásítozó Józsika, a kis zsenigyerek tréfájának, pedig ő nem is jelentkezett, csak a fejét vakarta, és persze gúnyosan legyintett, amikor megpróbálták a kispadra csalogatni.
Természetesen nem várhattunk mást. A kijutás elbukása abból a szánalmasan gyenge csoportból kódolva volt az FA utóbbi években tanúsított ügyetlenkedéseiben. A felejthetetlen müncheni 5-1 óta eltelt hat év alatt sikerült közös erővel a közröhej szintjére süllyeszteni az angol nemzeti tizenegyet. Pedig már 2002-ben látni kellett volna, hogy Sexy Sven képtelen használható és pláne izgalmas csapatot formálni a primadonnák gőgös bandájából. Meggyőződésem, hogy a Brazília elleni második félidővel kezdődött az a rémálom, amiből azóta sincs ébredés. A negyeddöntőben kiesés kifinomult specialistája lett Anglia, a kiszámíthatóság és középszer nagyhatalmává. Mindeközben a kifogáskeresés és magyarázkodás tudományában még a mágikus magyarokat is sikerült túlszárnyalni. Kedvencünk a balszerencse. Meg a pálya talaja. Továbbá az elbizakodottság. Máskor meg a kishitűség. És a Gerrard-Lampard. Ne feledjük a kapusgondokat. Az utánpótlás hiánya. Az idegenajkúakkal felhígult Premiership. A hőség. A sajtó nyomása. A lelki teher. Az orosz műfű. A taktikai sivárság. Formánkívüliség. És persze Beckham. A balszerencsét mondtuk már? Na jó.

És akkor végre jönnek a félelmetes horvátok és összeomlik a kártyavár és McClaren hazamegy és mindenkitől esernyőt kap karácsonyra és új kor hajnala virrad Angliára.

A tényt, hogy Capello egy fasz, sose vitatta senki. Ismerjük a sztorit, de nem árt felidézni: legutóbbi munkahelyén arra a nem kis varázslatra volt képes, hogy a bajnoki cím ellenére kirúgták, mert megálmodta és össze is hozta minden idők legcsúnyábban futballozó Real Madridját. Persze a diktátor úr az erély és a következetesség fedettpályás championja is. Tavaly januárban bejelenti, hogy Becks-szel nem hosszabbít, az gyorsan aláír egy soccer-csapathoz, Capello erre teátrálisan kirakja a kezdőből, majd mikor látja, hogy a csúnya játék ezúttal kevés lesz a sikerhez, visszaengedi őt, és sebesen visszavonja a sok gonoszságot, amit összehisztizett Beckhamről. Egy edző, aki nem tűri, ha támadásokat kezdeményez a csapata. Kedvenc kézmozdulata a „mindenki tűnés hátra” kódjelű lendítés, valószínűleg szíve szerint az 5-5-0 formációt alkalmazná, és egy interjúban így teszi helyre a látványos futballért reklamálókat: „ugyan, elmúltak már azok az idők.” Értse meg, kedves mester, vastagon leszarjuk a sok scudettóját, és a lilakeretes szemüvegeit, a kortárs képzőművészeti gyűjteményét, a vasfegyelem iránti elhivatottságát, továbbá, hogy mekkora motivátor hírében áll. Eleget bosszankodtunk Sexy Sven és Macca kínkeserves évei alatt. Angolhon futballt akar látni.

Hogy látunk-e futballt a három oroszlántól a közeljövőben, valószínűleg nem a szerdai Svájc elleni barátságos meccsen dől majd el. Viszont egy ilyen bohóctalálkozó pompás alkalom lehetne, hogy Capello megmutassa, alaptalanok a gonosz előítéleteink. A napokban kihirdetett, és vasárnapra 23-asra szűkített keret nem sok meglepetést tartogat. Abban ugyanis semmi furcsa nincs, hogy a debütáló mester lezseren kihagyta a századik válogatottsága előtt álló Beckhamet. Ugyan már, mit képzelt ez a széttetovált plakátfiú? Majd pont az EB-re készülő, félelmetes formában érkező Svájci gladiátorok ellen ajándékozzuk meg ezzel szép jubileummal? Hiszen nem is vagy játékban, öcsi! Hiszen ennyi kihagyás után tutira elfelejtettél beívelni, a szabadrúgásokról nem is beszélve. Az mind menne a sorfalba. You must be joking, David Beckingham! Az igazi vicc az, hogy közelgő selejtezők előtt a mostaninál ezerszer több kifogás merül majd fel, és az az ember, aki számtalan botrányos blamától mentette meg Angliát az utóbbi tíz évben, akinek gyakran a játékosok közül egyedüliként csillogott a lelkesedés és a büszkeség a szemében, hogy Angliáért futballozhat, valószínűleg örökre megragad kilencvenkilencen.

Ami a keret további újdonságait illeti, ha leszámítjuk az Aston Villa játékosok feltűnő elszaporodását, ezt a bandát McClaren is összerakhatta volna. Én speciel nem értem ezt az Agbonlahor mániát. Hivatkozhatunk arra, hogy nem klasszikus befejező csatár, de akkor is: ez a fickó november óta egyetlen gólt lőtt a Premiershipben, azt is a Wigan ellen. Apropó, tudja valaki, hogy a 70-es évek végén hol üzemelt a világ legjobb diszkója? Wiganben. Casinónak hívták és annyira menő hely volt, hogy a 78-as évvégi összesítésében a new york-i Paradise-t is megelőzve végzett a Billboard diszkóranglistájának élén. Pedig a Paradise az elektronikus zene Wembley-je ugyebár.

De vissza a csodacsapathoz. Lampard sérült, tehát még nem tudhatjuk meg, mi lesz Capello válasza a Nagy Gerrard – Lampard Dilemmára. Bár, ha belegondolunk, már nem is akkora nagy dilemma ez. Fat Frank annyira elviselhetetlenül gyengén futballozik a válogatottban (és újabban klubjában is), hogy igazából csak az a kérdés, hogy hosszútávon ki lehet helyette Stevie G párja középen. Mert ott a középpályán elég komoly gondokkal szembesülhet a mesterünk. Jobboldal üresen tátong, Wright-Phillipst egy formánkívüli Kellerjózsi is kilapítja, Bentleyben pedig egyelőre kevéssé tapinható a világverő őstehetség. Még szerencse, hogy van egy Joe Cole-unk. A keret egyébként első látásra tökéletesen rímel a fenti nyavalygásainkra. Összesen tizenegy védő, illetve védekező lelkületű labdarúgó, és 4 darab csatár, köztük egy gólképtelen újonc, továbbá egy liverpooli kispadkoptató. Lesz itt forradalom.

Capello mentségére szolgál, túl sok tér amúgy sincs a variálásra. Lássuk be, a kapust leszámítva minden poszton van legalább két ember, akinek mindig helye lesz a kezdőben. Hátul Ferdinand és Terry, középen Gerrard és Joe Cole, elöl meg Owen és Rooney. A kistörpe mondjuk mostanság tehetetlenül ficánkol a Newcastle támadósorában, de amíg a crouch-ok és walcottok a trónkövetelők, Misi fiú nyugodt lehet. Bazmeg, vessetek a mókusok elé, de akkor is az Owen – Heskey csatársorral mennénk a legtöbbre. Fájdalmas ezt kimondani 2008-ban, de akinek van jobb ötlete, kap tőlem egy dedikált Lineker sálat ajándékba.

De elég a borúlátásból és berzenkedésből.

Szétbasszuk a csokifaszú svejcieket és minden szép lesz.
 

17 komment

Címkék: fa beckham capello three lions sexy sven angol futball


A bejegyzés trackback címe:

https://rugdesfuss.blog.hu/api/trackback/id/tr91323505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2008.02.03. 20:17:47

Semmit se értek a focihoz, de a Smith a világ legjobb együttese, a címbeli pedig az egyik legjobb számuk :)
uk.youtube.com/watch?v=aEmsjyUrslk

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2008.02.03. 20:20:32

Ja, most látom a többi bejegyzésből, hogy nem véletlen és nem egyszeri a Smiths utalás :)

papercut 2008.02.03. 20:57:03

Fúú Gazza mester ez azért kemény lett. Nemcsak fényesen bizonyítja, hogy nem nagyon nézel angol focit az utóbbi időben de sztatisztikai adatoknak sem nézel utána(tetszőlegen kiragadott példa: a gólképtelen újonc Ashley Young, jelenleg a liga legjobban beadó játékosa, mind az elindított, mind a sikerresen célhoz jutatott labdák számában is első, rögtön nincs miért Beckhamért sírni). A csapat összeállításánál meg baromira semmi értelme nem lenne az edzés helyett Unicef nagyköveti tisztségét ellátó Beckhamet reaktiválni kb:3 mecc erejéig, hogy legyen neki szép piros 100 as pólója, hogy aztán majd mehessen vissza az USA-ba sztárosat játszani, miközben a vérfrissítés megint késik, mert az új embereknek mint Bentley nincs esélye a tétmeccsekig bejátszani magukat a csapatba. Csatár az tényleg nincs egyenlőre, de megemlíteném, hogy amikor Rooney elkezdett a válogatottban játszani kemény 6 liga gólja már volt is... Ez alapján a mai fiatolok is megérdemelnek egy sanszot a csapatban, nem?

gyz 2008.02.03. 21:21:22

nem tudom, mi ez az ideges hang, az angoloknál válogatott szinten csak a spanyolok nagyobb lúzerek.
Brazília ellen kezdődött a rémálom? Ez milyen hülyeség már? 1966 óta szart se nyertek. Ja, és ráadásul mindig nézhetetlen volt a meccsük a vébéken.

Capellóról meg annyit: nézni az ő csapatait is szörnyű, de az összes angol edző derékból amputáltatná magát, ha cserébe valaki garantálná, hogy csak feleannyira lesz sikeres, mint ő.

"Szétbasszuk a csokifaszú svejcieket és minden szép lesz."

bírom, amikor valaki Kőbánya alsóról angolabb az angolnál. Gondolom, egy magyar-angolra is angol mezben mennél ki.

SPEED 2008.02.03. 21:26:09

"Ja, és ráadásul mindig nézhetetlen volt a meccsük a vébéken."

Melyikre gondolsz? A '98-as angol-argentinra, a '90-es angol-kamerunira, vagy '86-os angol-argentinra?

baraboo 2008.02.03. 21:59:29

Namost én szoktam szurkolni az angoloknak, de nagyon gyengék: nem csak "Fat Frank", meg Shaun, de Gerrard és Joe Cole is. Kár variálni, ennyit tudnak és kész.
Mondjuk az igaz, hogy Crouchnak semmi keresnivalója a focipályán, de őszintén: nem az a baj, hogy csak simán szar a felhozatal? Hol vannak ezek Shiltonhoz, Linekerhez, Platthez, Shearerhez képest?

doktor.dikhed 2008.02.03. 22:30:01

Beckhamet kihagyni baromság. Ő igazi jolly joker, ha szarul játszik, akkor is ad pár gólpasszt rögzített szituációkból, ráadásul tényleg az egyik leglelkesebb angol.

Heskey túlzás. Rooney kell oda, ha kicsit összeszedettebb lenne a középpálya Wayne is jobban termelne.

dr. Wilbur Swain 2008.02.03. 22:42:47

na, Crouch egy király csatár, ne bántsuk már
de az angolok válogatott szinten tényleg elég lájtosak

gastro, missing in action 2008.02.03. 23:10:50

papercut
nana! Beckham egy isten! Ki is jutatta ki az angolokat a VB-re? Ki nyerte meg a Real M.-nak tavaly az aranyat? Ki lött több szabadrugásgólt is az utolsó percekben? (tényleg nincs erről egy stat valahol, hogy az utolsó 5-10 percben hány gólt ragasztott be Becks a felső sarokba?!) Beckham egyszerűen kihagyhatatlan!
És azért Crouch is hozta magát ha már a többi nem volt képes gólt rúgni!
Go England!
ezt a Capellot én sem értettem, Guus Hiddink kellett volna oda, de az Abramovics ebbe már nem ment bele....:-)
mi lesz igy a kedvenc (külföldi) válogatottammal?:-(

papercut 2008.02.04. 00:11:58

Hát hogy a tavalyi aranyat nem Beckham nyerte meg tavaly a Madridnak az ziher, a VB-t nem vitatom. De emberek lássuk már a fától az erdőt! Attól még hogy POTENCIÁLISAN rúg egy szabadrúgásgólt, az nem mentesít az alól, hogy legalább egy éve nem tud egy meccset végigfutni, és egy-két valóban gyönyörű 40 méteres passzon kívül mász nem csinál, prdig akkor még formában volt. Én nem vagyok angol frukker, de ha ti nyugodt szívvel rábíznátok a jobbszélt csak rajta, de ne sírjatok, ha hőn szeretett válogatottatok egy újabb pocsék meccs után behúzott farokkal kénytelen hazakullogni, mert nincs olyan játékos aki robotolna labdát szerzne, mert a publikum csak a primadonnákat szereti! Meg kellen tanulni, hogy igenis kellenek a Wright-Phillips-ek,mert ha nem jön be a Beckham szabadrúgás, akkor valaikinek a pályát fel kell szántani a győzelemért. És az nem a nullkondis Beckham lesz...

Sloane (törölt) 2008.02.04. 11:40:58

Faszcapelló. Már a buta McLarennek is többek közt az okozta a vesztét, hogy üldözte a Beckhamet, pedig épkézláb meccse csak akkor volt a selejtezőkön az angoloknak, amikor beállt a klasszis.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.02.04. 13:28:25

nem igazán tudom mire vélni: Beckham ügyben az mondta Capello utólag, hogy vezetői elvárás volt, hogy hagyja ki, s ő - mint minden alkalmazott - ennekeleget tett. Később enyhült a vezetői ellenállás és játszathatta.
Egyébként mi történik akkor, ha ez az angol válogatott nem jobb, mint a Lineker-féle, (kameruni) oroszlánra vizipisztollyal színészkedő csodagárda.
Valószínűleg nem jobb a gárda, amíg Rooney és Owen nem tud játszani 2 egymás követő meccset együtt a válogatottban (a vb előtt is volt argentin-angol!).

gastro, missing in action 2008.02.04. 13:46:41

papercut
qrvára nincs igazad, mert Becks igenis végighajtja a meccseit.... Ok, a VB-n egyszer összehányta magát, de egy ilyen meccse volt, csak, amikor teljesen kifulladt a végére, de az állitólag az előző napi sörözéstől volt... Szóval kéne a Beckham, de szarnak rá - vagyis inkább irigyli mindenki...

kisnyul78 2008.02.04. 15:53:53

Sztem pont az a baj az angol válogatottal, hogy az összeállítást túl sokszor befolyásolják focin kívüli szempontok. Ez három kérdésnél érhető tetten leginkáb: a) Becks, b) Stevie G - FF, c) csatárpárosítások.

Beckhamnél teljesen értelmetlen úgy vitázni, hogy megérdemli/nem érdemli a 100 válogatottságot, csak ezért ne tegyék be, rendezzenek neki egy jótékonysági búcsú-barátságos mérköőzést, és passz. Akkor tegyék be, ha az ellenfél, és az alkalmazott taktika szempontjából az erősségei (pontrúgások, beadások) fontosabbak, mint a gyengeségei, ami sztem nem az erőnlét, hanem inkább a ritmusváltási képesség hiánya. Pl. a betonbunker-védekező svájciak ellen sztem jól jönne.

Középpályán meg álproblémának érzem a Gerrard -Lampard vitát, a 2004-es EB-n kiválóan játszottak együtt. Ha lenne egy világos taktikai koncepció, most is tudnának. Csak ez a Sven-éra végén, és McLaren alatt végig hiányzott.

Csatárposzton meg minden statisztika szerint Owen egész egyszerűen nem tud Rooney-val együtt játszani, ha ők ketten az ékek, Owen szinte gólképtelen, Heskey-vel meg jól megy neki. Rooney-Crouch szintén viszonylag eredményes. Logikusan tehát, hiába jobbak egyenként bárkinél (pláne a szerencsétlen Heskey-nél), együtt nem kéne játszaniuk.

Fentiekhez képest viszont folyton érzelgős viták zajlanak, hogy X, vagy Y kihagyhatatlanok. Talán Capello ebből jobabn ki tudja vonni magát, mint McLaren, akit csak az érdekelt, hogy kedveset írjanak róla az újságok.

Bár, angol szurkolónak lenni alapvetően egy rendkívül frusztráló feladat, mert bármennyire is jó éppen a csapat, TUDOD, hogy a végén úgyis kiesik hősi küzdelemben vmi ostoba góllal, vagy 11espárbajban.

És mégis...:)

jorgecosta 2008.02.11. 00:27:26

hujj, azt hittem, hogy ide is valami világmegváltót kell írnom, mert senki nem ért itt az angol focihoz, de kisnyullal tökéletesen egyetértek...
azért leírom én is a véleményem m nem vagyok még álmos és szeretem azt hinni, hogy ezzel fontosabb leszek, ami persze tökéletes önámítás, de tessék: beckhamet nem tenném be én sem, két okból. nem láttuk játszani egy ideje, higyjük el neki, hogy jó formában van? a többiek azóta folyamatosan küzdenek és játszanak, nem lenne fer velük szemben sem... a másik ok az az h capello megmutatja, hogy itt én vagyok a jenő, leszarok minden érzelmet, itt most én döntök, kész.
aztán igazából én sem értem, owent miért kéne favorizálni... nem tudott még belelendülni, amióta... elég rég óta... rooney-nak úgy tűnik nincs agya ahhoz sem, hogy megremegjen a lába és rosszul focizzon, ideális választás. mellette nem értem, crouchot miért baszogatják.. nem egy szép látvány, de technikailag képzett és megfelelő taktika mellett igenis tökéletes párja lehet a kisebb és robbanékonyabb rooneynak. kicsit meglepett a 4-5-1 (4-5,5-0,5), de amúgy a hagyományos four-bloody-four-two-ban bigman mellé kis futógép kell... nem két kisember!
nem értem továbbá, miért csodálkoznak sokan azon, hogy nem angol szakvezetőt választottak.. mégis ki a francot?? nem mondanám magamat tájékozatlannak, de nem jut eszembe senki sem.. egyetlen ötletem csakis a németeket utánzó megoldás lett volna: shearer, de őt még a newcastle sem merte bevállalni, mint láttuk. ki tudja, miért.

jorgecosta 2008.02.11. 00:32:59

ja és elfelejtettem SWP-t megvédeni, de nem tudom, az idei produkciója után egyáltalán kell-e vagy csak javasoljak egy szemkinyitást, habár ma a lpool ellen neki sem ment túlzottan, belefér egy olyan tuskó ellen, mint ríze. (zárójelben jegyzem meg, őt a futball nemléte esetén tényleg egy havas, inkább szibériai, mint norvég erdőben tudom elképzelni fát hasogatva, és ebben csak a tájban tér el képzeletemben keregertől, akit viszont egy középkori velszi lankára helyeznék el szívem szerint)
süti beállítások módosítása