HTML

Rúgd és fuss!

Friss topikok

  • Szergő: Hajrá!Látom az új helyen nagyon belehúztatok,csak így tovább,igény mindenképpen van rá! (2011.01.06. 18:40) Turn The Page
  • Ayreon: Nagyon nagyokat röhögtem, főleg Mighty Mick MacCarthy-n, Bullard-on, Redknapp-en:) Jó kis poszt vo... (2011.01.01. 21:03) We're Having All The Fun
  • brúking: Úgy látszik még Capello is olvassa a Rúgd és fuss!-t, hiszen nagy magyarázkodásba kezdett: Capell... (2010.12.10. 15:37) Dream Again
  • Ayreon: Ashton-ért külön kár, élményszámba ment a játéka anno. :( (2010.11.18. 20:54) Once, A Glimpse
  • tatuuu21: Remek írás! Gratula! :) (2010.11.09. 18:34) Champagne Supernova

Címkék

angol futball (90) arsenal (7) aston villa (3) átigazolás (6) automatic promotion (3) beckham (2) beharangozó (9) benjani (3) beszámoló (3) blackpool (2) bolton (2) bristol city (3) bunyó (2) burnley (2) capello (21) cardiff (7) championship (24) charlton (2) chelsea (3) crystal palace (4) david oleary (2) dennis wise (2) dirty harry (8) divat (2) doncaster rovers (2) el tel (2) eric cantona (2) euro 2012 (2) fa (3) fa kupa (4) film (3) football league (2) george burley (2) george graham (2) hancúr (4) história (8) hull city (4) ian holloway (2) idegenlégiós (2) ír (2) italozás (4) james milner (2) joe ledley (2) john barnes (2) john terry (2) kapusok (2) kultikus futballisták (5) kupadöntő (2) league one (7) league two (4) leeds united (7) lee bowyer (2) legenda (4) liverpool (3) manchester united (5) man city (6) martin oneill (2) mcallister (2) menedzser (8) mezek (2) mike newell (2) morrissey (3) newcastle united (3) nottingham forest (2) önreklám (3) peterborough united (2) pete doherty (2) playboy (2) play off (7) plymouth (2) portré (2) portsmouth (7) premier league (12) primitívség (2) queens park rangers (2) rasszizmus (2) reading (2) robert green (2) sexy sven (5) sheff utd (3) simon jordan (2) sir alex ferguson (2) skócia (6) sport1 (2) steve staunton (2) stoke city (3) stuart pearce (2) szemétkedés (2) szexisten (3) szezonelőzetes (9) szövkap (2) televíziós közvetítés (2) three lions (27) tímár (2) tottenham hotspur (3) trevor (2) válogatott (20) wales (3) watford (3) wembley (2) west bromwich albion (3) west ham united (4) wolves (5) world cup 2010 (9)

2009.09.14. 09:30 SPEED

Hello Cruel World

Olvasóink jól tudják, hogy az angol futballból távolról sem csak a Premiershipre korlátozódik figyelmünk, és nem állunk meg a Championshipnél sem, úgyhogy gyorsan nézzük meg, mire számítunk idén a harmadosztályban. Előrebocsátanánk, hogy alig maradt olyan edző, aki tavaly ilyenkor is ugyanazon a kispadon ült. Ez is mutatja, milyen öldöklő küzdelem folyik a League One-ban.

A jelek egyelőre arra utalnak, hogy a tavalyi és főként a tavalyelőtti őrült kiszámíthatatlanság az idén nem ismétlődik meg a Championshipben, ahol a kiesett Premier League-csapatok tényleg komolyan gondolják, hogy vissza szeretnének jutni. És mi köze ennek a League One-hoz? Hát az, hogy ott is ugyanez várható. A frissen kiesett Charlton és a harmadik éve itt szerencsétlenkedő Leeds hét forduló után azonos pontszámmal, négy pont előnnyel várják a folytatást, és igazából meglepődnénk, ha bárki komolyan bele tudna még szólni a vetélkedésükbe.

AUTOMATIKUS FELJUTÓK:

A Charltonnál bölcs döntés volt, hogy nem rúgták ki a nyáron azt a Phil Parkinsont, akivel kiesett ugyan a csapat, de csak a hülye gondolhatta azt, hogy az elmúlt évek számos hibás döntését a Rúgd és fuss! egyik kedvenc fiatal managerén kell leverni, aki most már a saját kedve szerinti kerettel vághatott neki a szezonnak. Ugyan be kellett áldozni egy-két jó játékost (például a középhátvéd Mark Hudsont a Cardiffnak), de sikerült megtartani a 17 éves szupertehetséget, Jonjo Shelvey-t, és maradt a gólerős középpályás, Nicky Bailey is. Melléjük érkezett még néhány, ezen a szinten erősítést jelentő futballista is, úgyhogy a csapat erős, valami nagy tragédiának kéne történnie ahhoz, hogy ne sikerüljön a visszajutás.

Nagyjából ugyanezeket mondhatjuk el a Leedsről is, nem feledve, hogy tavaly is rájuk tettünk, aztán jól ráfáztunk. Most viszont olyan magabiztosan és határozottan hozza az eredményeket, ahogy tavaly egyszer sem tette, és ez nagymértékben köszönhető annak, hogy a Blackpooltól egy szinttel lejjebb váltó manager, Simon Grayson is végrehajthatta az általa szükségesnek tartott változtatásokat a keretben. A nagy tehetség Fabian Delph-et ugyan elvitte az Aston Villa, de így legalább sikerült megtartani a liga leggólerősebb csatárát, Jermaine Beckfordot, aki idén sem állt le a gólgyártással. Grayson gyakorlatilag újjáépítette a védelmet, de hozott új embert a középpályára is, ám az egyik legjobb húzása az, hogy felrázta azt a Bradley Johnsont, aki már tavaly úgy tűnt, hogy elmegy a csapattól, most viszont középpályás létére egyre-másra szállítja a fontos gólokat. Nagy kedvencünk, a trükkös skót szélső, Robert Snodgrass is nagy formában játszik, úgyhogy ha most sem jutnak fel a Fehérek, akkor tényleg beleülünk a hüvelykujjunkba.

PLAY-OFF:

A play-off helyekért már nagyobb a versengés, jóval nehezebb megtippelni a rájátszást elérő négy csapat kilétét. Tavaly ugyan beégtünk a Huddersfielddel is, mégis azt gondoljuk, hogy a Terrierek idén már nem hibáznak. Tavaly Stan Ternant hiába vásárolt jól, csapnivalóan szerepelt a csapat, és nem is csoda, hogy a télen mennie kellett, hogy jöjjön a helyére az új edzőgenerációt képviselő egykori Newcastle-középpályás, Lee Clark. A keret alaposan kicserélődött, de jött egy sereg szépreményű fiatal (köztük az Ipswich 19 éves csatára, Jordan Rhodes és a Watford tehetsége, a húszéves Theo Robinson), valamint a liga egyik legjobb védője, a Southendtől érkezett Peter Clarke. Ők, kiegészülve a Huddersfield hagyományosan jó utánpótlásából kikerült ifjakkal, nagyon jó csapatot alkothatnak.

Őrületesen jól indult a Colchester szezonja: egy hetest rúgtak a Norwichnak idegenben, mire a Kanárik bosszúból elvitték a managert, Paul Lambertet, úgyhogy edző után kellett néznie a Colchesternek, de nem biztos, hogy rosszul jártak a cserével. Aidy Boothroyd ugyanis már bizonyított, amikor a Watfordot felvitte a Premier League-be, és biztosan tanult a hibáiból. Itt van aztán az első osztályban éveket lehúzó csatár, Kevin Lisbie, de nagy fogásnak tűnik az is, hogy kölcsönben itt játszik a Watford szépreményű ír középpályása, John-Joe O’Toole. A rajt jól sikerült, sem az edzőcsere nem kavart be, sem pedig az, hogy a klub rekordigazolása, Steven Gillespie (tavaly érkezett 400 ezer fontért a Cheltenhamből) eddig egy percet sem játszott, úgyhogy miért mehetne minden így tovább?

Annak idején még Paul Ince vitte fel a League One-ba az MK Donst, de aztán elcsábította a Blackburn, a folytatást ismerjük. A helyére érkező Roberto Di Matteónak majdnem sikerült újabb osztályt ugrania, de ebben a Scunthorpe megakadályozta őket szerencsére, igaz, az olasz edzőt így is elvitte a West Brom, úgyhogy Ince visszakulloghatott, hogy folytassa a munkát. A Franchise FC szimpatikusnak továbbra sem szimpatikus, bár a játékoskerettel sok bajunk nem lehet, hiszen sok a szigetországi fiatal, közülük a húszéves csatárra, Sam Baldockra kell leginkább odafigyelni, de tetszenek nekünk az igazolások is: a csatár Jermaine Easter (Plymouth) és a középhátvéd David McCracken (Wycombe) igazi erősítést jelenthet, a play-offra jó lesz a csapat.

Az utolsó fennmaradó play-off helyre azért bekúszhat egy meglepetéscsapat, bár akik figyelik a League One eseményeit, azok tudhatják, hogy a Southend nagyon masszív csapat, még úgy is, hogy nincs sok pénz a klubnál. Van viszont a kitűnő edző, Steve Tilson, aki lassan kipróbálhatná magát egy jobb csapatnál is, bár ha minden igaz, jövőre már új stadionba költözik a Southend, ami több nézőt és pénzt hozhat a konyhára. Mindenesetre a liga egyik legmegbízhatóbb csatára, Lee Barnard maradt, az ő góljaival beszemtelenkedhetnek a Rákászok az első hat közé.

ODAÉRHETNEK MÉG:

Először nem túl bátran a Norwichot tippeltük volna a hatodiknak, de ott inkább a konszolidáció szezonja lesz ez. A Kanárik pocsékul indultak, és ugyan a Colchester elleni 1-7 után kirúgott Bryan Gunn helyére érkező egykori skót válogatott középpályás, Paul Lambert személye garancia lehet arra, hogy szép lassan összekapja magát a szebb napokat is látott csapat, de ahhoz idő kell. A keret nem gyengült lényegesen, sikerült néhány olyan játékost igazolni, akik már ismerik a ligát, de csak magunkat tudjuk ismételni: idő, idő, idő.

Tavaly mi kiejtettük volna a Bristol Roverst, de nekik eszük ágába sem volt kiesni, most pedig olyan jól kezdték a szezont, ahogy már emberemlékezet óta nem, és akár még meglepetést is okozhatnak, de a Southamptonhoz távozott Rickie Lambert rengeteg gólja akkor is hiányozni fog. Meglepetés volt a javából, amikor tavaly elküldték a Hartlepool kipróbált menedzserét, Danny Wilsont, aki most a Swindon csapatával mutathatja meg, hogy igazságtalanul bántak el vele. Bár olyan hatalmas klasszisokat nem igazoltak, és eladták a csatárreménység Simon Coxot is, de Danny Wilsonnak egyszer már kijöhet a lépés. A feljutók közül a Gillinghamet és a Brentfordot is viszi a lendület, egyikük akár még szerencsével be is csúszhat az egyik play-off helyre: két karakteres, feltörekvő manager (Mark Stimson és Andy Scott), az előbbinél ráadásul van a kanadai Simeon Jackson személyében egy csatár, akiért már most sorban állnak a kérők. Végül itt van még a Millwall, amely a tavalyi hősies menetelés után kicsit másnaposan kezdte a szezont, de Kenny Jackett össze fogja kapni a csapatot, főleg, hogy sikerült megtartani a keresett amerikai középhátvédet, Zak Whitbreadet is.

FUTNAK MÉG:

Kimaradt egy nagynevű klub a feljutásra esélyes csapatok közül, és ez a májusban a Championshipből kihulló Southampton, mely ráadásként mínusz tíz ponttal kezdte a szezont, miután fizetésképtelenül fejezte be az előzőt. Jött egy új svájci tulajdonos, managernek pedig Alan Pardew, aki elhozta Rickie Lambertet ugyan, de az első évben a büntetésnek köszönhetően a bennmaradás lesz az elsődleges cél. Az Oldham tavaly szerintünk esélyes volt a feljutásra, ehhez képest nem így történt, és még John Sheridant is elzavarták egy katasztrofális vereség után (2-6 az MK Dons ellen), utódja Dave Penney, akinek nem lesz könnyű dolga, bár a lojális balszélső, Chris Taylor egyelőre maradt, pedig talán a legjobb a posztján a ligában. A Walsall, a Carlisle és a Hartlepool azok a csapatok, melyekről semmi extra nem jut az eszünkbe, és amelyektől biztos középszert várunk, de ide sorolhatjuk a Brightont is – egyébként ennél a négy csapatnál is edzőváltás volt tavaly óta (újabb jele annak, hogy megőrült a világ), de meglepődnénk, ha idén bármelyik is rájátszást érő hely környékére keveredne, kiesni meg csak nem fognak.

FÉLHETNEK:

Félni a kieséstől az Exeternek kellhet, bár szerintünk megússzák, a két év alatt két osztályt ugró csapatnak most inkább meg kéne kapaszkodnia, de Ashley Tisdale képes erre. A Leyton Orient évek óta késélen táncol, végül ott is edzőcsere történt, és most Geraint Williams lesz az, aki éppen, hogy, de benntartja a csapatot.

KIESNEK:

Kiesők? Az újoncok közül szerintünk csak a Wycombe lesz az, mert Peter „Unalmas” Taylor pont azt a régi edzőgenerációt képviseli, amit a másik három feljutó csapat menedzserei éppen tolnak félre. Kiesik a Stockport is, amely örülhet, ha nem jelent csődöt év végéig, a Tranmere pedig azért, mert a hülye tulajdonosok megérdemlik a sorsukat: nyáron kirúgták Ronnie Moore-t, mert nem érte el a play-offot (nem is lett volna reális elvárás), a helyére pedig idehozták John Barnest, akiről már mondtuk, hogy imádtuk, mint játékost, de edzőként egy katasztrófa, ezt az eredmények is mutatják. Végül kiesik a Yeovil is, mert egyszer már eltörik az a korsó.

8 komment

Címkék: beharangozó angol futball league one szezonelőzetes


A bejegyzés trackback címe:

https://rugdesfuss.blog.hu/api/trackback/id/tr831379850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bèla 2009.09.14. 15:49:33

CSAK A BRENTFORD!!
charlie es sammy vezetesevel megyunk a playoffba!

Ayreon 2009.09.15. 20:41:56

Egészen meglepő a Southampton töketlenkedése fordulóról fordulóra. És most már mentség sincs, mert kezd rendben lenni a klub anyagilag.

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2009.09.16. 09:21:37

Elnézést, ha kilóg a profilból. Múlt szombat, Stoke-Chelsea, a Stoke végez bedobást, Kalou az oldalvonaltól legalább 3 méterre felugorva belefejel a bedobásba. Sárga lapot kap és Stoke szabadrúgás, a bíró még az asszisztenssel is megbeszélte az esetet. Tudja valaki, miért kapta?

brúking 2009.09.16. 09:27:26

@Lobra: a BBC ezt írta az esetről: "Salomon Kalou is cautioned by the ref for unsporting behaviour." Magyarán szemétkedésért kapta.

Lúgos 2009.09.17. 20:54:56

Miért nem szimpatizálnak a szerkesztők általában a Charltonnal? Jó kis csapat pedig.

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2009.09.17. 22:18:33

@brúking: Az infót köszönöm, nyilván ez állt a jv. jelentésben. Kalou szabályt nem szegett, sportszerűtlen sem volt -- elrakom az esetet napjaink játékvezetési rémtetteinek gyűjteményébe.

brúking 2009.09.17. 22:28:32

@Lúgos: itt most éppen mi nem tetszett? hogy bajnoknak tippeljük a charltont?

Lúgos 2009.09.20. 20:11:22

@brúking: nem. az előző cikkekben írtátok le. Nem rosszból kérdezem, csak kíváncsi vagyok hogy miért nem szeretitek őket. Sajnos még nem jutottam el egyik meccsükre sem :(
süti beállítások módosítása