HTML

Rúgd és fuss!

Friss topikok

  • Szergő: Hajrá!Látom az új helyen nagyon belehúztatok,csak így tovább,igény mindenképpen van rá! (2011.01.06. 18:40) Turn The Page
  • Ayreon: Nagyon nagyokat röhögtem, főleg Mighty Mick MacCarthy-n, Bullard-on, Redknapp-en:) Jó kis poszt vo... (2011.01.01. 21:03) We're Having All The Fun
  • brúking: Úgy látszik még Capello is olvassa a Rúgd és fuss!-t, hiszen nagy magyarázkodásba kezdett: Capell... (2010.12.10. 15:37) Dream Again
  • Ayreon: Ashton-ért külön kár, élményszámba ment a játéka anno. :( (2010.11.18. 20:54) Once, A Glimpse
  • tatuuu21: Remek írás! Gratula! :) (2010.11.09. 18:34) Champagne Supernova

Címkék

angol futball (90) arsenal (7) aston villa (3) átigazolás (6) automatic promotion (3) beckham (2) beharangozó (9) benjani (3) beszámoló (3) blackpool (2) bolton (2) bristol city (3) bunyó (2) burnley (2) capello (21) cardiff (7) championship (24) charlton (2) chelsea (3) crystal palace (4) david oleary (2) dennis wise (2) dirty harry (8) divat (2) doncaster rovers (2) el tel (2) eric cantona (2) euro 2012 (2) fa (3) fa kupa (4) film (3) football league (2) george burley (2) george graham (2) hancúr (4) história (8) hull city (4) ian holloway (2) idegenlégiós (2) ír (2) italozás (4) james milner (2) joe ledley (2) john barnes (2) john terry (2) kapusok (2) kultikus futballisták (5) kupadöntő (2) league one (7) league two (4) leeds united (7) lee bowyer (2) legenda (4) liverpool (3) manchester united (5) man city (6) martin oneill (2) mcallister (2) menedzser (8) mezek (2) mike newell (2) morrissey (3) newcastle united (3) nottingham forest (2) önreklám (3) peterborough united (2) pete doherty (2) playboy (2) play off (7) plymouth (2) portré (2) portsmouth (7) premier league (12) primitívség (2) queens park rangers (2) rasszizmus (2) reading (2) robert green (2) sexy sven (5) sheff utd (3) simon jordan (2) sir alex ferguson (2) skócia (6) sport1 (2) steve staunton (2) stoke city (3) stuart pearce (2) szemétkedés (2) szexisten (3) szezonelőzetes (9) szövkap (2) televíziós közvetítés (2) three lions (27) tímár (2) tottenham hotspur (3) trevor (2) válogatott (20) wales (3) watford (3) wembley (2) west bromwich albion (3) west ham united (4) wolves (5) world cup 2010 (9)

2010.06.28. 07:30 SPEED

Please Be Cruel

Hát most mégis mit lehet mondani? Anglia súlyos vereséget szenvedett, tönkreverték, szétzúzták, hazazavarták a németek, és ugyan most mindenki Lampard meg nem adott szabályos góljáról beszél még egy-két napig, de aztán már csak az fog megmaradni a köztudatban, hogy Németország 4-1-re legyőzte Angliát a vébé nyolcaddöntőjében.

Soha még angol csapat nem szenvedett ilyen súlyos vereséget világbajnokságon, pedig a játékosanyagot tekintve nem ez volt a leggyengébb angol keret a vébék történetében. Mégis a négy évvel ezelőttihez hasonlóan most is úgy kell elhagynia a tornát, hogy egyetlen jó meccset sem játszott, és igazából nem is hiányzik senkinek – azzal a különbséggel, hogy négy éve veretlenül esett ki a csapat a negyeddöntőben, miután könnyedén továbbjutott a csoportból, de most még ez az elégtétel sem adatott meg.

Nem célunk beállni a sorba, és közhelyeket papolni az angol utánpótlásnevelés problémáiról, a technikai képzettség vélt vagy valós hiányáról, meg a sok külföldiről a Premier League-ben, ezt majd megteszik mások, akik jobban belelátnak a dolgokba. Annyit viszont tudunk tenni, hogy megnézzük az angol válogatott legutóbbi egy évét.

2009 szeptemberében Anglia 5-1-re legyőzte az egy évvel korábbi idegenbeli 4-1-es győzelem után a selejtezőcsoportbeli legnagyobb vetélytársát, Horvátországot. Érdemes megnézni a csapatot: Robert Green, Glen Johnson, John Terry, Matthew Upson, Ashley Cole, Aaron Lennon (David Beckham, 81), Gareth Barry, Frank Lampard, Steven Gerrard (James Milner, 81), Wayne Rooney, Emile Heskey (Jermain Defoe, 60). Csaknem teljesen megegyezik a németek által agyonvert csapattal. Ezen a mérkőzésen Wayne Rooney megdöntött egy több mint ötvenéves rekordot, hiszen annyi gólt lőtt egy selejtezősorozatban, mint amennyit angol játékos korábban még soha (ez volt a nyolcadik). Emile Heskey, akinek a csapatba állítása miatt sokan bírálták Capellót, hasznosan játszott, és megmutatta, vele párban tud játszani Rooney a legjobban. Gerrard és Lampard nem zavarták egymást, előbbi előzékenyen kihúzódott a balszélre, Barry remekül tartotta össze a középpályát, és volt egy gyors szélső is Lennon személyében (korábban Walcott játszott a helyén). Na, ebből a csapatból 2010 nyarán nem látszott semmi.

Már az előjelek sem voltak biztatóak: a csapat túlnyomó többsége hosszú heteket, sőt, hónapokat hagyott ki sérülések miatt a szezonban (Johnson, Ferdinand, a két Cole, Lennon, Barry, Walcott); Gerrard élete legrosszabb szezonját futotta a Liverpoollal; Heskey kikerült a csapatából és alig-alig játszott, akkor se túl jól; Terry magánéleti botránya beárnyékolta az egész tavaszt. Rooney szeptember óta nem tudott gólt lőni a válogatottban, ráadásul áprilisban meg is sérült a Bayern ellen, és onnantól kezdve már nem volt az igazi, hiába játszott előtte élete formájában. Mindezektől függetlenül is a vébé előtti előkészületi meccseken nyilvánvalóvá vált, hogy a Capello által kitalált és a selejtezőkön jól működő szisztéma már nem működik. Ilyenkor jön az a bizonyos B-terv, ám mint az később kiderült, Capellónak ilyenje nem volt. Nem volt kapusa sem, és a vébé előtt még Rio Ferdinand is kidőlt.

Amikor azonban májusban összeállította az előzetes, 30 fős keretet, nagyjából mindenki egyetértett abban, hogy a sérült Beckham és Bobby Zamora kivételével tényleg a legjobb 30 angol játékos szerepelt a keretben. A gondok akkor kezdődtek, amikor a két, igen-igen gyenge játékot hozó előkészületi meccs után Capello leszűkítette a keretét 23 fősre. Az olasz mestert láthatóan egyáltalán nem érdekelte a játékosok pillanatnyi formája, és érthetetlen módon egyetlen szempont érvényesült nála: minél idősebb egy játékos, annál jobb. Így maradhatott otthon a Premier League egyik legjobb idei védője, Michael Dawson (később Ferdinand sérülése utat nyitott neki a keretbe, de persze semmit nem játszott), és jöhetett helyette a West Hammel botladozó Upson. Így maradhatott otthon a valóban formán kívüli Walcott és a tavasz legkellemesebb meglepetése, Adam Johnson, és mehetett helyettük a Man City kispadján szerencsétlenkedő, reménytelen Shaun Wright-Phillips. Így nem kapott lehetőséget a kapuban a remek formában védő Joe Hart, hanem jöhetett Robert Green egy gyengécske idény után. Capello ezekkel a maradék esélyét is elveszítette, hogy bármit is frissíthessen, végérvényesen bemanőverezte magát egy zsákutcába: vagy feltámadnak a selejtezők hősei, vagy nincs B-terv. Hát, nem támadtak fel.

Ha értékelni kell Anglia vébé-szereplését, teljesen nyilvánvaló, hogy gyakorlatilag nincs játékos, akinek ne tehetnénk szemrehányást. Ha mégis van ilyen, akkor az a Greent váltó David James, akit négyszer hoztak kiszolgáltatott helyzetbe saját védői a németek ellen. A két szélsőhátvéd, Glen Johnson és Ashley Cole még a jobbak közé tartoztak eddig, a de a németek ellen ők is sokat hibáztak, bár ebben a Terry, Upson belső kettőst nem tudták megverni. Upson legalább fejelt egy gólt és hősiesen mentett Szlovénia ellen, de Terry németek elleni összeomlására nincsenek szavak. Ezután a teljesítménye után tényleg azt mondjuk, hogy menjen isten hírével, és jöjjön Dawson, Gary Cahill, Shawcross, Jagielka vagy bárki más, de ebből a fejetlen rohangálásból (meg a meccs előtti felelőtlen nyilatkozgatásaiból) többet nem kérünk. (Upson meg már úgyis 31 éves, menni fog ő magától is.)

A középpályán a legnagyobb csalódást Gareth Barry okozta, pontosabban bebizonyosodott, hogy nem lehet egyetlen, védekezéshez is értő középpályással pályára lépni, főleg, hogy Barry a klubcsapatában sem szűrőt játszik. Lampard a német meccsig azt az alibifutballt hozta, amit vártunk tőle, viszont a németek ellen legalább végre lőtt egy gólt, de ilyen az ő szerencséje, hogy azt sem adták meg. Gerrard sajnos tragikus volt, bár legalább konzekvensen ugyanazt hozta, mint a Liverpoolban: pontatlan labdák tömkelege, nagyítóval sem lehetett felfedezni a világ egyik legjobb középpályását. Milner a jobb szélen nem játszott rosszul, megtette, amit kértek tőle, volt pár jó beadása, de nem véletlen, hogy ő a Villában is a pálya közepén virágzott ki igazán, szélsőnek ő túl darabos és lassú. Azzal, hogy Capello valamiért Lennont kiáltotta ki bűnbaknak az Algéria elleni szenvedés után, gyakorlatilag lemondott a gyors szélsőkről, de hogy helyette miben bízott, az nem derült ki. Defoe és Rooney is gyors csatárok, de egyetlen gyors akció nem futott végig a pályán a németek ellen, csak a középre ívelésekből vagy távoli lövésekből szerezhetett volna gólt Anglia. Defoe ennyit tud, legalább ő lőtt egy győztes gólt is, de Rooney látványos szenvedése mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Valószínűleg sosem derül ki, mi is történt vele pontosan: megsérült vagy csak tényleg hirtelen júniusra került pocsék formába, de ahhoz képest, hogy Anglia tőle várta, hogy majd a sereg élére áll, csúfos kudarcot vallott, egyszerűen nem lehetett ráismerni. Azt pedig, hogy pont a legjobb játékosai játsszanak formán kívül, nemcsak Anglia nem tudná elviselni.

Capello erre még rátett egy lapáttal: mintha direkt bennünket akart volna idegesíteni, 1-4-nél képes volt beküldeni a gödörben levő, amúgy is gólképtelen Heskey-t (Crouch legalább néha szokott gólt lőni a válogatottban), és még egyszer játszhatott Wright-Phillips is (Lennon pedig nyom nélkül eltűnt). Don Fabio sajnos nem tudott megbirkózni a feladattal, hogy újra kitalálja Angliát, és amíg a selejtezőkben tényleg szépen összerakta a csapatot, a vébén bizony csúnyán megbukott, ezt kár szépíteni.

Az, hogy ne lennének ügyes fiatal játékosok Angliában, ostobaság. A különbség az, hogy Joachim Löw hozzá mert nyúlni a német fiatalokhoz, és képes volt kihagyni neves játékosokat is (Kuranyi), túltette magát Ballack sérülésén (tényleg, hiányzott ő bárkinek is?) míg Capello görcsösen ragaszkodott az alapcsapatához, csak azt nem vette észre, hogy már nem 2008-2009-et írunk.

Szokás mondani, hogy egy játékos 28-30 éves kora között van a csúcson, akkor van ereje teljében. Ebben az angol keretben a túlnyomó többséget ez a korosztály tette ki, és látni kell, hogy a 2012-es Eb-n az alábbi játékosok már mind 30 fölött lesznek: Green, Gerrard, Ashley Cole, Joe Cole, Terry, Barry, Carrick, Crouch, Wright-Phillips, Warnock. Vegyük ehhez hozzá, akik már most is öregnek számítanak: James, Carragher, Heskey, Lampard, Upson és Ferdinand, úgyhogy pont itt az ideje egy könyörtelen fiatalításnak. Nem azt mondjuk, hogy mindenkit gondolkodás nélkül ki kell dobálni a fenti névsorból, de a többségnek bizony semmi keresnivalója az angol válogatottban. Reményeink szerint olyan szövetségi kapitány jön majd, aki adott esetben Terryt vagy Gerrardot, sőt, Rooney-t is ki meri majd hagyni, ha az nem szolgál rá a válogatottságra.

Persze felmerül a kérdés, hogy de akkor mégis kit játszasson. Nos, a közvetlenül az állítólagos Golden Generation (hahaha!) utáni korosztály sajnos nagyon vékony: az 1982 és ’84 között született angol játékosokat csak Defoe, Dawson és Glen Johnson képviselték a vébén, de akik otthon maradtak, azokban sem lett volna köszönet – nincs ember a világon, aki Jenast, Downingot, Darren Bentet vagy Bentleyt követelte volna a csapatba. Ezt a generációs szakadékot kell átugrani, mert utána már jobb a helyzet: Rooney ugyebár ’85-ös, a nála egy évvel fiatalabb Milner és mások pedig még mindig fejlődhetnek valamit. A 23 éves Lennon és Adam Johnson személyében gyors, technikás szélsői is vannak Angliának (el ne felejtsük a még mindig csak 21 éves Walcottot), és ott van Joe Hart, aki hosszú évekig elsőszámú kapus maradhat. Ráadásul Anglia tavaly döntőt játszott az U21-es és az U19-es Európa-bajnokságon, idén pedig megnyerte az U17-es Eb-t, hosszú idő után. Úgyhogy fiatalok vannak, csak játszatni kéne őket a klubcsapataikban és egy olyan kapitány kellene, aki bátran hozzájuk mer majd nyúlni.

Illúzióink azért nincsenek: nehéz idők jönnek, Anglia most jó időre kiírta magát a nagy válogatottak közül (hasonlóan az olaszokhoz), és egy teljesen szétvert nemzeti csapatot kell újjáépíteni. Mégis azt gondoljuk, hogy erre volt szükség a bátor lépésekhez, és talán jobb is ez így, mintha megint veretlenül esett volna ki ez a bagázs, panaszkodva a tizenegyesekre és a szerencsére. Most kaptak egy pofont, ami remélhetőleg eléggé fog sajogni még évek múlva is, tanulni viszont pont nagyon jól lehet belőle.

20 komment

Címkék: capello válogatott three lions angol futball world cup 2010


A bejegyzés trackback címe:

https://rugdesfuss.blog.hu/api/trackback/id/tr502114929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walmer 2010.06.28. 11:04:16

hú, nagyon komoly, összefogott poszt.

Ha egy csapat 2009-ben működik, ugyanaz a csapat ugyanazzal az edzővel hogyhogy nem működik egy évvel később? Hogyan tudott együtt játszani tavaly Lamps meg Gerrard, miért nem tudott most? Olyan nincs, hogy mindenki egyszerre szar formában játszik. Mind a 11 pályán lévő játékos? A taktika, a rendszer sem működött. Még kontúrjaiban sem. A horvátok elleni 5-1 után azt írtam, hogy végre lehet látni mit akarunk játszani. Most nem lehetett.

" nincs ember a világon, aki Jenast, Downingot, Darren Bentet vagy Bentleyt követelte volna a csapatba"

egyrészt ennyit ők is elértek volna, másrészt nézd meg azt a német csapatot, akik '96-ban eb-t nyertek.
ha van szellem, meg taktika, ha tudja egy csapat mit akar játszani, akkor nem lehet baj. jenasékból egy jó edző össze tudna rakni egy nagyon jó kis iparos csapatot, amely tudja mit játsszon, nem omlik össze, nem kap olyan kontragólokat, mint egy non-league-es csapat.

"Illúzióink azért nincsenek: nehéz idők jönnek, Anglia most jó időre kiírta magát a nagy válogatottak közül (hasonlóan az olaszokhoz), és egy teljesen szétvert nemzeti csapatot kell újjáépíteni."

Egyetértek, hozzátéve azt, hogy a következő világbajnokságra akár sikerülhet is.
Ennek persze előfeltétele egy alapvetően brit játékosokra épülő Premier League. Az FA-nek olyan szabályt kellene hoznia, mely jelentősen redukálja a külföldi játékosok számát és teret enged azoknak a brit játékosoknak, akik eddig a padon, lelátón ültek, vagy jobb esetben alacsonyabb osztályokban kölcsönben játszottak.
El lehetne gondolkodni egy fizetési sapka bevezetésén is. Ha ashley cole-nak, vagy gerrardnak több kell, menjenek a szpartak moszkvába.
lehet hogy nem lenne minden évben 3 PL csapat a 4-ben, de nézhetnénk egy egészségesebb angol bajnokságot végre.

Krumplicukor1987 2010.06.28. 11:45:27

Egy valamivel nem értek egyet:
"A különbség az, hogy Joachim Löw hozzá mert nyúlni a német fiatalokhoz, és képes volt kihagyni neves játékosokat is (Kuranyi)"
Kurányit ki kellett volna vinni Gomez helyett. Egyértelmű hogy Klose az első számú csatár, de cserének Kurányi kellett volna. Gomez nagyon béna játékos, még ha áll a labdával, akkor is megbotlik. Kurányi törött lábbal is többet tudna csinálni, mint Gomez.

Krumplicukor1987 2010.06.28. 11:48:03

@Walmer: azért ne akarjuk már a külföldi játékoskorlátozást...Egyrészt totál ellentmond az EU alapjainak, másrészt egy csupa brit játékosokból álló Premier League rengeteget vesztene a színvonalából, és ez alapos pénzkiesést jelentene számukra a későbbiekben.

Walmer 2010.06.28. 11:51:38

@Krumplicukor1987: kik számára jelentene pénzkiesést?

Walmer 2010.06.28. 11:52:37

@Krumplicukor1987: a Bundesliga is sokkal gyengébb színvonalú, mint a PL. És? zavar ez bárkit arrafelé?

Walmer 2010.06.28. 12:07:41

@[bs]: jaj, El Tel. persze. ő már látta ezt Egyiptom, meg mexikó ellen.

Tipikus csata után okos a magyar (angol) mentalitás.

Krumplicukor1987 2010.06.28. 13:50:37

@Walmer: az angol futballszövetségnek. Azért elég sokan nézik a Premier Leaguet külföldön, és ha nagyot esne a színvonal (ami simán megtörténne, ha kevés lenne a külföldi), akkor kevesebben néznék külföldön, ergo kevesebbért tudnák eladni a közvetítési jogokat. Kis közgazdaságtan...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2010.06.28. 14:01:07

korrekt elemzés, de két dolgot kiigazítanék:
1. Mind Green, mind Upson (az ex-Chelsea-s Scott Parkerrel együtt) remek idényt futott a WHU-ban, gyakorlatilag ők 3-an tartották bent Zola csapatát és ezt az angol sajtó is elismeri.
2. nem 28-30 év körül van az ideális focistakor. jómagam inkább Wengernek hiszek, akit méltán neveznek professzornak. Szerinte az ideális focistakor kapusnál 30-36, védőnél: 26-32, középpályásnál: 23-30, csatárnál 24-29 év között van!!!!

viszont két szélső, még ha Adam Johnson alkalmazása urambocsá' a bal szélen is került volna sor, valóban sokat segített volna.

frontember876 2010.06.28. 14:06:29

végre egy összeszedett, fasza poszt, amin látszik, hogy ért az angol focihoz az írója. Ritkán gratulálok, de ez egy ilyen alkalom.

respect az írásért...

SPEED 2010.06.28. 14:07:26

@szenvedély S.: 1. Greennek és Upsonnak is volt több, meccset eldöntő hibája. Parker tényleg kurva jó volt, őt bezzeg nem hozták ki.

2. A Hetvenéves Vénasszonyra hivatkozni ezen a blogon nem jó előjel! Egyébként meg mindegyik belelóg a 28-30-ba, a kapus nyilván más tészta.

Gryllus Villamos 2010.06.28. 14:15:50

Korrekt írás. Be kell vallanom én valami bírógyalázó szerencsét basztató cuccot vártam ettől a blogtól, ezért elnézést kell kérnem :)
Úgy néz ki a helyzet, hogy az európai "nagy" válogatottakból sokan útbleágazódásblhoz (ejh, de bonyolult szó) érkeztek és aki most nem lesz észnél az csak nézheti az elkövetkező nagy tornákon a németek seggét. Ők hamarabb kapcsoltak vagy csak szerencsésebb időben jött el a generációs váltás.
És akkor még szó sincsen a dél-amerikaiakról, akik most nagyon lefossák a mezőnyt.

brúking 2010.06.28. 14:18:31

@szenvedély S.: Adam Johnson egyebkent balszelso.

Walmer 2010.06.28. 15:06:19

@Krumplicukor1987: mindez a DFB-t nem zavarja. ott ugyanis hülyék ülnek. kis józan ész.

Ayreon 2010.06.29. 21:31:37

Állítólag Harry Redknapp szívesen lenne az új angol szövetségi kapitány! Nos, ha valaki ő összekapná ezt a bandát az biztos. És Lennon is kedvére futkározhatna a jobbszélen...

Gorbok 2010.07.01. 12:16:14

ez mind szép és jó, de nem ezért voltak ilyen szarok az angolok, hanem mert kirobbant 1 kis botrány, Gerrard felcsinált vmi fiatal lányt, ez majd csak most fog kirobbanni az angol bulvárban, e mentén kettészakadt a válogatott, sokan rühellik Gerrardot, ráadásul akit teherbe ejtett (miközben ott van a felesége meg a gyereke)
az a feleségének a húga volt:DD

ezt tudta Capello is már a táborban, de meghagyta a csapatkapitányságot Gerrard-nak, Terry-től ugyanezért vett el ugye

sajnos a félrebaszások elintézték az angol csapatot, sokan nem is beszélgettek egymással az afrikai táborban, annyira rühellik egymást, ilyenekből nem lehet csapatot csinálni

és akkor még Terry a sajtó előtt akarja megmondani Capellonak, hogy ki tenne őt a kezdőbe, ugyan már, micsoda blama...

ugyanez a leégés lett volna, ha a fiatalokat viszi Capello és SWP, Barry, Upson, Carrick, HEskey hogy a picsába maradhatott otthon, mikor nekik tapasztalatuk van legalább magas szinten
mindig az a jó, aki hiányzik, pl. az a Walcott, aki egy senki, SWP 10-ede játékosként kb., nem nyújtott semmit az Arsenal-ban, és visszafejlődött 2-3 év alatt

Gerrard meg Terry kötött volna madzagot a pöcsére, talán most is benn lenne még Anglia

Walmer 2010.07.02. 11:26:55

Azt hiszem kicsit most már kezd olyanná válni a hangulat a ködös Albionban, mint amilyen nálunk volt Marseille után. lassan mindenkit ki akarnak dobálni a válogatottból, ami szerintem nem szerencsés. fiatalítani, frissíteni nyilván, de ésszel.
Egy viszonylag friss írás az egyébként kiváló, de számomra néha olvashatatlanul cirádás phil Mcnultytól:
www.bbc.co.uk/blogs/philmcnulty/2010/06/what_next_for_england.html

SPEED 2010.07.07. 11:48:13

@Walmer: Hát az tényleg nagyon bátor frissítést javasol: hagyjuk ki Upsont, Heskey-t meg még néhány amúgy is kiöregedő peremembert, őrület!

Walmer 2010.07.08. 12:17:42

@SPEED: kommenteket is nézd.
Terry, ferdinand, carrick, defoe, lampard, gerrard stb.
in danger: joe cole például.
nem upsonnal van gondom, elhiheted.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2010.08.01. 13:51:15

Túl szakmai lett a cikk. Hol a düh? Arcos taljánt haza kéne zavarni gyorsan, akármennyibe is kerül.
süti beállítások módosítása