HTML

Rúgd és fuss!

Friss topikok

  • Szergő: Hajrá!Látom az új helyen nagyon belehúztatok,csak így tovább,igény mindenképpen van rá! (2011.01.06. 18:40) Turn The Page
  • Ayreon: Nagyon nagyokat röhögtem, főleg Mighty Mick MacCarthy-n, Bullard-on, Redknapp-en:) Jó kis poszt vo... (2011.01.01. 21:03) We're Having All The Fun
  • brúking: Úgy látszik még Capello is olvassa a Rúgd és fuss!-t, hiszen nagy magyarázkodásba kezdett: Capell... (2010.12.10. 15:37) Dream Again
  • Ayreon: Ashton-ért külön kár, élményszámba ment a játéka anno. :( (2010.11.18. 20:54) Once, A Glimpse
  • tatuuu21: Remek írás! Gratula! :) (2010.11.09. 18:34) Champagne Supernova

Címkék

angol futball (90) arsenal (7) aston villa (3) átigazolás (6) automatic promotion (3) beckham (2) beharangozó (9) benjani (3) beszámoló (3) blackpool (2) bolton (2) bristol city (3) bunyó (2) burnley (2) capello (21) cardiff (7) championship (24) charlton (2) chelsea (3) crystal palace (4) david oleary (2) dennis wise (2) dirty harry (8) divat (2) doncaster rovers (2) el tel (2) eric cantona (2) euro 2012 (2) fa (3) fa kupa (4) film (3) football league (2) george burley (2) george graham (2) hancúr (4) história (8) hull city (4) ian holloway (2) idegenlégiós (2) ír (2) italozás (4) james milner (2) joe ledley (2) john barnes (2) john terry (2) kapusok (2) kultikus futballisták (5) kupadöntő (2) league one (7) league two (4) leeds united (7) lee bowyer (2) legenda (4) liverpool (3) manchester united (5) man city (6) martin oneill (2) mcallister (2) menedzser (8) mezek (2) mike newell (2) morrissey (3) newcastle united (3) nottingham forest (2) önreklám (3) peterborough united (2) pete doherty (2) playboy (2) play off (7) plymouth (2) portré (2) portsmouth (7) premier league (12) primitívség (2) queens park rangers (2) rasszizmus (2) reading (2) robert green (2) sexy sven (5) sheff utd (3) simon jordan (2) sir alex ferguson (2) skócia (6) sport1 (2) steve staunton (2) stoke city (3) stuart pearce (2) szemétkedés (2) szexisten (3) szezonelőzetes (9) szövkap (2) televíziós közvetítés (2) three lions (27) tímár (2) tottenham hotspur (3) trevor (2) válogatott (20) wales (3) watford (3) wembley (2) west bromwich albion (3) west ham united (4) wolves (5) world cup 2010 (9)

2007.08.20. 06:06 brúking

A Zarándokok, a Szentek és a Korcsok 3.

A Championship klubjait bemutató sorozatunk befejező részében kiderül miért nincsen szüksége Mourinho-ra a Vasnak, milyen órát hord a Pengék menedzsere, ki az angol liga ügyeletes sármőre, miért igazolta le a Milan Luther Blissettet, a Lódarazsak azóta legendássá vált csatárát, és miben számított úttörőnek "Big" Ron Atkinson a Bőgatyások egykori menedzsere. A klubok bemutatása a Scunthorpe Unitedtől a Wolverhampton Wanderersig.

Scunthorpe United (The Iron - A Vas)

A Vas gyakorlatilag soha nem ért el semmit (1964 után először térnek vissza a második vonalba). Történetük egyik legjobb szezonja volt a tavalyi, a menedzser Brian Laws korai távozása és a fiatal csatárikerpár egyik fele, Andy Keogh téli átigazolási időszakban a Farkasokhoz történő átszerződése ellenére. A csapat irányítását Nigel Adkins, a csapat korábbi kapusedzője és gyúrója vette át, aki a Vast a League One bajnoki címig vezette. A hálás Vas szurkolók lelátói rigmust is faragtak róla: "Who needs Mourinho, we’ve got our physio!" (azaz: kinek kell Murinnnyó, itt van nekünk a gyúró). A csatárikerpár másik fele, Billy Sharp, aki két szezonon keresztül volt a liga gólkirálya, nyáron visszatért nevelőegyesületéhez, a Pengékhez, ahonnan korábban eltanácsolták. Meglátjuk mennyire volt okos döntés eladni a klub sikereinek zálogát rögtön a feljutást követően. Mi lesz veled Vas?

Sheffield United (The Blades - Pengék)

Amikor e sorok írója futballöntudatra ébredt, a két sheffieldi csapat közül a Pengék voltak a kevésbé fontosak, bár egyébként mintha ők lennének a "nagyobb" klub. Folyamatos hisztizés és durcáskodás közepette (t.i. nagy harcosai voltak, hogy a WHU-t pontlevonással sújtsák Tevez jogtalan szerepeltetése miatt) estek ki májusban és egyúttal a világ legbunkóbb menedzsere, Neil Warnock távozott a klubtól. Helyére a klub az új menedzserének Bryan Robsont szerződtették. Meglepő, hogy Robbo-ra esett a választás: igaz, hogy játékosként ’82-ben a Mundialon ő tette zsebre a leggyorsabb gólért járó Seiko-órát, de valahogy eddigi csapatainál nem a támadófutballt erőltette. Ennek viszont ellentmondani látszik az a tény, hogy (egyelőre) bivalyerős a Pengék csatárállománya: Rob Hulse és a hórihorgas Jon Stead mellé érkezett az előbb említett Billy Sharp és az igazi nagy dobás: James Beattie az Evertonból (aki viszont saját maga sem emlékszik pontosan mikor zörgette meg tétmeccsen a hálót utoljára). Egyértelmű a Pengék szándéka az idei szezonban, kiváncsian várjuk mit sikerül kihozni belőle.

Sheffield Wednesday (The Owls - Baglyok)

Szóval ők voltak a fontosabbak: a 80-as, 90-es évek nagyrészét az első osztályban töltötték. Olyan játékosok voltak Baglyok ebben az időszakban, mint a válogatottságig is eljutó David Hirst, a kapus Chris Woods, a Marseille-ből hazatérő Chris Waddle és a védő Des Walker (Carlton Palmert nem véletlenül hagytuk ki a felsorolásból). A harmadosztály poklát megjárva kerültek vissza a Championshipbe 2005-ben egy sikeresen megvívott rájátszást követően. A tavalyi nagy hajrá (az utolsó 13 meccsükből csak egyet vesztettek el) ellenére is lemaradtak az osztályozós helyekről. A nyáron a csapathoz igazolt a tavalyi szezon nagy részét kölcsönben a Baglyoknál töltő gyufafejű Watson (ex-Everton) a West Bromból, valamint az Everton-nevelés Francis Jeffers a Blackburnből. A csapat egyik kedvencét az északír válogatott Chris Bruntot elengedték a rivális Bőgatyásokhoz, keresztülhúzva ezzel a szintén érdeklődő Lawrie Sanchez számításait, aki legszívesebben egy az egyben az északír válogatottat küldené pályára Fulham mezben.

Southampton (Saints - Szentek)

A déli kikötővárosban nagyszámú lengyel közösség él, amit a Szentek játékoskerete is tükröz: a két csatár Rasiak és Saganowski mellett a kapus Białkowski is a klubot erősíti. A lengyeleknek olyanok a Szentek, mint nekünk a Zarándokok. A klub 2005 óta nem tud visszakerülni az élvonalba, sőt az első évben még az újabb osztályzuhanás réme is megjelent egy rövid időre, de a tavalyi idényben a Szentek újból harcba szálltak a feljutásért (a play-off egyik elődöntőjében büntetőpárbajban véreztek el a Derby ellen). A Szentek menedzsere, a skót George Burley, aki egyébként a futball liga ügyeletes sármőre nagy bajban van az idén: játékosokat kell eladnia, hogy a klub elkerülje a csődközeli helyzetet. El is ment nyáron az új Giggsnek kikiáltott Gareth Bale a Spursbe, Pelét megszerezte a West Brom (akinek a helyére jött a sérülékeny és mufurc Safri a Kanáriktól), azonban egy másik nagy ígéret, a dél-afrikai származású Surman szerződést hosszabbított. Bárcsak lenne a Szentek keretében egy új Le Tissier!

Stoke City (The Potters - Fazekasok)

Sir Stanley Matthews és Vass Ádám korábbi klubja. A Fazekasok 1984 óta nem jártak a legfelsőbb osztályban, a harmadosztályt viszont többször is megjárva számítanak biztos középcsapatnak a Championshipben. A tavalyi szezonban egészen meglepő módon az utolsó pillanatokig versenyben voltak a rájátszást érő helyek egyikéért. Nem tudunk rájönni mi a titkuk (ha valaki tudja, feltétlenül írja meg nekünk). A csapattól azonban meghatározó játékosok távoztak: a lelátó kedvence, a belga Carl Hoefkens a West Bromba távozott, a kölcsönben szereplő Lee Hendrie a Pengékhez szerződött, Patrik Berger pedig visszatért a Villa Parkba, így nem hisszük, hogy idén is képesek lesznek a Fazekasok megismételni tavalyi vitézkedésüket.

Watford (Hornets - Lódarazsak)

A Watfordot legalább három dolog miatt lehetett nagyon szeretni: Elton John volt a tulajdonos, csodálatos sárga mezben játszottak (e sorok írójának akkoriban máig érthetetlen módon a sárga szín volt a gyengéje) és olyan csatáraik voltak, mint John Barnes és Luther Blissett. Róla az a legenda járja, hogy anélkül szerződtette a Milan 1983-ban, hogy tudta volna kicsoda. Mivel a játékosmegfigyelés akkoriban gyerekcipőben járt, a Milan illetékesei annyit tudtak csak, hogy van egy istenáldotta színesbőrű csatártehetség a Watfordnál. Mivel Blissett vezette akkoriban a honi góllövőlistát, egészen egyértelmű volt, hogy a szerződés aljára ő kanyaríthatta az aláírását, vélhetően (az eredeti célpont) John Barnes helyett. Egy év után féláron vették vissza. A friss kieső Lódarazsaknak nem lehet más célja az idén mint az azonnali visszajutás kiharcolása. Ebben kulcsszerep várhat a frissen szerződtetett West Ham-nevelés Jobi McAnuffra, a sérüléséből felgyógyult Marlon Kingre, és a remélhetőleg áttörésszezont produkáló Priskin Tamásra.

West Bromwich Albion (The Baggies - Bőgatyások)

A WBA a megalkuvás nélküli támadófutball letéteményese volt a hetvenes évek végén az ifjú (és akkoriban még kisebb fejű) menedzser, Ron Atkinson keze alatt.
Big Ron úttörő volt abban a tekintetben, hogy szinte elsőként szerepeltetett színesbőrű játékosokat a csapatában (a Real Madridot és az Olympique de Marseille-t is megjárt Laurie Cunningham, Cyrille Regis és Brendon Batson személyében). A klub a 2005-ös Nagy Menekülést követő idényben már nem tudta megúszni a kiesést a Championshipbe, ahonnan az azonnali visszajutás nem jött össze, annak ellenére, hogy a Bőgatyások játszották a legszebb futballt a megalkuvást nem ismerő Tony Mowbray írányítása alatt. Úgy tűnik az idén már nem akarnak hibázni: a távozni kívánó sztárok (Diomansy Kamara, Jason Koumas, Paul McShane) eladásából befolyt fontmilliókat játékosvásárlásra költötték. Egy csapatra való új játékos érkezett Birminghambe (többek között James Morrison – Middlesbrough, Craig Beattie – Celtic, Carl Hoefkens – Stoke), ami a WBA-t a Championship Chelsea-jévé teszi. Reméljük a mi Zolkink azért helyet tud majd szorítani magának a bajnokesélyes csapat kezdőjében, ahova a bekerülésért óriási tülekedés várható.

Wolverhampton Wanderers (Wolves – Farkasok)

Valaha úgy tartották számon a Farkasokat, mint a világ legjobb csapatát, miután Billy Wright vezényletével 3-2-re felülmúlták a nagy Honvédot. A klub másik emblematikus figurája Steve Bull, akit Robson kapitány a másodosztályból vitt ki a ’90-es vébére. A tavalyi idényben Mick McCarthy menedzser egy reményvesztett társaságot rázott fel, akik ügyes téli igazolásokkal (Andy Keogh és ligán kívüli óriási tehetség Michael Kightley) kiegészítve egészen a play-off elődöntőjéig masíroztak (ekkor már sem Gyep, sem Rósa Dini nem volt a keret tagja). Ott azonban a szomszédvár, ősi ellenség Bőgatyások oda-vissza simán elintézték őket (az odavágó az utóbbi időszak egyik legcsodálatosabb futballélménye volt). A Farkasok idén nyáron tovább erősödtek: megszerezték a kiesett Southendtől az azóta a walesi válogatottban góllal debütáló Freddy Eastwoodot, a középső védő Darren Wardot a Sasoktól, valamint a korábbi angol válogatott Michael Grayt a Blackburntől. Sokan nagyon előkelő helyre várják az idei szezonban a Farkasokat, amire a menedzser személye is garancia lehet: McCarthy két éve toronymagasan juttatta fel a Fekete Macskákat (Sunderland) a Premiershipbe, ahonnan viszont az eddigi leggyengébb eredménnyel pottyantak ki.
 

Szólj hozzá!

Címkék: beharangozó championship angol futball


A bejegyzés trackback címe:

https://rugdesfuss.blog.hu/api/trackback/id/tr16401096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása