HTML

Rúgd és fuss!

Friss topikok

  • Szergő: Hajrá!Látom az új helyen nagyon belehúztatok,csak így tovább,igény mindenképpen van rá! (2011.01.06. 18:40) Turn The Page
  • Ayreon: Nagyon nagyokat röhögtem, főleg Mighty Mick MacCarthy-n, Bullard-on, Redknapp-en:) Jó kis poszt vo... (2011.01.01. 21:03) We're Having All The Fun
  • brúking: Úgy látszik még Capello is olvassa a Rúgd és fuss!-t, hiszen nagy magyarázkodásba kezdett: Capell... (2010.12.10. 15:37) Dream Again
  • Ayreon: Ashton-ért külön kár, élményszámba ment a játéka anno. :( (2010.11.18. 20:54) Once, A Glimpse
  • tatuuu21: Remek írás! Gratula! :) (2010.11.09. 18:34) Champagne Supernova

Címkék

angol futball (90) arsenal (7) aston villa (3) átigazolás (6) automatic promotion (3) beckham (2) beharangozó (9) benjani (3) beszámoló (3) blackpool (2) bolton (2) bristol city (3) bunyó (2) burnley (2) capello (21) cardiff (7) championship (24) charlton (2) chelsea (3) crystal palace (4) david oleary (2) dennis wise (2) dirty harry (8) divat (2) doncaster rovers (2) el tel (2) eric cantona (2) euro 2012 (2) fa (3) fa kupa (4) film (3) football league (2) george burley (2) george graham (2) hancúr (4) história (8) hull city (4) ian holloway (2) idegenlégiós (2) ír (2) italozás (4) james milner (2) joe ledley (2) john barnes (2) john terry (2) kapusok (2) kultikus futballisták (5) kupadöntő (2) league one (7) league two (4) leeds united (7) lee bowyer (2) legenda (4) liverpool (3) manchester united (5) man city (6) martin oneill (2) mcallister (2) menedzser (8) mezek (2) mike newell (2) morrissey (3) newcastle united (3) nottingham forest (2) önreklám (3) peterborough united (2) pete doherty (2) playboy (2) play off (7) plymouth (2) portré (2) portsmouth (7) premier league (12) primitívség (2) queens park rangers (2) rasszizmus (2) reading (2) robert green (2) sexy sven (5) sheff utd (3) simon jordan (2) sir alex ferguson (2) skócia (6) sport1 (2) steve staunton (2) stoke city (3) stuart pearce (2) szemétkedés (2) szexisten (3) szezonelőzetes (9) szövkap (2) televíziós közvetítés (2) three lions (27) tímár (2) tottenham hotspur (3) trevor (2) válogatott (20) wales (3) watford (3) wembley (2) west bromwich albion (3) west ham united (4) wolves (5) world cup 2010 (9)

2009.05.26. 13:36 brúking

Ambitious Outsiders

A Championship tegnap délután megrendezett play-off döntő mérkőzése újabb bizonyítékot szolgáltatott arra, miért is gondolják egyre többen, többek között a Rúgd és fuss! szerzői is, hogy igazán izgalmas brit futballt a Premier League helyett sokkal inkább egy osztállyal lejjebb talál az ember. Ezen a megállapításon ma már csak azok nevetnek, akik idegesen csapkodni kezdenek, ha nem a Man United, a Liverpool, a Chelsea, vagy az Arsenal mérkőzését közvetítik a tévében, hanem két teljesen érdektelen csapat összecsapását (akik ráadásul még focizni sem tudnak), valamint akik számára a szezon fénypontját a Grand-Slam Sunday jelenti, bármennyire is nevetséges és sokkal inkább a funkciótlan észak-amerikai sportokra jellemző az ilyen majomcirkusz, azaz, hogy ugyanazon fordulóban csapnak össze egymással a Fat Four csapatai (ami óhatatlanul arra emlékezteti az embert, hogy a nyolcvanas években valahogy mindig úgy alakult, hogy a Ferencváros a bajnokság nyitó fordulójában Siófokra látogatott). Mert az, hogy végül a Liverpool vagy a Chelsea szerzi meg a második helyet lássuk be, hogy nem sok embert izgat fel. Ellenben az, hogy a Burnley Football Club feljut a Premier League-be (amire mi a szezon kezdetén igazából egy fabatkát sem tettünk volna) nagyjából olyan fegyvertény, mintha egy osztállyal feljebb a Fulham futott volna be másodiknak.

 

Azt viszont gyorsan le kell szögezni, hogy itt egyáltalán nincsen szó véletlenről vagy szerencséről, a Burnley feljutása igenis megalapozott és megérdemelt volt. Gondoljunk csak arra, hogy ősszel szexi támadófutballt bemutatva ütötték ki a ligakupából a Fulhamet, az Arsenalt és a Chelsea-t, és a döntőtől is csak pár perc választotta el őket a Spurs ellen, ugyanakkor a nagy kupamenetelés, mint oly sokszor, esetükben nem ment a bajnoki szereplés rovására: a Burnley egy rövid időszak kivételével gyakorlatilag végig a rájátszást érő helyek valamelyikén tanyázott. Pedig Owen Coyle menedzser a liga legsoványabb keretével (összesen csak 23 játékos lépett pályára a szezonban) nyomta végig a többfrontos szezont, ráadásul úgy, hogy a Burnley-nél idén az angol klubok közül csak a Manchester United játszott le több meccset.

A rájátszásba érve azonban már sejthető volt, hogy a tavalyi tündérmese után idén is valami hasonlóval kell számolni, ugyanis a Burnley remek játékkal és főleg szépségdíjas gólokkal verte ki Readinget és jutott be a play-off döntőjébe, ahol a sokak szerint jóval esélyesebb Sheffield United várta a Clooney-hasonmás Coyle tanítványait. A meccs előtt azonban a Pengék menedzsere, Kevin Blackwell nem győzte hangsúlyozni, hogy a feljutás igazi esélyese nem ők, hanem a Burnley, mivel remek sorozaton vannak túl és különben is oda-vissza megverték őket a bajnokságban. Az ilyesfajta nyilatkozatokon azonban a gyakorlott újságolvasó azonnal átlát, és tudja, hogy azok legfeljebb az ellenfél elaltatását szolgálják. Mi is így gondoltuk egészen addig, amíg meg nem láttuk a csapatok összeállítását: a Sheffield öt középpályással és egy szem előretolt csatárral, a kevésbé fajsúlyos Craig Beattie-vel kezdte a meccset, míg Owen Coyle ragaszkodott a megszokott 4-4-2-höz és támadószellemű csapatot küldött pályára (viszont meglepetésre a rongylábú, örök tehetség, az egyre lányosabb külsejű Chris Eagles csak a kispadon kapott helyet). Ennek megfelelően a Burnley abszolút uralta a játékot, egyérintős passzokkal érkeztek fel a Sheffield kapuja elé, ahol egymás után alakítottak ki veszélyes helyzeteket, és a vezető gólra sem kellett sokáig várni: a nagy munkabírású Wade Elliott egy félpályás szólót követően gyönyörűen csavart 20 méterről a kapu jobb oldalába. A Sheff Utd továbbra sem tudott mit kezdeni ellenfelével, sőt, még helyzetig sem jutottak el, csak egy vitatott, ám meg nem adott büntetőig (amit a stúdióban ülő szakkomentátorok, a répaszínűre szolizott arcú Kevin Phillips, az érthetetlen skót akcentusú Billy Davies és az örökifjú Peter Beagrie egyöntetűen nem találtak tizenegyest érdemlő szabálytalanságnak). A Burnley azonban simán elintézhette volna a meccset, ám egyik helyzetüket sem tudták gólra váltani, de végül is ez már teljesen mindegy volt.

 

A Burnley a legkevésbé sem számít divatos klubnak és így nincsenek szurkolói a sztárvilágból sem, az egyedüli ismert drukker is a politika egyik szürke eminenciása, Alastair Campbell, aki Tony Blair stratégiai tanácsadójaként vált ismertté. A tegnapi meccs után azt mondta, hogy ez a diadal "sokkal nagyobb dolog, mint Maradonával együtt pályára lépni egy jótékony célú futballmeccsen 72 ezer ember előtt". És ezzel bizony maximálisan egyet tudunk érteni.

 

12 komment

Címkék: championship premier league play off angol futball burnley owen coyle


A bejegyzés trackback címe:

https://rugdesfuss.blog.hu/api/trackback/id/tr541144232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bede 2009.05.26. 14:07:52

Sracok, azert majd oldjatok fel azt a logikai bukfencet, hogy ha a PL olyan szar, akkor egyaltalan miert olyan jo feljutni oda (a penzen kivul). Kell egy angol bajnoksag, csak angol jatekosokkal, hiszen OK TALALTAK FEL A FODBALLT!!! Aztan majd jon a kovetkezo Aranycsapat, es ismet beleuti az orrotok a sajat szarotokba.

SPEED 2009.05.26. 14:55:20

Nincs itt ellentmondás, az lenne a jó, ha a PL-ben minél több Burnley lenne, és minél kevesebb ocsmányság. Egyébként sem kellene beszívva kommentezned.

johevi 2009.05.26. 16:16:05

A Siófok mindig a sorsolásnál kérte, hogy első fordulóban a Fradi jöjjön, nem véletlenül alakult így. Augusztusban 7-8ezer ember komoly vásárlóerő volt a városnak egy napra plusz teltház, a Békéscsaba ellen meg lettek volna százan...

brúking 2009.05.26. 16:56:35

@johevi: igen, erre próbáltam utalni.

t.o.d. 2009.05.26. 17:04:20

nagyon szar meccs volt.

BENIARRIVO · http://forzaitalia.blog.hu 2009.05.26. 17:32:15

a szexi támadófutball az most akkor ha jól értem pozitív? nem pedig a sokszor lehordott joga bonito kistesója...

brúking 2009.05.26. 17:40:34

@BENIARRIVO: jól érted: gyors, látványos, egyérintős futball, nem pedig öncélú, felesleges dribblizgetés.

brodaclop 2009.05.26. 17:44:59

A cikkel egyertertek, csak a szokasos agyatlan es celtalan kekeckedes: a Grand Slam Sundaynek 31% a valoszinusege akkor is, ha nem manipulalja senki a sorsolast.

Gomes 2009.05.27. 13:46:17

Szerintem egyáltalán nem gáz a Grand Slam Sunday. Annó kölyökkoromban apu engem is rendszeresen kivitt a kettős rangadókra a Népstadionba és általában rohadtul élveztem (legalábbis úgy emlékszem).
El kell fogadni, hogy a PL egy profin működtetett üzleti vállalkozás, ami szerves részévé vált a szórakoztatóiparnak, annak minden előnyével és hátrányával együtt.
Nem véletlen, hogy a digók is elkezdték másolni az ebéd utáni meccsek rendszerét és ők is le akarják szakítani az alsóbb ligákat az első osztályról.

Walmer 2009.05.28. 08:50:07

Csak aztán nehogy az legyen, hogy elkezdenek ész nélkül olcsó francianégereket, dél-amerikaiakat, meg balkáni zsugásokat vásárolni.

Mérgező Hulladék 2009.06.04. 12:37:17

@brodaclop: miért 31%? Miért nem 6?

A nyitófordulós Siófok-Fradi nekem inkább kilencvenes évek. A (hetvenes-) nyolcvanas az Bányász-napi Tatabánya-Fradi, nem? Nem mintha számítana, persze.

A szexi támadófutball szókapcsolatért meg szívem szerint a körmére vernék még Hornbynak is (bár nem tudom, konkrétan írt-e le ilyet).

Az a baj ilyen szezonokkal, hogy a következő évre garantáltan más lesz. Ha sikerül a feljutás, a PL hangulata már nem olyan (bár a szurkolók többségének azért az jön be inkább), meg az eredmények sem jönnek úgy. Ha nem sikerül, akkor is várható a visszaesés minden szempontból.
süti beállítások módosítása