HTML

Rúgd és fuss!

Friss topikok

  • Szergő: Hajrá!Látom az új helyen nagyon belehúztatok,csak így tovább,igény mindenképpen van rá! (2011.01.06. 18:40) Turn The Page
  • Ayreon: Nagyon nagyokat röhögtem, főleg Mighty Mick MacCarthy-n, Bullard-on, Redknapp-en:) Jó kis poszt vo... (2011.01.01. 21:03) We're Having All The Fun
  • brúking: Úgy látszik még Capello is olvassa a Rúgd és fuss!-t, hiszen nagy magyarázkodásba kezdett: Capell... (2010.12.10. 15:37) Dream Again
  • Ayreon: Ashton-ért külön kár, élményszámba ment a játéka anno. :( (2010.11.18. 20:54) Once, A Glimpse
  • tatuuu21: Remek írás! Gratula! :) (2010.11.09. 18:34) Champagne Supernova

Címkék

angol futball (90) arsenal (7) aston villa (3) átigazolás (6) automatic promotion (3) beckham (2) beharangozó (9) benjani (3) beszámoló (3) blackpool (2) bolton (2) bristol city (3) bunyó (2) burnley (2) capello (21) cardiff (7) championship (24) charlton (2) chelsea (3) crystal palace (4) david oleary (2) dennis wise (2) dirty harry (8) divat (2) doncaster rovers (2) el tel (2) eric cantona (2) euro 2012 (2) fa (3) fa kupa (4) film (3) football league (2) george burley (2) george graham (2) hancúr (4) história (8) hull city (4) ian holloway (2) idegenlégiós (2) ír (2) italozás (4) james milner (2) joe ledley (2) john barnes (2) john terry (2) kapusok (2) kultikus futballisták (5) kupadöntő (2) league one (7) league two (4) leeds united (7) lee bowyer (2) legenda (4) liverpool (3) manchester united (5) man city (6) martin oneill (2) mcallister (2) menedzser (8) mezek (2) mike newell (2) morrissey (3) newcastle united (3) nottingham forest (2) önreklám (3) peterborough united (2) pete doherty (2) playboy (2) play off (7) plymouth (2) portré (2) portsmouth (7) premier league (12) primitívség (2) queens park rangers (2) rasszizmus (2) reading (2) robert green (2) sexy sven (5) sheff utd (3) simon jordan (2) sir alex ferguson (2) skócia (6) sport1 (2) steve staunton (2) stoke city (3) stuart pearce (2) szemétkedés (2) szexisten (3) szezonelőzetes (9) szövkap (2) televíziós közvetítés (2) three lions (27) tímár (2) tottenham hotspur (3) trevor (2) válogatott (20) wales (3) watford (3) wembley (2) west bromwich albion (3) west ham united (4) wolves (5) world cup 2010 (9)

2009.03.22. 10:12 brúking

Rise And Fall

Nemrégiben itt a blogon üdvözöltük az Aston Villát, mint azt a csapatot, amelyik végre egy kis izgalmat csempészhet a Fat Four által már lassan tizenöt éve uralt Premier League küzdelmeibe. Ezt megelőzően utoljára nagyjából az ezredforduló környékén hozott lázba minket ennyire angol klubcsapat, amelyik a Villához hasonlóan jellemzően fiatal brit (és ír) játékosokból építkezett, és megalkuvást nem ismerő támadófutballal szerzett híveket magának. Szinte már-már a feledés homályába merül, hogy a Leeds United miután 2000-ben bejutott az UEFA-kupa elődöntőjébe, egy évvel később még nagyobb meglepetésre Bajnokok Ligája elődöntőt játszott, ahová többek között a Deportivo La Corunát, a Barcelonát, a Milant és a Laziót is kiverve jutottak el. A Leeds azonban ugyanolyan gyorsan bukott alá, mint ahogyan szinte a semmiből jött elő, és lett két idényen keresztül is meghatározó európai kupacsapat. A klub azóta az angol harmadosztályban (League One) vitézkedik, miután már kétszer is csődöt jelentett, ami egyébként éppen az egy évtizeddel ezelőtti túlköltekezés és az azt elősegítő pénzügyi blöff eredménye. Azt ugye mindannyian tudjuk, hogy a Leeds United azóta el van átkozva, de az már talán nem ennyire szembeötlő, hogy 2001. május 2-án az Elland Road gyepére az akkoriban a fénykorát élő Valencia ellen kifutó játékosoknak néhány kivételtől eltekintve gyakorlatilag teljesen tönkrement a karrierje miután szétesett a csapat, és lassanként mindannyian elhagyták a klubot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mark Viduka: az ausztrál középcsatár, akit egy időben még a Barcelona, a Liverpool és a Manchester United is le akart szerződtetni, a kiesést követően végül a Borónál kötött ki, ahol három nagyszerű, de sérülésekkel tarkított évet töltött, és a neve szinte egybeforrott a klubjáéval. Ezután Big Sam első igazolásaként Newcastle-be került, de a várakozással ellentétben a Szarkák nem sokszor léphettek pályára a papíron izgalmasnak tűnő Owen-Viduka csatárkettőssel, mivel Viduka többet volt sérült, mint maga Michael Owen. Ez pedig nem kis szó.

Danny Mills: a kopasz jobbhátvéd miután elhagyta a Leeds Unitedet gyakorlatilag alig szerepelt első osztályú bajnoki meccsen, leszámítva a Man Citynél töltött első szezonját, pedig a 2002-es ázsiai vébén még minden percet a pályán töltött az angol válogatott tagjaként (amihez azért lássuk be, Gary Neville sérülése is kellett). Három éve folyamatosan kölcsönjátékosként izzít különböző kluboknál: járt már a Hullnál, nevelőegyesületénél, a Charltonnál, legutoljára pedig a Derbynál, de sorozatos sérülései miatt bizonyításra sehol nem volt túl sok alkalma.

Nigel Martyn: a mindig vidám, mackós kapus a Bajnokok Ligája menetelést követően már nem sok időt töltött az Elland Roadon, mivel mögötte a padon egy sajátnevelésű tehetség mocorgott helyet követelve magának a kezdőben, bizonyos Paul Robinson. Martyn ekkor elkerült az Evertonhoz, ahol még ráhúzott három szezont, és ha a nyolcvanas években nem Neville Southall védte volna a liverpooli kékek kapuját, a Goodison Park legnagyobb kapuslegendája válhatott volna belőle, hiszen nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az Everton 2005-ben a negyedik helyen zárta a bajnokságot.

Rio Ferdinand: gyakorlatilag két okból is kakukktojás az egykori csapatkapitány: szinte az egyedüli tagja az akkori csapatnak, akinek a karrierje nem kezdett azonnali mélyrepülésbe miután elhagyta a klubot, valamint a Leedsnek sikerült drágábban eladnia, mint amennyiért vették, pedig ha valami, akkor ez nem nagyon volt jellemző az akkori klubvezetésre. Rio számára azóta is minden remekül alakult, kivéve talán azt a két esetet, amikor a 2004-es Európa-bajnokságot doppingvétség miatt ki kellett hagynia, és amikor az angol válogatott csapatkapitányi karszalagjáért folytatott versenyt elbukta John Terry ellenében.

Ian Harte: az ír balhátvéd (akinek nagybácsikáját, a jobbhátvéd Gary Kelly-t átmeneti időre Danny Mills szorította ki a kezdőből) a remekbeszabott szabadrúgás-góljai miatt vált elsősorban az Elland Roand egyik kedvencévé, de védekezésben nem volt soha nagyon erős, emiatt már akkoriban is sokan kritizálták. Állítólag a Milan és a Barcelona is vitte volna egy időben, de valahogy ezekből az üzletekből nem lett semmi, és Harte végül 2004 nyarán a spanyol elsőosztályba frissen feljutott Levantéhoz igazolt. De ekkor már nem volt a régi, mivel a 2002-es világbajnokság spanyolok elleni nyolcadddöntőjében kihagyott tizenegyes állítólag teljesen kikészítette. Az ő története a legszomorúbb talán, mivel a spanyol kaland után a Sunderland és a Blackpool sem tartott igényt a még mindig csak 31 éves védő szolgálataira, így januárban majdnem a skót St Mirrenhez igazolt, de végül az utolsó pillanatban meggondolta magát. Ügynöke szerint azért, mert egykori klubjától, a Leedstől kapott ajánlatot.

Alan Smith: ha van eltékozolt futballista karrier, akkor az övé minden bizonnyal az. De hol csúszhatott minden ennyire félre? A Leeds szurkolói nyilvánosan elátkozták, amikor a klub sajátnevelésű játékosaként az ősi rivális Man Unitedhez igazolt, ahol Ferguson mindvégig a védekező középpályás posztján játszatta, és meg volt győződve róla, hogy megtalálta személyében Roy Keane utódát. Az egykori gólvágó azonban nem lubickolt új szerepkörében, kikerült a csapatból, sőt sérülések is hátráltatták, úgyhogy senki sem lepődött meg azon, amikor 2007 nyarán a Newcastle-hez szerződött. Azon viszont már egyre többen, hogy azóta egyszer sem sikerült megzörgetnie a hálót.

Lee Bowyer: a Bajnokok Ligája szezon alatt úgy tűnt, hogy Bow akár még nagy játékos is lehet, pedig furcsa módon pont akkor játszott élete formájában, amikor gyakorlatilag a bíróságról esett be az edzésekre és a meccsekre, a klub ugyanis nem tiltotta el a sikeres szereplés érdekében, miután csapattársával, Jonathan Woodgate-tel laposra vertek egy pakisztáni diákot. Bowyert ugyan végül felmentették, de a karrierje megbicsaklott: a Kieron Dyerrel való bunyóján kívül nem sok emlékezetes történt vele, hacsak az nem, hogy korábban miután idény közben eligazolt a West Hamhez ki is esett velük, pedig többek között Jermaine Defoe, Joe Cole, Michael Carrick és Glen Johnson is a csapat tagja volt. Mostanában kölcsönjátékosként a Birmingham City középpályáját erősíti, és nagyon bízik az automata feljutásban.

Olivier Dacourt: a Leeds díszfranciája először kölcsönbe, majd véglegesen Olaszországba távozott, ahol az AS Roma, majd az Internazionale csapatainál is megfordult. Ő is azok közé a francia játékosok közé tartozik, akik, ha nincs a Bosman-szabály, akkor soha a büdös életben nem hagyják el a Ligue 1 valamelyik klubját. Annak nincs kedvünk utánanézni, hogyan is alakult a karrierje Olaszországban, de nem nagyon válthatta meg a világot az tuti, mert miután elhagyta a Leeds Unitedet nem sokszor került a válogatott közelébe. A télen nagy meglepetésünkre azonban visszatért Angliába, de azóta is leginkább a Fulham kispadján ücsörög.

Dominic Matteo: O'Leary menedzser éppen a BL-szezon előtt igazolta a Liverpoolnál hosszú éveket lehúzó hátvédet, talán éppen Ian Harte helyére, de végül belső védőként került a csapatba, ahol remek párost alkotott az ifjú Ferdinanddal. Matteo első meccsét a Leeds mezében a Milan ellen játszotta, ráadásul két hónappal később a San Siróban lejátszott visszavágó mérkőzésen éppen az ő fejesgólja jelentette a Leeds továbbjutását az első csoportkörből. Matteo a Leeds csapatkapitánya lett miután Rio Ferdinand Manchesterbe igazolt, de a 2004-ben bekövetkezett kiesés utáni nyáron ő is távozott: a Blackburnhöz szerződött. A sérülések azonban őt sem kerülték el, és az első szezon után már gyakorlatilag alig tudott pályára lépni. Jelenleg a Stoke alkalmazásában áll, de ebben az idényben még egyszer sem játszott.

David Batty: az egykori angol válogatott középpályás a kilencvenes évek mindegyik nagyravágyó csapatánál megfordult: szülővárosa csapatával, a Leeds-szel bajnokságot nyert 1992-ben, csakúgy mint három évvel később a Blackburn Roversszel, de mindez a Newcastle-lel már nem jött össze. Sokan szinte mégis csak azért emlékeznek rá, mert a Blackburn tagjaként egy fagyos moszkvai BL-meccsen jól összeverekedett a pályán csapattársával Graeme Le Saux-val. A nem pusztán a heves természete miatt a leedsi legendához, Billy Bremnerhez hasonlított játékos aztán karrierje vége felé visszatért az alakulóban lévő fiatal Leeds Unitedhez, ám miután a menedzser, David O'Leary elhagyta a süllyedni kezdő hajót, már nem nagyon lépett pályára, mivel összekülönbözött az őt követő menedzserekkel (Terry Venables, Peter Reid és Eddie Gray), és 2004-ben visszavonult.

Harry Kewell: hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a csapat másik ausztrálja, miután elszerződött a Liverpoolhoz bepótolta mindazt, amit korábban a Leeds-szel elmulasztott, a Liverpool sikereiből azonban mégsem nagyon vette ki a részét: a heroikus isztambuli BL-döntőt gyakorlatilag nélküle nyerték meg, mivel a huszadik perc tájékán sérülten lebotorkált a pályáról, sőt az egy évvel később megrendezett legendás West Ham elleni kupadöntő második félidejének elején is le kellett cserélni. Állandó sérülései miatt szinte alig tűnt fel valakinek, hogy azóta még egyszer klubot váltott, azt aztán meg pláne nem sokan tudják kapásból megmondani, hogy jelenleg melyik csapatban is játszik. Segítünk: a Galatasarayban.

Azonban nemcsak a játékosok vannak azóta elátkozva (Gary Kelly-t, Michael Bridgest, és a norvég Eirik Bakkét nem is említettük), hiszen a menedzserük, az egykoron a brit futball legtehetségesebb fiatal menedzserének kikiáltott David O'Leary (akiről még videójátékot is neveztek el akkoriban) is csak keresi magát a Leedsnél eltöltött csodálatos évek óta. Igaz, hogy az Aston Villánál is megfordult, de a Birminghamben lehúzott két szezon (egy 10. és egy 16. hely) nem nagyon öregbítette a hírnevét. Legtöbbször ír szövetségi kapitány jelöltként merül fel a neve időről-időre, de leginkább mégis szakkomentátorként bukkan fel.

22 komment

Címkék: angol futball leeds united champions league david oleary rio ferdinand lee bowyer alan smith dominic matteo mark viduka danny mills nigel martyn ian harte olivier dacourt david batty harry kewell elátkozott united


A bejegyzés trackback címe:

https://rugdesfuss.blog.hu/api/trackback/id/tr29913738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cikoria · http://cikoria.tumblr.com 2009.03.22. 11:54:03

Ritkán van cikk, de akkor igen korrekt.

mizie 2009.03.22. 12:00:09

imádtam azt a leedset.

azóta minden manager játékban velük vagyok :)

mehr luft 2009.03.22. 12:30:48

basszátok meg, kurvajó írás

:támbszápp:

váév építők (törölt) 2009.03.22. 12:33:34

túl szép álom lenne, ha mu a leeds sorsára jutna...

RolloJuve 2009.03.22. 13:15:24

Riszpekt az előtt a csapat előtt. Dacourtról még annyit, hogy elég hamar odakerült a Romától az Interhez, úgy rémlik (Rómában utálták), de ott sem kapott sok szót, főleg, hogy 2006-ban a másik bérfrancia Vieira is odakerült közvetlen elé a posztja szerinti rangsorban. Cambiasso eleve előtte volt és Zanetti is, ha épp nem hátvédet játszott, majd már Chivu is.

A lecsúszó "óriások" rovatból meg hogyhogy kihagytátok Johnny Woodgate-et? Igaz a Realba ő felfelé bukott, de utána már nem tudom, Newcaste majd Boro? Lehet, hogy keverem. Sokat volt sérült ő is.

Battyre meg azért bőven emlékezhetünk másért is, bár az még a Leeds sikere előtt volt, a szalagcím még mindig szó szerint megvan:
"Az EB-n Southgate, most Batty hibázott"

Jó poszt, az ilyen csapatokra emlékezni kell.

RolloJuve 2009.03.22. 13:27:24

Riszpekt az előtt a csapat előtt. Dacourtról még annyit, hogy elég hamar odakerült a Romától az Interhez, úgy rémlik (Rómában utálták), de ott sem kapott sok szót, főleg, hogy 2006-ban a másik bérfrancia Vieira is odakerült közvetlen elé a posztja szerinti rangsorban. Cambiasso eleve előtte volt és Zanetti is, ha épp nem hátvédet játszott, majd már Chivu is.

A lecsúszó "óriások" rovatból meg hogyhogy kihagytátok Johnny Woodgate-et? Igaz a Realba ő felfelé bukott, de utána már nem tudom, Newcaste majd Boro? Lehet, hogy keverem. Sokat volt sérült ő is.

Battyre meg azért bőven emlékezhetünk másért is, bár az még a Leeds sikere előtt volt, a szalagcím még mindig szó szerint megvan:
"Az EB-n Southgate, most Batty hibázott"

Jó poszt, az ilyen csapatokra emlékezni kell.

rattenfanger 2009.03.22. 13:27:27

Csipáztam azt a csapatot. Viszont Bowyert mindig is az élővilág egyik nagy tévedésének tartottam.

look_a_reindeer! 2009.03.22. 14:52:05

@mizie: nekem is a kedvenc angol csapatom. Most éppen a FIFA-ban tolom őket felfelé a PL-be. :-)

sTormy 2009.03.22. 15:56:18

[Smith-t] "A Leeds szurkolói nyilvánosan elátkozták, amikor a klub sajátnevelésű játékosaként az ősi rivális Man Unitedhez igazolt"

Én nem tudom, de az utolsó leedsi meccse előtti felállva tapsolás és a "Viszlát, Smithey, visszavárunk" feliratú transzparensek csak nagy rosszindulattal minősíthetők átoknak...

brúking 2009.03.22. 16:19:16

@sTormy: Alan Smith 2005 májusában a helyi rendőrség javaslatára nem tért vissza az Elland Roadra és így nem lépett pályára Lucas Radebe búcsúmeccsén, mivel tartani lehetett a szurkolók haragjától.

smartdrive 2009.03.22. 16:21:12

a BL-elődöntők történetének legnagyobb lufija volt a Leeds, mondjuk a Valencia helyre is tette őket

SPEED 2009.03.22. 16:24:58

@smartdrive: Akkora lufi nem lehetett, ha még 8 év távlatából is frusztrál, ahogy eltakarították az útból a túlértékelt Barcelonádat, te FASZ.

rattenfanger 2009.03.22. 21:50:53

@smartdrive: Ezek miatt a lufik miatt érdemes még egyáltalán a profi futballt nézni.

Walmer 2009.03.23. 09:25:48

@RolloJuve: Woody most a Spursben nyomja egyébként, nem is rosszul.
A Realban többet volt sérült, mint szegény Owen.

Walmer 2009.03.23. 09:27:57

Alan Smith volt egyébként abból a csapatból a legnagyobb tehetség. Az ő karrierjét egyértelműen a MU-ba való szerződés és Ferguson tette tönkre a védekezőközéppályás baromsággal.

Gomes 2009.03.24. 00:13:25

@brúking: Én is emlékszem, amikor az utolsó bajnoki után mutatták a képeket a síró szurkolókról, meg a Come back soon táblákról. Az a Leeds akkor éppen kizúgott az első osztályból, előbb az edzőpályát, aztán az Elland Roadi stadiont is el kellett adniuk. Közben kiárusították az egész csapatot, aki maradt vagy éppen hozzájuk igazolt, annak meg alaposan lecsípték a fizetését. A legtöbb szurkoló 2004-ben úgy állt hozzá, hogy egy ekkora tehetséget, aki akkor fixen válogatott volt és a fél világ szívesen leigazolta volna sztárgázsiért, úgysem tudnak megtartani a másodosztályra kekszért, kávéért meg klubszeretetért cserébe. Ráadásul amikor a totális csőd ellen küzdöttek, pont jól jött az a hét milla.
Az, hogy a gyűlölt MU-hoz igazolt csak később kezdte el igazán csípni az emberek szemét, de akkor éppen Fergusonék adták érte a legtöbbet.
Egyébként ha jól emlékszem, Dennis Wise 2006-ban kölcsönbe vissza akarta vinni a Leeds-hez, de talán a kondijával volt baj, vagy valami ilyesni, aztán kútba esett az üzlet.
Mellesleg én is bírtam, leszámítva, hogy amekkora óriási tehetség volt, ugyanakkora agyatlan paraszt is bírt lenni a pályán. Tudom, hogy a yorkshire-iek kemény emberek, de azért nála az átlagnál gyakrabban gurult el a gyógyszer :-)

brúking 2009.03.24. 09:09:19

@Gomes: Én úgy emlékszem, hogy az utolsó meccsen a szurkolók tudták, hogy a klub nem fogja tudni megtartani legnagyobb sztárját, Alan Smitht, de azt akkor még senki sem sejtette, hogy éppen a gyűlölt riválisukhoz a Man Unitedhez fog igazolni.

brúking 2009.03.25. 11:31:42

Íme egy remek összeállítás a Leeds United történetének 50 legjobb játékosáról:

www.timesonline.co.uk/tol/sport/football/football_league/article5966594.ece

RickyTerror 2009.03.27. 16:29:24

Príma összeállítás, egy tévedéssel: Szerintem Dacourt a Romaban volt a topon, iszonyatosan jó DMC-munkát végzett. Ezért is vitte el az Inter, de Olivier nagyon beszopta, mert a milánói csapatok igazi játékostemetők ugye (látta már valaki játszani Solarit az elmúlt három évben?)

Salvatore Bonanno 2009.04.03. 10:25:44

Talán egy másikkal is: Kewell-re nagyon is magharagudtak Liverpoolban, amikor épp a Galatához távozott, mert a két csapat isztambuli BL meccsén megöltek (talán) két angol szurkolót, azóta nem nagyon bírják a törököket.

brúking 2009.04.03. 10:33:41

@Salvatore Bonanno: nem tévedés, csak nem került be a posztba, hogy Harry Kewell Galatasarayhoz történő szerződése a Leeds-szurkolók újabb arculcsapása volt, mivel a 2000-es UEFA kupa elődöntőjének isztambuli meccse előtt két Leeds-drukkert késeltek halálra.
süti beállítások módosítása