HTML

Rúgd és fuss!

Friss topikok

  • Szergő: Hajrá!Látom az új helyen nagyon belehúztatok,csak így tovább,igény mindenképpen van rá! (2011.01.06. 18:40) Turn The Page
  • Ayreon: Nagyon nagyokat röhögtem, főleg Mighty Mick MacCarthy-n, Bullard-on, Redknapp-en:) Jó kis poszt vo... (2011.01.01. 21:03) We're Having All The Fun
  • brúking: Úgy látszik még Capello is olvassa a Rúgd és fuss!-t, hiszen nagy magyarázkodásba kezdett: Capell... (2010.12.10. 15:37) Dream Again
  • Ayreon: Ashton-ért külön kár, élményszámba ment a játéka anno. :( (2010.11.18. 20:54) Once, A Glimpse
  • tatuuu21: Remek írás! Gratula! :) (2010.11.09. 18:34) Champagne Supernova

Címkék

angol futball (90) arsenal (7) aston villa (3) átigazolás (6) automatic promotion (3) beckham (2) beharangozó (9) benjani (3) beszámoló (3) blackpool (2) bolton (2) bristol city (3) bunyó (2) burnley (2) capello (21) cardiff (7) championship (24) charlton (2) chelsea (3) crystal palace (4) david oleary (2) dennis wise (2) dirty harry (8) divat (2) doncaster rovers (2) el tel (2) eric cantona (2) euro 2012 (2) fa (3) fa kupa (4) film (3) football league (2) george burley (2) george graham (2) hancúr (4) história (8) hull city (4) ian holloway (2) idegenlégiós (2) ír (2) italozás (4) james milner (2) joe ledley (2) john barnes (2) john terry (2) kapusok (2) kultikus futballisták (5) kupadöntő (2) league one (7) league two (4) leeds united (7) lee bowyer (2) legenda (4) liverpool (3) manchester united (5) man city (6) martin oneill (2) mcallister (2) menedzser (8) mezek (2) mike newell (2) morrissey (3) newcastle united (3) nottingham forest (2) önreklám (3) peterborough united (2) pete doherty (2) playboy (2) play off (7) plymouth (2) portré (2) portsmouth (7) premier league (12) primitívség (2) queens park rangers (2) rasszizmus (2) reading (2) robert green (2) sexy sven (5) sheff utd (3) simon jordan (2) sir alex ferguson (2) skócia (6) sport1 (2) steve staunton (2) stoke city (3) stuart pearce (2) szemétkedés (2) szexisten (3) szezonelőzetes (9) szövkap (2) televíziós közvetítés (2) three lions (27) tímár (2) tottenham hotspur (3) trevor (2) válogatott (20) wales (3) watford (3) wembley (2) west bromwich albion (3) west ham united (4) wolves (5) world cup 2010 (9)

2008.09.04. 09:00 SPEED

Not Great Men

Most van az, hogy nem hallgathatunk tovább. Amúgy is egy vicc, ami a Premier League-ben történt mostanában, legyen szó akár Robinhóról, akár Berbatovról, de az elmúlt két nap végképp betelt a pohár. Először Kevin Keegan helyzete lehetetlenül el a saját klubjánál, egy nappal később pedig Alan Curbishley áll fel a West Ham kispadjáról. Senkinek ne legyen kétsége: mindketten ugyanazért távoznak (jó, Keegan még nem, de ez most mindegy is tulajdonképpen).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az angol elsőosztályú klubok tulajdonosai ugyanis valamiért azt gondolják, hogy jó ötlet, ha van egy úgynevezett szakmai igazgató, aki a teljes szakmai munkát felügyeli, beleértve az igazolásokat is, és gyakorlatilag a főnöke a managernek. Pedig mint azt tudjuk, az angol futballban a manager mindenható: ő állítja össze a csapatot, ő vesz és ad el játékosokat, és ebbe maximum annyi beleszólása lehet a tulajdonosnak, hogy megmondja, mennyi pénz jut minderre. Nos, az új modell szerint a manager gyakorlatilag csak egy tréningruhás edzőbá', és a stratégiai döntéseket a mindenkori szakmai igazgató hozza. Nézzük meg, hogy működött idáig ez a kontinensen elterjedt, de Angliában újnak számító megoldás. Pontosabban nem teljesen új, hiszen van rá példa, hogy a director of football kicsit visszább vesz az arcából (lásd Nick Hammond a Readingnél), és akkor működőképes a dolog. Viszont a klasszikus modell eddig csak bajt szült.

A Portsmouth 2004-ben Harry Redknapp vezetésével elég jól haladt, hogy azzá váljon, amivé mostanában lett: erős középcsapattá. Az akkori tulaj, Milan Mandaric úgy gondolta, hogy még jobb lesz, ha beülteti régi haverját és honfitársát, Velimir Zajecet szakmai igazgatónak. Rossz ötlet volt: Piszkos Harry feldühödött 2004 őszén és lemondott, a helyére pedig természetesen a bézbólsapkás hiéna, Zajec ült. Aki emlékszik rá, tudja, hogy katasztrofális eredménnyel: miután hozott egy-két balkáni cimborát a kezdőcsapatba, egymás után jöttek a vereségek, csoda, hogy kiesés nem lett a dologból. Zajec végül Mandariccsal együtt távozott, és azóta senki sem emleget director of footballt Portsmouthban.

A Tottenhamnél Frank Arnesen, a volt dán klasszis lett szintén 2004-ben szakmai igazgató, de hamar lelépett a Chelsea kedvéért. Helyére a francia Damien Comolli érkezett, aki aztán gyakorlatilag egyszemélyben volt felelős Martin Jol, a rokonszenves holland maci bukásáért. Comolli nevéhez fűződnek ugyanis az olyan katasztrofális igazolások, mint Younes Kaboul, Kevin-Prince Boateng, Ricardo Rocha, Gilberto, Hossam Ghaly, Paul Stalteri, Benoit Assou-Ekotto és még sorolhatnánk a sok flop-ot, akik nem kevés pénzbe kerültek a Spursnek, és legtöbbjüktől még mindig nem sikerült megszabadulni. Amikor tavaly nyilvánvalóvá vált, hogy a Spurs védelme rendkívül sebezhető, Comolli válasza Younes Kaboul volt, a balhét viszont nem ő, az igazolásokért felelős szakmai igazgató, hanem Jol vitte el. Juande Ramosnak talán valamivel nagyobb a tekintélye, de nem lennénk meglepve, ha a szemüveges francia neki is beleköpne a levesébe előbb vagy utóbb.

Emlékezhetünk rá, hogy viselte José Mourinho, amikor Avram Grant került fölé direktornak (segítünk: rosszul), és lehet, hogy van még több példa is, de most nincs energiánk megkeresni őket. Mindenesetre ezek eddig fényesen igazolták, hogy ez a koncepció bizony egy méretes baromság.

A Newcastle United hájfejű tulajdonosa, Mike Ashley most januárban nevezte ki Dennis Wise-t szakmai igazgatónak, de a hír kicsi nyilvánosságot kapott a Keegan visszatérése miatti eufória közepette. Pedig érdemes elgondolkodni ezen: Dennis Wise, aki sem játékosként, sem edzőként nem említhető egy lapon Kevin Keegannel, hirtelen a főnöke lesz az utóbbinak. Micsoda képtelen baromság ez, már bocsánatot kérek. És persze nem is tartott sokáig. Wise - két spanyol bűntársával együtt - idejekorán magához ragadta a hatalmat, és az átigazolások is az ő szája ízük szerint történtek. Sejtettük, hogy a La Ligából érkező noname játékosok nem King Kev kívánságára jöttek a St James' Parkba, ám az igazi kenyértörés oka az volt, hogy Keegan kérését semmibe véve adták el a Villának James Milnert. Történetünk szempontjából lényegtelen, mi lesz az Ashley-Wise-Keegan konfliktus vége, a baj már megtörtént.

Végül itt van Curbs. A West Hamnél idén márciusban az olasz Gianluca Nani (ki hallott már róla?) lett a szakmai igazgató. Oké, hogy Curbishley-nek voltak tavaly megkérdőjelezhető igazolásai, de az egy dolog, az pedig egy másik dolog, hogy idén nyáron már nem ő az, aki dönt az igazolásokról, viszont ettől még a felelősség az övé. Tessék öreg, itt vannak ezek a játékosok, csinálj belőlük jó csapatot! - ez lehet, hogy Olaszországban így megy, de Angliában nem. Így aztán az átigazolási időszak legvégén a West Ham eladott két alapembert (Anton Ferdinand és George McCartney), és hozott kölcsönbe egy kivénhedt olasz csatárt meg valami nigériai balhátvédet. Sőt, a Daily Mail azt is tudni véli, hogy Naniék megpróbálták eladni a tudta nélkül Dean Ashtont is a Spursnek, illetve Craig Bellamyt a Manchester Citynek, de ez végül nem jött össze. Nem csoda, hogy Curbs arcul csapva érezte magát, mint ahogy gyakorlatilag mindenki, akinek van véleménye az ügyről és nem teljesen hülye, függetlenül attól, hogy érdekli-e a West Ham, vagy sem.

Magunk részéről már várjuk, hogy mikor ültetnek az arab sejkek Mark Hughes nyakára valami svájci nagyágyút szakmai igazgatónak, mint ahogyan azt is, hogy előbb vagy utóbb vágják ki ezt az egész director of football-modellt a kukába.

9 komment

Címkék: dirty harry dennis wise angol futball newcastle united king kev curbs director of football gianluca nani west ham united


A bejegyzés trackback címe:

https://rugdesfuss.blog.hu/api/trackback/id/tr7647107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walmer 2008.09.04. 15:35:32

Tudtam, hogy ezen a blogon végre sorstársakat találok.

Az egy dolog, hogy felborult a megszokott manager - felel a teljes szakmai munkáért, tulaj - adja a pénzt modell, de ezek az igazolások, bazmeg.
A man. City-t megveszi valami arab szarházi (nem az arabon a hangsúly, ha valami olasz dzsotti, vagy hispán pöcs, az is gáz) és 40 millió(!!!!!!!!!) eurót ad egy nyálasképű, soha nem bizonyított brazik kisköcsögért, meg heti 160,000 font fizetést, ha igazak a hírek. majd benyögi, hogy Cé-ért meg ad fasztudja hány millió (100-on felül) dollárt.
Mi meg csodálkozunk, hogy az angol válogatott a béka segge alatt jó sokkal...
ha egy Robinnyóért 40 millió, akkor mit csodálkozunk, hogy egy névtelen aragón senkiháziért, vagy egy nímand olaszért pár millió, hogy a hulladék kelet-európaiakról, meg Fekete-afrika férfilakosságának jelentős hányadáról már ne is beszéljünk.
Félreértés ne essék: semmi gondom a MINŐSÉGI légiósok ellen. Szerintem Berbatov megéri a pénzét.
Bizonyított és Angliában bizonyított. De Robinnyó eddig micsinált. nem rosz játékos, de ilyet találunk Angliában is egy tucatot. Vagy ott van a két "szupertehetség" Nani, meg Anderson. Ők tulajdonképpen nem is focisták, hanem tehetségek. Ez a foglalkozásuk amellet, hogy mindkettő az irritáló díszbuzi kategóriában nyomul.
Mondjuk nekem az is betette a kaput, hogy a Chelesea kirúg egy olyan embert, aki óriási pechhel marad le a BL győzelemről, az utolsó fordulóig versenyben van a PL aranyáért, Liga-kupa döntőt játszik, mindezt egy szezonon belül és hozza a helyére, a portugálok brazil szövetségi kapitányát, aki meg természetesen szintén hozza a sleppjét: Decot (a futballvilág legnagyobb szűzkurvája Cé után) meg még egy portugált.
Lehetne folytatni a sort, de minek.
De ha a West ham is elkezdi ezt a szarrágást, most hogy Curbishley elment, hát nem is tudom...

SPEED 2008.09.04. 17:02:29

Walmer: ezekre is ki fogunk majd térni a készülő Premiership-beharangozónkban.

vinnie · http://vinnie 2008.09.04. 23:07:48

1. ronaldoert 135 millio FONTOT akarnak adni.
2. tok egyetertek az egesszel volt, van egy fajta baja annak ami a managerseggel jar. mondhatni o volt az atyauristen. ezzel szemben ez kezd tenyleg kihalni. mondjuk durva lenne ha sir fole betennenek valakit.
3. walmer nani es anderson szerintem nem csak egyszeru tehetsegek. nani mondjuk ok, de anderson szerintem valami kibaszott nagy jatekos lesz ha igy folytatja. es azert mondjuk mar szupersztarnak nevezek egy brazil valogatott jatekost. nem tul konnyu oda beferni remelem egyetertunk.
az angolok pedig most levernek mindenki es konnyeden kijutnak a VB-re
glory man united

vinnie · http://vinnie 2008.09.04. 23:08:54

volt, van egy fajta ba'ja

Walmer 2008.09.05. 11:53:08

vinnie, utolsó mondatodra: Úgy legyen
Be kell valljam azonban, hogy án Andersonban az égvilágon semmit nem látok. Szupersztárnak sem neveznék egy játékost csak azért mert brazil. Ez a Robinnyó egész egyszerűen túl volt hájpolva, már akkor, mikor Eu-ba került. Amióta itt van SEMMI érdemlegeset nem csinált.
De nekem nem ez a lényeg. Ha ő lenne az atyaúristen, akkor se menjen Angliába. Vegye meg a Milan, a Real, a Barca, meg a többi ilyen cirkusz, ahol imádják ha valaki 18-szor sarkal egy meccsen, meg fetreng orrba -szájba.
Tudom, hogy reménytelenül ódivatú vagyok, de már rá sem tudok nézni az Arsenalra, ahol az egyetlen angol vagy játszik, vagy nem. Az Arsenal nem angol csapat.
Ha én lennék a tulaj.. no mindegy nem vagyok.
És ha már MU. Én Cét olyan simán eladtam volna azért a kalap pénzért amit a real kínált, mint a szar. Aztán az árából vettem volna egy Ashtont meg egy Bentleyt (nem azt, amelyik most a Spursben átváltozott valami hímringyóvá), a többiből meg elviszem a csapatot hawaii-ra és iszunk egy dajkirit.

vinnie · http://vinnie 2008.09.05. 17:58:23

:)
en andersont vmi kurta jonak tartom, nem tom miert de szerintem jobb lesz mint desailly(?) volt a fenykoraban. barkit levesz a palyarol adottsagai megvannak.
robinhot en is utalom most meg mar megvetem mert o azert alarulta sajat magat. berbatov pedig kijelentette ha a penzre hajtott volna akkor city-hez ir ala, de o mu jatekos akart lenni.
cr-rol meg nem tom mit gondoljak. kurta jo mert az de hat a fene tudja.... majd az olajosoknak eladjuk 150-ert :))
amugy pedig ha minden osszejon akkor megyek nezni az ev egyetlen tetmeccset a wembley-be (azerbajdzsan). jovo osszel meg remelem egy masikra (horvato.)
glory man utd

biziclop 2008.09.06. 13:26:04

Robinho, hahaha.

www.youtube.com/watch?v=yjb3WS7Xy9M

Sose felejtem el, milyen jot nevettem, amikor Gravesen megcsapkodta.

brúking 2008.09.06. 14:18:18

Világszenzáció!!!

A Rúgd és fuss! gyorsabb és naprakészebb, mint a BBC:

www.bbc.co.uk/dna/606/A40611179
süti beállítások módosítása