HTML

Rúgd és fuss!

Friss topikok

  • Szergő: Hajrá!Látom az új helyen nagyon belehúztatok,csak így tovább,igény mindenképpen van rá! (2011.01.06. 18:40) Turn The Page
  • Ayreon: Nagyon nagyokat röhögtem, főleg Mighty Mick MacCarthy-n, Bullard-on, Redknapp-en:) Jó kis poszt vo... (2011.01.01. 21:03) We're Having All The Fun
  • brúking: Úgy látszik még Capello is olvassa a Rúgd és fuss!-t, hiszen nagy magyarázkodásba kezdett: Capell... (2010.12.10. 15:37) Dream Again
  • Ayreon: Ashton-ért külön kár, élményszámba ment a játéka anno. :( (2010.11.18. 20:54) Once, A Glimpse
  • tatuuu21: Remek írás! Gratula! :) (2010.11.09. 18:34) Champagne Supernova

Címkék

angol futball (90) arsenal (7) aston villa (3) átigazolás (6) automatic promotion (3) beckham (2) beharangozó (9) benjani (3) beszámoló (3) blackpool (2) bolton (2) bristol city (3) bunyó (2) burnley (2) capello (21) cardiff (7) championship (24) charlton (2) chelsea (3) crystal palace (4) david oleary (2) dennis wise (2) dirty harry (8) divat (2) doncaster rovers (2) el tel (2) eric cantona (2) euro 2012 (2) fa (3) fa kupa (4) film (3) football league (2) george burley (2) george graham (2) hancúr (4) história (8) hull city (4) ian holloway (2) idegenlégiós (2) ír (2) italozás (4) james milner (2) joe ledley (2) john barnes (2) john terry (2) kapusok (2) kultikus futballisták (5) kupadöntő (2) league one (7) league two (4) leeds united (7) lee bowyer (2) legenda (4) liverpool (3) manchester united (5) man city (6) martin oneill (2) mcallister (2) menedzser (8) mezek (2) mike newell (2) morrissey (3) newcastle united (3) nottingham forest (2) önreklám (3) peterborough united (2) pete doherty (2) playboy (2) play off (7) plymouth (2) portré (2) portsmouth (7) premier league (12) primitívség (2) queens park rangers (2) rasszizmus (2) reading (2) robert green (2) sexy sven (5) sheff utd (3) simon jordan (2) sir alex ferguson (2) skócia (6) sport1 (2) steve staunton (2) stoke city (3) stuart pearce (2) szemétkedés (2) szexisten (3) szezonelőzetes (9) szövkap (2) televíziós közvetítés (2) three lions (27) tímár (2) tottenham hotspur (3) trevor (2) válogatott (20) wales (3) watford (3) wembley (2) west bromwich albion (3) west ham united (4) wolves (5) world cup 2010 (9)

2008.03.30. 10:37 Dr. Kaukusz R. Patrik

It just wasn't like the old days anymore

Nyilván mindenki szokott azon gondolatkísérletezni (és/vagy arról monologizálni a kocsmában), hogy vajon mire mennének a hetvenes-nyolcvanas évek nagy angol csapatai a Premiershipben. Én szoktam. Aztán láttam szombaton a MU-Villa meccset (4-0), úgyhogy erről a továbbiakban nem kell fantáziálni.

A Villa a "régen minden jobb volt" világnézet kirakatcsapata. A mai viszonyokhoz képest kis létszámú, zömében brit és skandináv játékosok alkotta keret. Feltörekvő angol válogatottak. Visszafogott észak-ír menedzser, aki Skóciában aratta legnagyobb sikereit. Huszonöt-harminc évvel ezelőtt az ilyen paraméterekkel rendelkező angol csapatok rendszeresen verték végig Európát.

A csilivili MU (francia játékos! portugál!! brazil!!!) ellen ehhez képest pontosan annyi esélyük volt, mint mondjuk a Paksnak lett volna a helyükben. Szép elmélet, hogy egy ilyen Villának az angol futball gyönyörű, sárverte hagyományai nevében egy-nullra győzni kell a Premiership talmi pénzsóvárságát megtestesítő MU ellen, a gyakorlat azonban azt mutatta: a Villa arra sem elég, hogy erőfeszítésre, harcra kényszerítse a Manchestert.

Gabi Agbonlahor és Ashley "Wanker" Young hiába roppant tehetségesek (utóbbit éppen ezeken a hasábokon követeltem nemrég a válogatottba), a Giggs és Ronaldo alkotta szélső-kettőshöz képest olyanok voltak, mint a sokszor emlegetett fing a szélben. Cristiano Ronaldo modorossága engem is irritál annyira, mint minden jóérzésű futballbarátot, de azzal nem lehet mit kezdeni, hogy a faszi egy zseni. Tegnapi gólja és gólpassza egyaránt maga volt a költészet. És tényleg minden pillanat izgalmas volt, amikor hozzá került a labda, mert benne volt az ígéret, hogy megint valami elképesztő történik. Youngnak ehhez képest tán ha egy jó csele volt az egész meccsen, de a beadást utána már elrontotta.

Az angolok, azt írja a világsajtó, egyáltalán nem tudnak mit kezdeni a teljesen elszállt fiatalokkal. Alex Ferguson még ellenáll, nála senki nem mer nem futni, nem harcolni, nem odafigyelni. Közben úgy épített fel egy csapatot, hogy az az esetenként sarabolós angol meccseken és az AS Roma ellen is működőképes legyen. A Villának egy fronton kéne helytállnia, de ott se tud, mert O'Neill nyilvánvalóan nem tudja megfélemlíteni/motiválni az embereit. Barry pedig, most olvastam valahol egy Villa-párti kommentben, elfáradt szegény a szerda-szombat ritmusban.

Ami régen volt, az lehetett bármilyen nagyszerű régen (és, istenemre, nagyszerű volt), nem jön vissza soha többé. A Premiership baja nem önmagában a Manchester United, ahol Ferguson parádésan vegyíti a klasszikus brit futball alapértékeit (lásd a bajnokság második leghülyébb hajviseletét felvonultató Andersont, aki kőkeményen visszamegy védekezni) a színezős megoldásokkal; nem is az ihletett támadófutballt játszó Arsenal (ahol, értsük meg, nem gonoszságból nem játszanak angolok, hanem mert Eboue nem annyival szarabb Bentleynél, mint amennyivel kevesebbe kerül, sőt). A Premiership baja sokkal inkább a Manchester City meg a Portsmouth, ahol a nagyokat próbálják utánozni, de csak azt értik az egészből, hogy sok külföldit kell venni, azt nem, hogy jól is kell játszani. A Premiership baja az Aston Villa, ahol a túlfizetett huszonévesekben nincs annyi tartás, hogy legalább összetörjék magukat a menedzserük, a közönségük és saját maguk büszkeségének megőrzése végett. Az angol focit tényleg fojtogatja a rengeteg pénz, de ez éppen nem az Old Traffordon produkálja a csúnya tüneteket.
 

8 komment

Címkék: aston villa sir alex ferguson angol futball martin oneill


A bejegyzés trackback címe:

https://rugdesfuss.blog.hu/api/trackback/id/tr21402931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SPEED 2008.03.30. 12:28:49

Azért a korrektség kedvéért azt is említsük meg, hogy az Aston Villa hetek óta a gödörben van, nemcsak a Man Utd ellen, hanem bárki ellen. Egy meccs alapján ne vonjunk le messzmenő következtetéseket Youngról vagy Agbonlahorról, valószínűleg Kaukusz doki egészen mást írt volna róluk, ha látja, amint négyet vágnak a Chelsea-nek. A Villa legnagyobb baja pedig az, hogy övék a legszűkebb keret, 18 játékossal ma már nem lehet végignyomni egy szezont.

brúking 2008.03.30. 14:24:40

Rossz az összehasonlítás: a Premiershipben és a Fat Four csapatai közül éppen a MU-val van a legkevesebb gond, ami pontosan Sir Alexnek köszönhető (bár Nani és Anderson szerződtetése azért kiverte nálam a biztosítékot és régóta drukkolok azért is, hogy Ronaldo végre szerződjön el Spanyolországba). A MU utánpótlásából rendszeresen rengeteg tehetség jön elő, nem úgy mint a többi élcsapat esetében, az már más kérdés, hogy ezek a fiatalok rendre a Championship klubjaihoz kerülnek kölcsönbe, de ott azonnal meghatározó figurák lesznek.

Walmer 2008.03.31. 09:16:58

Ha már rengeteg tehetség, akkor említessék meg személyes kedvencem, a West Ham is:-)

" Premiership baja sokkal inkább a Manchester City meg a Portsmouth, ahol a nagyokat próbálják utánozni, de csak azt értik az egészből, hogy sok külföldit kell venni, azt nem, hogy jól is kell játszani"

Ez annyira igaz, hogy hihetetlen!!!

De azt kifejtenéd jobban, hogy tényleg túlfizetik az angol játékosokat? Vagy nagyképűbbek lennének az átlagnál? Ha valaki nagyképű, az mondjuk Cé, aki most olyan passzban van, hogy akármikor, akárhol, akármekkorát rúg, vagy fejel a labdába, az bemegy. de nyilván nem lesz mindig így.

Walmer 2008.03.31. 11:18:17

"A Villa a "régen minden jobb volt" világnézet kirakatcsapata. A mai viszonyokhoz képest kis létszámú, zömében brit és skandináv játékosok Feltörekvő angol válogatottak. Visszafogott észak-ír menedzser, aki Skóciában aratta legnagyobb sikereit. Huszonöt-harminc évvel ezelőtt az ilyen paraméterekkel rendelkező angol csapatok rendszeresen verték végig Európát.

Azért ez enyhe csúsztatás. lehet hogy a 82-es Villa éppen ilyen volt (milyen bayernt vertek már meg akkor, te jó ég! Breitner, Augenthaler, Rummenigge, D. Hoeness), de a Liverpool??? vagy a Spurs? 1980-as léptékben igen komoly játékosok alkották mindkettőt.
vagy emlithetném még a Forestet is.

Ugye akkor még max 3 külföldi egy csapatban max. és egy angol csapat valóbvan angol volt, vagy legalábbis brit, egy olasz olasz egy német német, egy spanyol meg spanyol

Matfu 2008.03.31. 12:07:52

Csak én érzek 'némi' ellentmondát e cikk és SPEED írása
(Just Who Is the 5 O'Clock Hero?) között?
Á, biztos meg lehet ezt is magyarázni...

brúking 2008.03.31. 12:13:40

Matfu, a Rúgd és fuss! nem a kommunista párt. A szerzőknek eltérhet a véleménye bizonyos kérdésekben. És ez jó.

Matfu 2008.03.31. 14:02:25

tudtam, hogy ezt mondod, elég egyszerű kifogás.
mert azért az alapdolgokban hasonlíthatna a véleményetek. :-)
a Times, Guardian sem salátamix, ha érted...
(amúgy nagyon klassz a blog, régi hiánypótló. angol havernak szoktam linkelni. szóval hajrá.)

miszter belepofa 2008.05.05. 13:28:19

érdekes dolgok ámde, hogy a "A Villa a "régen minden jobb volt" világnézet kirakatcsapata" lenne...
nem rosszul és nem kevés pénzért vásároltak a szezon előtt, tudatosan építenek egy csapatot ami europai szereplést érő helyért küzdhet. idei teljesítményük alapján pedig úgy tünik elég jó úton járnak.
és hogy "O'Neill nyilvánvalóan nem tudja megfélemlíteni/motiválni az embereit"?
huhh ezt azért alátámaszthatnád valamivel! csak arra, hogy egy épülő csapat első szezonjában kikap a pénzügyi forrásokat vég nélkül csapoló MU-tól igazán nem alapozhatod ezt, legalább akkora zöldség mint, hogy az oldalvonal mentén ordítva ugráló oneill visszafogott. esetleg karizmatikust már olvashattál róla. na de ilyesmit??? :D
és a többi focistával szemben pedig nem fair ha a ronaldohoz hasonlítjuk/mérjük őket, sajnos nem jut minden focipályára egy ilyen manapság. ámde ez egy csapatsport, nyilván ennek köszönhetően tudta a man city idén kétszer is elverni az MU-t rúnistul, ronaldóstul így az abonglahor és a wanker is bőven beteljesítheti a hozzájuk füzött reményeket idővel!
süti beállítások módosítása