HTML

Rúgd és fuss!

Friss topikok

  • Szergő: Hajrá!Látom az új helyen nagyon belehúztatok,csak így tovább,igény mindenképpen van rá! (2011.01.06. 18:40) Turn The Page
  • Ayreon: Nagyon nagyokat röhögtem, főleg Mighty Mick MacCarthy-n, Bullard-on, Redknapp-en:) Jó kis poszt vo... (2011.01.01. 21:03) We're Having All The Fun
  • brúking: Úgy látszik még Capello is olvassa a Rúgd és fuss!-t, hiszen nagy magyarázkodásba kezdett: Capell... (2010.12.10. 15:37) Dream Again
  • Ayreon: Ashton-ért külön kár, élményszámba ment a játéka anno. :( (2010.11.18. 20:54) Once, A Glimpse
  • tatuuu21: Remek írás! Gratula! :) (2010.11.09. 18:34) Champagne Supernova

Címkék

angol futball (90) arsenal (7) aston villa (3) átigazolás (6) automatic promotion (3) beckham (2) beharangozó (9) benjani (3) beszámoló (3) blackpool (2) bolton (2) bristol city (3) bunyó (2) burnley (2) capello (21) cardiff (7) championship (24) charlton (2) chelsea (3) crystal palace (4) david oleary (2) dennis wise (2) dirty harry (8) divat (2) doncaster rovers (2) el tel (2) eric cantona (2) euro 2012 (2) fa (3) fa kupa (4) film (3) football league (2) george burley (2) george graham (2) hancúr (4) história (8) hull city (4) ian holloway (2) idegenlégiós (2) ír (2) italozás (4) james milner (2) joe ledley (2) john barnes (2) john terry (2) kapusok (2) kultikus futballisták (5) kupadöntő (2) league one (7) league two (4) leeds united (7) lee bowyer (2) legenda (4) liverpool (3) manchester united (5) man city (6) martin oneill (2) mcallister (2) menedzser (8) mezek (2) mike newell (2) morrissey (3) newcastle united (3) nottingham forest (2) önreklám (3) peterborough united (2) pete doherty (2) playboy (2) play off (7) plymouth (2) portré (2) portsmouth (7) premier league (12) primitívség (2) queens park rangers (2) rasszizmus (2) reading (2) robert green (2) sexy sven (5) sheff utd (3) simon jordan (2) sir alex ferguson (2) skócia (6) sport1 (2) steve staunton (2) stoke city (3) stuart pearce (2) szemétkedés (2) szexisten (3) szezonelőzetes (9) szövkap (2) televíziós közvetítés (2) three lions (27) tímár (2) tottenham hotspur (3) trevor (2) válogatott (20) wales (3) watford (3) wembley (2) west bromwich albion (3) west ham united (4) wolves (5) world cup 2010 (9)

2008.01.30. 06:00 brúking

The Queen is not dead

A nyolcvanas években felnövő ember kezdődő anglomániája (amely a későbbiekben sokkal inkább dühöt és könnyeket hozott, mint örömöt) két pilléren nyugodott: a focin és a zenén. Az ember rettentő izgalommal követte a misztikus angol bajnokságot (és persze a háromoroszlános válogatott szerepléseit), amiről abban az időben kevés hír jutott el hozzánk, talán egyedül Brian O’Sullivan (aki máig nem tudjuk, hogy magyar volt-e és álnéven írt, mint Leslie L. Lawrence, vagy inkább a brit titkosszolgálat, az MI6 Magyarországon tartózkodó ügynöke volt?) írta meg az eredményeket a hétfői Népsportban, de ha az ott játszó csapatok átjöttek az öreg kontinensre, akkor szinte mindenkit elvertek. Egy kicsivel később aztán a szigetországból érkező new wave zenekarok másolt kazettákon kezdtek beszivárogni a lakásba, ami lássuk be nem volt nehéz, ha rendelkeztünk egy nálunknál hat évvel idősebb báttyal. Így lett annak idején az ember csodálatának két tárgya egyszerre az Everton Football Club és a The Smiths, hősei pedig Graeme Sharp és Kevin Sheedy, valamint Morrissey és Johnny Marr (kevesen tudják, hogy utóbbi majdnem a Man City igazolt labdarúgójává vált, de saját bevallása szerint erre végül azért nem került sor, mert a srácok közül neki volt egyedül kifestve a szeme). A brit futball és a brit zene tehát a kezdetektől fogva kézenfogva jártak. Akkoriban ennek a titkos szövetségnek nagyon kevesen voltak tagjai, de az ember számára ez valahogy még izgalmasabbá tette az egészet. A foci és a zene közötti szoros kapcsolat sajnos már nagyjából a múlté, kivéve talán, ami London máig leginkább rockandroll klubját, a Queens Park Rangerst illeti.

A nyugat-londoni klub az egyik legrégebben megalakult londoni futballklub (több csapat egyesülését követően 1882-ben alapították, ugyanabban az évben mint a Tottenham Hotspurt és korábban, mint például a Chelsea-t, a West Hamet, vagy az Arsenalt), de korántsem mondható a legsikeresebbnek. A klub története nem sok izgalmat tartogatott a hatvanas évek derekáig, amikor máig egyetlen trófeáját nyerte el a QPR: a third division friss bajnokaként 3-2-re verte kétgólos hátrányból a West Bromwich Albiont a Ligakupa döntőjében. Egy újabb szezont követően már az első osztályban találták magukat a Parkőrök a legendás Rodney Marsh vezetésével, ahonnan azonban rögtön ki is pottyantak.

A klub máig legsikeresebb éve az 1975-76-os idény volt (az időszak a punk-mozgalom nyitánya is egyben, többek között a Sex Pistols Anarchy in the UK című dala megjelenésének éve), amelynek legvégén 1 ponttal vezettek a Liverpool előtt, akiknek azonban hátravolt egy korábbról elhalasztott mérkőzésük a Wolverhampton ellen. A Molineux-ben a hazai Farkasok 1-0-ra vezettek egészen a 77. percig, de akkor a Liverpool fordított és 3-1-re nyert megszerezve ezzel a bajnoki címet. Talán pont ez a Stan Bowles, Gerry Francis, Don Masson, Frank McLintock által fémjelzett csapat volt (akikre a brit sajtó a Mavericks (Fenegyerekek) gúnynevet aggatta, a pályán és azon kívül tanúsított életmódjuk miatt), amelyik mágnesként vonzotta a Loftus Road lelátójára a frissen kirobbant londoni punk-mozgalom emblematikus figuráit. A Queens Park Rangers a brit zene punktól a new wave-en és a britpopon át egészen a poszt-britpopig ívelő szakaszaiban mindig is népszerű volt a zenészek körében, így a QPR szurkolója Glen Matlock (Sex Pistols), Mick Jones (The Clash), Robert Smith (The Cure), valamint Pete Doherty (ex-Libertines és Babyshambles) is, aki tizenévesen All Quiet On The Western Avenue címmel saját készítésű fanzine-t szerkesztett, ami nem volt nagyon népszerű a szurkolók körében, mivel tele volt irodalmi utalásokkal, versekkel, és egyéb fociról szóló rövid történetekkel (Doherty állítólag szeretett klubja számára egy dalt is írt, amit viszont csak akkor játszanának le, ha a QPR megnyeri az angol kupát).

A nyolcvanas-kilencevenes években rengeteg angol válogatott (Ray Wilkins, Mark Hateley, Clive Allen, Chris Woods, Peter Reid, Trevor Francis, Kenny Sansom, Paul Parker, David Seaman, Trevor Sinclair, Les Ferdinand) fordult meg a klubnál, de igazi sikert soha nem tudtak elérni. 1996-ban tizenhárom év után estek ki az első osztályból, ahová (közben a harmadosztályt is megjárva) azóta sem sikerült visszajutniuk a Parkőröknek, viszont balhéból jutott nekik éppen elég.

2007 szeptemberében a Bernie Ecclestone és Flavio Briatore vezette konzorcium vásárolta meg a klubot (azóta már az indiai acélmágnást, Lakshmi Mittalt is bevették a buliba), egyrészt mivel Londonban más divatos klub nem maradt, mindet megvették már mások, másrészt meg Briatore állítólag jól ismerte a Loftus Roadot, mivel gyakran repült el felette helikopterével a Chelsea-ben található otthona és oxfordi irodája között ingázva. (Egyébként, ha mi angol futballklubot vásárolnánk, elsősorban a Leeds United és a Nottingham Forest jönne számításba, de persze mi sem világpolgárok nem vagyunk, sem Naomi Campbellel nem szekszeltünk sohasem.)

Viszont csak reménykedni tudunk abban, hogy a Briatore által kitűzött cél (azaz, hogy négy éven belül újra elsőosztályú klubot csinál a QPR-ből), nem fog feltétlenül azzal járni, mint más londoni csapatok esetében, hogy a klub teljesen elszakad a múltjától, a lelkétől és a rockandrolltól.
 

Szólj hozzá!

Címkék: punk new wave morrissey the smiths pete doherty naomi campbell queens park rangers briatore johnny marr graeme sharp kevin sheedy the mavericks ecclestone brian o sullivan


A bejegyzés trackback címe:

https://rugdesfuss.blog.hu/api/trackback/id/tr87318468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása