HTML

Rúgd és fuss!

Friss topikok

  • Szergő: Hajrá!Látom az új helyen nagyon belehúztatok,csak így tovább,igény mindenképpen van rá! (2011.01.06. 18:40) Turn The Page
  • Ayreon: Nagyon nagyokat röhögtem, főleg Mighty Mick MacCarthy-n, Bullard-on, Redknapp-en:) Jó kis poszt vo... (2011.01.01. 21:03) We're Having All The Fun
  • brúking: Úgy látszik még Capello is olvassa a Rúgd és fuss!-t, hiszen nagy magyarázkodásba kezdett: Capell... (2010.12.10. 15:37) Dream Again
  • Ayreon: Ashton-ért külön kár, élményszámba ment a játéka anno. :( (2010.11.18. 20:54) Once, A Glimpse
  • tatuuu21: Remek írás! Gratula! :) (2010.11.09. 18:34) Champagne Supernova

Címkék

angol futball (90) arsenal (7) aston villa (3) átigazolás (6) automatic promotion (3) beckham (2) beharangozó (9) benjani (3) beszámoló (3) blackpool (2) bolton (2) bristol city (3) bunyó (2) burnley (2) capello (21) cardiff (7) championship (24) charlton (2) chelsea (3) crystal palace (4) david oleary (2) dennis wise (2) dirty harry (8) divat (2) doncaster rovers (2) el tel (2) eric cantona (2) euro 2012 (2) fa (3) fa kupa (4) film (3) football league (2) george burley (2) george graham (2) hancúr (4) história (8) hull city (4) ian holloway (2) idegenlégiós (2) ír (2) italozás (4) james milner (2) joe ledley (2) john barnes (2) john terry (2) kapusok (2) kultikus futballisták (5) kupadöntő (2) league one (7) league two (4) leeds united (7) lee bowyer (2) legenda (4) liverpool (3) manchester united (5) man city (6) martin oneill (2) mcallister (2) menedzser (8) mezek (2) mike newell (2) morrissey (3) newcastle united (3) nottingham forest (2) önreklám (3) peterborough united (2) pete doherty (2) playboy (2) play off (7) plymouth (2) portré (2) portsmouth (7) premier league (12) primitívség (2) queens park rangers (2) rasszizmus (2) reading (2) robert green (2) sexy sven (5) sheff utd (3) simon jordan (2) sir alex ferguson (2) skócia (6) sport1 (2) steve staunton (2) stoke city (3) stuart pearce (2) szemétkedés (2) szexisten (3) szezonelőzetes (9) szövkap (2) televíziós közvetítés (2) three lions (27) tímár (2) tottenham hotspur (3) trevor (2) válogatott (20) wales (3) watford (3) wembley (2) west bromwich albion (3) west ham united (4) wolves (5) world cup 2010 (9)

2010.01.04. 15:33 brúking

Don't Look Back In Anger

Az évtized végefelé szokás különböző listákat készíteni az elmúlt tíz év legfontosabb eseményeiről, és mivel ahogy azt olvasóink is észrevehették, itt a blogon egyrészt a múltba visszatekinteni is szeretünk, másrészt listákat is előszeretettel állítunk össze, nem tudtunk ellenállni a kísértésnek és összeírtuk azt a tíz dolgot, amelyek szerintünk az elmúlt évtizedben az angol futball legfontosabb eseményeinek számítottak, vagy legalábbis nagy jelentőséggel bírtak.

1. Michael Owen aranylabdája

Michael Owen volt az első angol futballista, aki a France Football Aranylabda-szavazásán az első helyen végzett 1979 óta, amikor Kevin Keegan másodszor nyerte el egymás után a díjat. Sokan azonban máig azon kárognak, hogy soha nem nyerte meg a legjobb Európában játszó játszó játékosnak ítélt díjat ennyire jelentéktelen játékos, mint Owen. Ezek az emberek azt felejtik el csupán, hogy Michael Owen a 2000-2001-es szezonban számolatlanul rúgta a gólokat, csapatával mindent (FA kupa, Ligakupa, UEFA-kupa, Európai Szuperkupa) megnyert abban a szezonban, ahol csak elindultak, kivéve a bajnokságot, és akkor még arról nem is beszéltünk, hogy az év meccsén szinte egyedül végezte ki az angolok ősellenségeinek számító németeket a müncheni Olimpiai Stadionban. Ez meg bőven elég az első helyhez, akkor meg pláne, ha egyébként a második helyen Raul, a harmadikon pedig Oliver Kahn végez.

2. A Wembley lebontása

A szövetség egyszercsak úgy döntött, hogy az angol futball jelképének számító nemzeti futballstadiont bezáratja, leromboltatja és a helyére egy új, korszerű stadiont építtet, ezúttal futópálya nélkül  Az már a sors furcsa fintora, hogy az utolsó Wembleyben megrendezett meccsen a németek nyerni tudtak egy távoli Didi Hamann szabadrúgásgóllal, ami így Kevin Keegan szövetségi kapitányi búcsúját is jelentette egyben. Ha jelentős késéssel ugyan, de 2007-re elkészült az új Wembley (a kezdeti tervek ellenére a legendás ikertornyok megtartása nélkül), ahol az angol válogatott 1-1-es döntetlenre végzett a brazilokkal, és Keegan után már a harmadik szövetségi kapitány (az átmenetileg kinevezett Peter "Unalmas" Taylor és az öt évet lehúzó Sexy Sven után) ülhetett a padon, igaz már ő sem sokáig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Germany 1 England 5

Ebben az évtizedben játszotta az angol válogatott a története talán egyik legdicsőségesebb mérkőzését, amely méltó megbosszulása volt mindennek, amit a németek műveltek azt megelőzően, úgy általában is, de legfőképpen az angolokkal. Ez a meccs  nagyjából három dolgot jelentett: újra van remény a vébére kijutásra (és annál talán sokkal többre is egyszer!), Owen és Heskey felélesztették az angol futball legszebb hagyományait a klasszikus csatárkettősükkel, és felbukkant a válogatottban egy zseni, akiről akkoriban még senki sem sejtette, hogy az, aki természetesen nem volt más, mint a védekező középpályás posztján tündöklő Steven Gerrard. És akkor az ember egyáltalán nem szégyellte magát azért, hogy minden angol gól után egy Franciaországban dolgozó ismeretlen angol segédmunkással összeölelkezve ugrándozik egy zsúfolásig telt lyoni pubban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. David Beckham Szupersztár

David Beckhamről lehet azt gondolni, hogy alapvetően egy ügyetlen futballista, aki mást nem is tud, csak beadni és szabadrúgást lőni (szerintünk egyébként ennyi pont elég), vagy csak szimplán egy köcsögnek tartani, akinek mindennél fontosabb az, hogy milyen frizurát viseljen, vagy éppen milyen újabb tetoválást válasszon magának, de azt senki nem vonhatja kétségbe, hogy ő a leghíresebb futballista a világon. Mindezt ráadásul úgy érte el, hogy soha nem választották meg a legjobb játékosnak sem Angliában, sem Európában, sőt egyáltalán semmilyen komolynak számító egyéni díjat nem zsebelhetett be soha. Amit azonban elért, az az, hogy gyakorlatilag nincs olyan termék, amelyet ne reklámozott volna, szinte minden számottevő divatlap címlapján ott díszelgett a fotója, parfümöt kreáltak neki, a világon a legtöbb mezt az ő nevével adták el, és ki tudja még mi minden fűződik a nevéhez. Mindez természetesen nem jöhetett volna össze neki, ha például húsz évvel korábban születik, kevésbé jóképű, és nem egy karrierje csúcsán lévő popsztárt vesz feleségül. De azt mindezek ellenére nem szabad elfelejteni, hogy David Beckham idén a negyedik világbajnokságára készül, és talán soha senki nem küzdött annyit az angol válogatott sikeréért az elmúlt 20 évben, mint ő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Money, money, money

Hogy hol is kezdődött minden? Talán ott, amikor kiderült, hogy Roy Keane végül elfogadta a Man Utd új ajánlatát, így végül nem szerződött el Milánóba az Interhez, és mindezt potom 50 ezer fontos heti fizetés ellenében. Akkor még szinte mindenkit sokkolt az értelmetlenül nagy összeg, manapság viszont már a másodosztályban is lehet ennyi pénzt keresni. Igen, azóta megváltozott egy-két dolog, ami többek között egy szibériai férfinak volt köszönhető. A teljes ismeretlenségből előbújva 2003 nyarán ugyanis Roman Abramovics megvásárolta a Chelsea Football Clubot, és rettenetes mennyiségű pénzt kezdett játékosvásárlásra költeni. A folyamat megállíthatlan lett: új tulajdonosok kezébe került a Man United és a Liverpool is, sőt ha minden igaz, akkor az Arsenal is egy tengerentúli üzletember kezébe kerül, akinek megérzéseink szerint valami súlyos titok lappang a múltjában. Innentől már nem volt nagy lépés, hogy különböző olajsejkek (szaudiak vagy emírségekbeliek, nem teljesen mindegy?) kezdtek el focisat játszani. És hogy mindez jót tesz-e az angol futballnak? Hát nyilván nem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. A Fat Four dominanciája

Eleinte ugye volt a 90-es évek második felét végignyerő Manchester United, akikhez csatlakozott az Arsenal, majd az évtized elején a Chelsea és a Liverpool is, és nagyjából ez a négy klub határozza meg azóta is a Premier League bajnoki címért folytatott küzdelmeit. Nagyjából ekkortájt kezdett elege lenni az embernek az angol elsőosztályú klubfutballból, ami egyébként egybeesett azzal, hogy itthon először lehetett élőben követni a meccseket, így az sem véletlen talán, legfeljebb szánalmas, hogy az angol foci hazai rajongói leginkább a Fat Four közül választanak maguknak csapatot. Mindenesetre 2004 óta egy alkalmat leszámítva nem végzett másik klub a bajnokság első négy helyén, sőt azóta ketten közülük a Bajnokok Ligáját is megnyerték. Nem véletlen, hogy sokan tartják unalmasnak az angol bajnokságot, ahol már október-novemberre leszűkül a bajnoki címért való versenyfutás két-három csapatra (és ráadásul mindig ugyanazokra a csapatokra!), és figyelmüket inkább az angol második vonal küzdelmei felé fordítják.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Az Arsenal tisztán külföldiekből álló kerete

Lehmann, Lauren, Toure, Cygan, Clichy, Pires, Vieira, Edu, Reyes, Bergkamp, Henry (cserék: Almunia, Senderos, Flamini, Fabregas, Van Persie), a Hetvenéves Vénasszony ezt a keretet nevezte a 2005. február 14-én lejátszott Crystal Palace elleni bajnoki meccsre. Hogy mi a furcsa ebben az összeállításban? Hát természetesen az, hogy egyetlen brit játékos sem szerepel benne. Ja, hogy ez már előfordult hat évvel korábban is? Igen, a Chelsea ugyan 11 külföldivel lépett pályára Southamptonban, de legalább a padon sajátnevelésű angolok ültek (Jody Morris, Jon Harley és John Terry), és ha nincs a sok sérülés, akkor a kezdőbe is befért volna legalább három (Le Saux, Wise és Sutton). Wenger ezzel szemben legfeljebb csak kettőt nevezhetett volna, akik közül az egyik megbetegedett, a másik meg nyilván sérült volt, vagy éppen szokásához híven hisztizett. És ha mindez nem lett volna elég, az évtized utolsóelőtti napján újabb rekordot állítottak fel: két angol csapat mérkőzésén egyetlen angol játékos sem szerepelt a kezdőcsapatokban, a menedzserek sem szigetországiak, és ugye mondanunk sem kell, hogy természetesen a tulajdonosok sem azok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. A Championship - a világ legizgalmasabb bajnoksága

Amíg a jöttment újgazdagok megcsinálták az elitligájukat és elnevezték Premiershipnek, majd később Premier League-nek, az angol futball alsóbb osztályait tömörítő Football League elöljárói sem tétlenkedtek ám. A 72 klubot tömörítő liga osztályait ügyes marketingfogással átnevezték (így lett a First Divisionből a sokkal előkelőbb csengésű Championship), szereztek egy tőkeerős szponzort, egységes mezfeliratozást alkalmaznak, sőt a labdákat is a klubok színeinek megfelelően gyártják, amit pár éve egy klassz reklámmal is megtámogattak. Ellentétben a Premier League-gel, amelyet ugyanaz a négy klub ural majdnem egy évtizede, a Championship végeredményét előre megjósolni teljességgel lehetetlen, bárki megnyerheti a bajnokságot, és bizony bárki ki is eshet, és ha még ez sem lenne elég, a szezon végén őrülten izgalmas rájátszásban dől el a harmadik feljutó klub kiléte. Nem mellesleg a Championship a világ legnézettebb másodosztályú bajnoksága, amelynek a nézőszámai meghaladják például a Serie A-meccsekéit, és több tévétársaság is élőben adja a mérkőzéseket fordulóról-fordulóra. Vagyunk egy páran, akik az elmúlt évtizedben szívesebben követték a másodosztály küzdelmeit, ahol sokkal inkább meg lehet találni azt a fajta angol futballt, amibe az ember nagyjából 25 évvel ezelőtt visszavonhatatlanul beleszeretett.

9. WAGs

Korábban is divat volt focistákkal mutatkozni, járni, vagy szimplán csak kefélni velük, az viszont már sokkal inkább az elmúlt évtizedre jellemző, hogy viszonylag ismert sztárocskák választanak pasit maguknak a futballisták közül (az egyedüli kivétel talán Billy Wright, aki az egyik Beverley-nővért vette feleségül, a kor híres énekes triójának egyik tagját). Popsztárok, modellek, topless modellek és hivatásos konzumnők lettek a futballisták női, elegendő anyagot szolgáltatva a szaftos sztorikat amúgy sem nélkülöző brit bulvársajtónak, sőt még tévésorozatot és tévés vetélkedőműsort is ihletett az új jelenség. A csúcspont azonban a 2006-os vébé alatt jött el, ahol a feleségek és barátnők bandába verődve járták Baden Baden méregdrága üzleteit, ha nem vedeltek valahol, vagy neadjisten éppen a lelátókon pózoltak miközben pasijaik a pályán focizni próbáltak. Az angol válogatott csúfos kudarcát sokan az ő túlzott jelenlétüknek tulajdonítják, ami még egyszer nem fordulhat elő, ugyanis a szigorú Fabio Capello (ellentétben vén kujon elődjével) nyilvánvalóvá tette, hogy a feleségek és barátnők jelenléte Dél-Afrikában nemkívánatos.

10. Chelsea-Manchester United, BL-döntő 2008

Két angol csapat a legrangosabb európai kupa döntőjében? Ha ez 10 évvel ezelőtt történik, akkor talán még lázba is jöttünk volna. De őszintén bevalljuk, hogy mi mostanában már egyáltalán nem követjük figyelemmel ezt a majomcirkuszt, ahol azt sem lehet tudni, hogy hány csapat jut be a csoportküzdelmekbe, azt meg aztán végképp nem, hogy kik is konkrétan a résztvevők. De ez most mindegy is, ilyen ugyanis korábban még soha nem fordult elő, hogy angol házi döntőt rendezzenek a Bajnokok Ligájában. A meccsre egyébként már nem nagyon emlékszünk, talán csak arra, hogy Ronaldo be is lőtt és ki is hagyott egy tizenegyest, Abramovics meglepő módon viccesen kapkod a szívéhez a tizenegyespárbaj alatt, és John Terry ahelyett, hogy belőtte volna a mindent eldöntő büntetőt (és ezzel Abramovics álmát valóra váltotta volna, ráadásul hazai pályán, Moszkvában!) a rúgás pillanatában elcsúszott és a labdát estében a kapufát is érintve mellé vágta.

64 komment

Címkék: lista összegzés angol futball évtized 2000 2009


A bejegyzés trackback címe:

https://rugdesfuss.blog.hu/api/trackback/id/tr61630091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walmer 2010.01.04. 15:50:51

Jó összefoglalás erről a 10 évről.
Owenről és az ő aranylabdájáról amúgy már volt itt szó, gondolom majd most is jönnek a kommentek, hogy "mé' nem anri kapta, vazze?"

doktor.dikhed 2010.01.04. 16:20:49

Amikor Beckham 99-ben győzelemre vezette a Unitedet a BL-ben, szerintem, aranylabdát érdemelt volna, de "csak" második lett.

Azért az nyert ott egy UEFA év játékosa díjat, meg 98-ban bekerült a VB álomcsapatába is.

kroos 2010.01.04. 16:23:09

@Walmer: bocs de szerintem Kahnnak kellett volna kapnia. BL-ig vitte a Bayert, nem mikiegérkupákat nyert.

rds 2010.01.04. 17:02:10

re 8:"...a Championship a világ legnézettebb másodosztályú bajnoksága..."

Szerintem csak a magas meccsszám miatt az. Az átlagos meccsenkénti nézőszám alapján pl. a Bundesliga 2.

www.guardian.co.uk/football/2008/aug/17/championship.bundesligafootball

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2010.01.04. 17:05:38

"És hogy mindez jót tesz-e az angol futballnak? Hát nyilván nem."
Pedig de :) azóta van a bl-ben angol dominancia.

2008-as BL döntő a világ egyik legszarabb meccse volt.

@doktor.dikhed: akkor én se értettem mért Rivaldo kapta, én is Beckhamre szavaztam volna.

Már csak egy probléma van, ez az évtized 2001 január 1-én kezdődött és 2010 december 31-én ér véget.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2010.01.04. 17:07:54

Ha a Wembley időben elkészült volna, akkor most Dárdai hatalmas löketéről beszélnénk az avatóról :)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.01.04. 17:32:42

A tíz legfontosabb esemény között, hogy az angol focisták kiket raknak otthon? Muhahaha, de tényleg...

sorokinV 2010.01.04. 17:41:52

@rds:

Legnézettebb, nem a leglátogatottabb! (TV vs. jegy - a hülyébbek kedvéért!) Értelmezz, mielőtt az elküld buttonra koppintasz!

se herém se zádém 2010.01.04. 17:51:48

2008-as BL döntőn Ronaldo nem lőtt gól tizenegyesből, mivel a gólját fejesből szerezte!
Kicsit összecsapott a cikk, de amúgy elmegy.

Billy Bremner · http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Billy_Bremner.jpg/450px-Billy_Bremner.jpg 2010.01.04. 17:52:48

@csizsikpizsik:

Talán tényleg kevésbé fontos az a WAG történet, de jól érzékelteti mennyi minden változott az angol fociban 15-20 év leforgása alatt. Szerintem ez a poszt is remek. Credit a szerkesztőknek.

brúking 2010.01.04. 18:04:52

@se herém se zádém: Hű, tényleg, akkor összekavartam.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.01.04. 18:08:37

@Billy Bremner: Ez a jelenség nem csak az angol focira jellemző, az olasz-spanyol-fracia ligában a topok ugyanúgy bevásárolnak a tv-ből/kifutóról/királynőválasztásokról. Egyszerűen szerintem jó viccnek lett szánva ez a pont (ahogyan anno Owen aranylasztija is:)

Billy Bremner · http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Billy_Bremner.jpg/450px-Billy_Bremner.jpg 2010.01.04. 18:11:51

@Artsuhtaraz:

Ne legyünk ennyire szőrszálhasogatók. A 2000-2010 között történtekre abszolút nem túlzás összefoglalni egy évtizedet. Én 2000-et pont azzal kezdtem volna, hogy a Premier League-t működtető vízfejűek kibaszták a Mitre lqsztikat, és helyüket a Nike ócska, szar, bóvli labdái vették át. Számomra már akkor, ez is jelzésértékű volt.

Billy Bremner · http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Billy_Bremner.jpg/450px-Billy_Bremner.jpg 2010.01.04. 18:17:03

@Artsuhtaraz: pont a második legrosszabb a Milan-Juve BL döntő után, ami annyira szar volt, hogy már-már pont ezért felejthetetlen.

(0:0) AET

SPEED 2010.01.04. 19:09:48

@Artsuhtaraz: Jól van, akkor még magyarázd meg azt is, hogy 2000 a kilencvenes évekhez tartozott, basszameg.

brúking 2010.01.04. 20:22:28

Egyvalami kimaradt a fenti listából, mivel sehogyse tudtunk neki helyet szorítani, és ez nem más mint amikor az Arsenal a 2003-2004-es szezonban végig veretlen maradt és lett bajnok. Ilyen még nem fordult elő a Premier League történetében és valószínűleg jó sokáig nem is fog.

yourownhole 2010.01.04. 21:04:08

Az meg még jobb, hogy nem sokkal az új Wembley átadása után megint nyertek ott a németek, többek közt Christian Pander kurva nagy bombájával.
www.youtube.com/watch?v=e_gtWM5Gf0s

Pistone 2010.01.04. 22:34:45

Nemtom mi a probléma a 2008-as döntővel, egész jó foci volt. Ki emlékszik pl: a 2004-es döntőre? Porto - Monaco 3:0. Három gól esett még is egy nagy rakás sz.. volt az a döntő.

Fat Abbot 2010.01.04. 23:27:44

England five, Germany one
Michael Owen is number one

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2010.01.04. 23:50:43

@Billy Bremner:
Tetszik a nicked, Leeds Glory :)

Igazad van, a Juve-Milan azon kevés döntők egyike, amin majdnem elaludtam. De sajnáltam a juvét...

Nem akarok matekozni, de 2000 akkor tartozik a 21. századba, hogyha te nullával szoktad a számolást kezdeni.

duncan 2010.01.05. 00:02:51

ááááácsi!

Nem az angol házidöntő a nagy szám 2008-ban, hanem az, hogy a 4 között 3 angol csapat volt.
És az, hogy 2009-ben szintén 4-ből három.
Azt meg, hogy a serlegnek sajnos el kellett hagyni Angliát (egyáltalán: Manchestert), egy Tom Henning Øvrebø nevű fazonnak köszönheti a világ.

rizla 2010.01.05. 00:22:09

@SPEED: 2000 nem tartozik a 90es évekhez, viszont az előző évtizedhez igen. nem másra kell haragudni, csak mert műveletlen vagy.

kroos 2010.01.05. 07:44:11

Én ugy emlkszem Keegan-nek nem csak a németek elleni vereség miatt kellett menni.....érdekes hogy az angolok soha egy szöv. kap.-hoz sem voltak érzésem szerint ennyire lojálisak mint ehhez az olaszhoz.

Walmer 2010.01.05. 09:25:56

@Artsuhtaraz:
És hogy mindez jót tesz-e az angol futballnak? Hát nyilván nem."
Pedig de :) azóta van a bl-ben angol dominancia.

Na baszod te is olyan vagy, aki 2000 előtt nem látott/hallott angol bajnokit/bajnokiról.

A BL-ben PL dominancia van. Ugyan áruld már el nekem, mi az angol (brit) abban, hogy a Liverpool -90% fölötti légiósaránnyal - menetel a BL-ben? vagy hogy Wenger franciái, afrikaiai elmennek a döntőig?

Az évekkel való bűvészkedéseddel pedig- bár mutatja mennyire qrva okos gyerek is vagy- megragadtad a post leglényegét.

Walmer 2010.01.05. 09:46:55

@kroos: valóban elképesztő ez az angol lojalitás capello felé, hisz tulajdonképpen már 2 hosszú éve szöv. kapitány, 10-ből 9-et nyert tétmeccsen és még nem kezdték ki.
Példátlan.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2010.01.05. 10:04:17

@Walmer: nem érzem azt, hogy rászolgáltam a "kurvára baszod" stílusodra, legyél paraszt otthon anyukáddal.

98-99es szezon volt az első amikor végig láttam a PL meccseit.
Szerintem a labdarúgás sikerét abban lehet mérni, hogy valaki nyer, és nem abban, hogy az anyaország játékosai beférnek-e a keretbe. Furcsa módon még így is az angol válogatott összes játékosa otthon játszik, kivéve Beckset.
Megnövekedett a légiósok száma, nyílvánvaló hogy többet kell küzdenie a honi játékosnak azért hogy bekerüljön, és ha vki szar akkor kivágják a csapatból. Nagyobb a verseny, több a lehetőség én ennek örülök. Személy szerint ebben látom a labdarúgás egyik potenciális jövőjét.
Ha neked ez nem tetszik akkor se köcsögöljé velem csak azért, mert nem érted mikor kezdődik egy század/évtized, mert a poszt lényege tényleg az volt hogy összefoglalják az évtizedet, amikor annak még nincs vége. Ha neked meg az bűvészkedés a számokkal, hogy pontosan tudok számolni, akkor értem mért vagy ennyire mérgés.
Köszönöm, hogy elmondtad a véleményedet.

kroos 2010.01.05. 10:31:12

@Walmer: szerintem tudod nagyon jól mire gondoltam. Amugy se hiszem hogy 9 nyert meccs elég lenne angliában bármihez is ilyen téren. Ismered az angol focit nem hiszem hogy Keegan, Venebels vagy a többiek kikezdését be kellene mutatnom. Akik angliában nem 9 meccset tettek le az asztalra..

Walmer 2010.01.05. 11:49:37

@Artsuhtaraz: mibajod a stílussal?
ne haragudj öreg, de olyan nagy pofával kezdted osztani az észt, hogy nem tudtam megállni. Mindig is utáltam, ha valaki a post szempontjából marginális témákba köt bele. Egyszerűen nem értem miért. Illetve tudom, persze; hogy megmutassa milyen faszagyerek is ő.

A légiósokról meg csak annyit, hogy aki az angol/skót/walesi/ír focit szereti, az soha nem lehet olyan véleményen mint te, aki nyilván a PL rajongója vagy. Ami nem baj, csak szerintem ez a blog nem arról szól.
Szerintem.

Walmer 2010.01.05. 11:53:43

@kroos: mutasss nekem egy olyan angol szöv. edzőt, aki egymás után 9 nyert tétmeccset fel tud mutatni.
El tel, taylor, mcclown. ezeket a figurákat én nem tartom komoly szakembernek. lehet hogy Capellót is kikészítik majd, ha a csapata büntetőkkel kiesik a 8 között, mert már tele a padlás az ilyenekkel. De amíg nyer, addig nincs mit tenni.

kroos 2010.01.05. 13:10:17

@Walmer: ha csak az eredmény számitana akkor senki sem nézne meccset.
Bár nem tudom mit gondoltam ahol egyik percröl a másikra araboknak adják el a klubbot és a drukkerek már másnap ,,we are tha abu d'zabi blue"-t énekelnek......

Walmer 2010.01.05. 13:46:37

@kroos: nekem az eredmény számít. Mármint a csapatom eredménye. ha capello soha nem látott antifocival, a világ utálatát kiváltva megnyeri csapatával a vébét én qrvára örülni fogok, őt meg lovaggá üti a királynő.

A külföldi befektetőkkel meg alapjában nekem semmi bajom. Bajom azzal van, hogy elkezdenek világválogatottat csinálni és hozzák számolatlanul a légiósokat, akiknek 60%-a hulladék. Egy brit fiatal meg mehet kölcsönbe plymuthba és ez még a jobbik verzió, mert ha kevésbé szerencsés ücsöröghet a padon, vagy a lelátón ítéletnapig.

Billy Bremner · http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Billy_Bremner.jpg/450px-Billy_Bremner.jpg 2010.01.05. 14:22:09

@Walmer: az idegenlégiósokkal kapcsolatban igazad van, de aki szeret egy bizonyos típusú labdarúgást annak nyilván vannak bizonyos elvárásai. A szigetországi foci az alázatos csapatmunkáról, a küzdeni akarásról, a szép és gyors játékról szólt, amióta világ a világ. Ha ehhez hozzávesszük a sok helyzetet és gólt a nagy fordulatokat (egy csapat 2-3 gólos hátrányból fordít), vagy hogy bárki megverhet bárkit, és bajnokság bárki számára nyílt, mind a kiesés, mind pedig a bajnoki elsőség szempontjából, mindjárt látjuk mennyire látványos visszaesésen ment keresztül az angol klub foci legmagasabb osztálya. Az angol válogatottal szemben nekem sincsenek elvárásaim, mivel nem vagyok angol, viszont szurkolok nekik, ahogy a skótoknak is és általában a szigetországiaknak. Viszont Capellot egy esetleges világbajnoki cím után sem ütnék lovaggá, mivel ezt a megtisztelő címet csakis brit születésű állampolgár kaphatja meg (úgy tudom). Neki jó lesz egy OBE vagy egy MBE.

Billy Bremner · http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Billy_Bremner.jpg/450px-Billy_Bremner.jpg 2010.01.05. 14:49:28

@kroos: ezt honnan vetted? Amikor három amcsi zsidó megvette a Man U-t, a mankok mindjárt új klubbot alapítottak. Szóval nem úgy van ám az, ahogy a Móricka képzeli...

SPEED 2010.01.05. 15:39:00

@Artsuhtaraz: @rizla:

Ti tényleg teljesen hülyék vagytok? A kétezres évek 2000-ben kezdődtek és 2009-ben értek véget. Ez a poszt erről az évtizedről szól. Komolyan az összes okoskodó fasz ki lesz innét TILTVA, még szerencse, hogy senkit nem érdekelnek a hülyeségeik.

kroos 2010.01.05. 15:51:17

@Walmer: Kezdjük egymást érteni.
Én csak azt mondom hogy látatlanban (bár az eredményei eddig jók) lojálisabbak vele mint több nagy angol ikonnal szemben. Keegan, Hoddle (személyes kedvencem), Venables, Taylor.

danesdzsu2 2010.01.05. 16:47:40

@kroos: Mert nekik van humoruk, és tudják, mi az hogy önirónia.

:)

danesdzsu2 2010.01.05. 16:55:00

@SPEED:

Ahogy a matektanárom mondogatta: a problémáink jelentős részének oka az, hogy mi nullától kezdjük a számolást, a postások meg egytől.

Az évek számozását eggyel kezdték, tehát 2000-es évek nem 2000-ben kezdődtek.

egy okoskodó fasz

BENIARRIVO · http://forzaitalia.blog.hu 2010.01.05. 17:16:43

élvezetes kis post! a sorrenddel lehetne vitatkozni mondjuk.... de nem teszem :)

brúking 2010.01.05. 17:21:55

@BENIARRIVO: Ja, ha ez nem derülne ki: a fenti lista nincs fontossági sorrendbe, sem kronológiai sorrendbe rendezve.

BENIARRIVO · http://forzaitalia.blog.hu 2010.01.05. 17:24:52

@brúking: akkor nem szóltam, ez nekem nem jött le.

BENIARRIVO · http://forzaitalia.blog.hu 2010.01.05. 17:27:31

mármint a fontossági, a kronológia hiánya igen, hehe

rizla 2010.01.05. 19:10:18

@SPEED: az a baj, hogy közben te is okoskodsz, csak te ráadásul még baromságokat is.

SPEED 2010.01.05. 19:29:54

@rizla: És mit szólnál hozzá, ha elhúznál innét örökre a kurva anyádba? Hm?

SPEED 2010.01.05. 19:31:02

@danesdzsu2:

"2000-es évek nem 2000-ben kezdődtek."

EZ AZ ÉV POSZTJA!

danesdzsu2 2010.01.06. 10:24:25

@SPEED: Ugye? Épp ekkora marhaság azt állítani, hogy 2000 ehhez az évtizedhez tartozik, vagy az angol focihuligánoknak van humoruk:)

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2010.01.06. 10:51:04

"Ellentétben a Premier League-gel, amelyet ugyanaz a négy klub ural majdnem egy évtizede, a Championship végeredményét előre megjósolni teljességgel lehetetlen, bárki megnyerheti a bajnokságot, és bizony bárki ki is eshet"

Az idézett mondatban benne van, miért hülyeség ez az összehasonlítás. Persze, hogy kiszámíthatatlan a Championship: a rotáció miatt. A 3 legjobb csapat feljut a PL-be, a középcsapatoknak meg a PL-ből kiesőkkel kell a következő évben megküzdeniük. Nyilván a PL is izgalmasabb lenne, ha az első 2-4 helyezett év végén lelépne valahova. :)

Walmer 2010.01.06. 11:54:29

@[bs]:
"középcsapatoknak meg a PL-ből kiesőkkel kell a következő évben megküzdeniük"

És a papírforma szerint alulmaradniuk. Ez mint tudjuk távolról sem így van. Ezért nem lehet megjósolni a feljutókat. Ha a PL-ból jövőre elmenne a MU, Chelsea, Arsenal, tudnánk, hogy a dobogóra valszeg a City, Spurs, Villa kerülne.

Billy Bremner · http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Billy_Bremner.jpg/450px-Billy_Bremner.jpg 2010.01.06. 14:00:56

@kroos: hiába céloztál a Cityre, fasság amit írtál. Mivel általában nem jellemző az angol szurkolókra, hogy csak úgy egyből pucsítanak terpesztenek egy új befektetőnek, még ha az töménytelen pénzt hoz klubba, akkor sem. Pláne nem egy arabnak...

SPEED 2010.01.06. 14:05:59

@danesdzsu2: Hát akkor mire vársz? Taníts még bennünket, és ne hallgasd el azt sem, hogy 1980 a hetvenes évekhez tartozik, az ötvenes évek pedig 1951-ben kezdődtek, hiszen 1950 - a vak is látja! - a negyvenes évekhez tartozott.

Anyám, úristen.

Walmer 2010.01.06. 14:17:02

@SPEED: Ezt annyira szeretem. a kommentek 40%-a arról szól, hogy mikor voltak a 2000-es évek, meg mikor kezdődik a 20. század. ez ennyire qrvára fontos?

Mielőtt elfelejtem: ha nem tudnátok kedves posztírók, a moszkvai olimpia a 70-ES ÉVEKBEN VOLT, Hitler pedig a 30-AS ÉVEKBEN FOGLALTA EL PÁRIZST. csak szólok.

kroos 2010.01.06. 14:45:44

,,nem jellemző az angol szurkolókra, hogy csak úgy egyből pucsítanak terpesztenek egy új befektetőnek,"
muhaha

SPEED 2010.01.06. 17:19:59

@Walmer: Vigyázz, mert tapasztalatból tudom, hogy a kommentelők 80%-a be van oltva irónia ellen, azt meg végképp nem tudják, mikor volt a moszkvai olimpia.

giacomo 2010.01.06. 20:15:16

@SPEED: Nem rossz cikk, csak kissé fura ez a műproli romantika (külföldiek, pénz, nők).

"És mit szólnál hozzá, ha elhúznál innét örökre a kurva anyádba? Hm?"

Ez például akkor irónia volna?

SPEED 2010.01.06. 22:00:55

@giacomo: Szevasz GIACOMO!!!! Te nagy kópé vagy ám - ugye nem kell megmagyaráznom, hogy miért? :DDDDDDDDDDDD

sandinista 2010.01.12. 13:33:58

OFF

Mondjuk azt, h SPEED az ISO-szabvany elharcosa, Artsuhtaraz es a tobbiek pedig Gergely-naptar-hivok:

en.wikipedia.org/wiki/Year_zero

Mivel az europai orszagok az utobbit hasznaljak, igy ugyan europai ertelemben vett igaza nincs annak, aki pl. 2000. januar 1-jen valtott evezredet, de en is biztosan ironikusan takarodhatok a kurva anyamba.

ON

Az osszeallitas tok jo. A futballista-felesegeket en sem ertem teljesen, de vegulis elfer. Az meg igazabol teljesen mindegy, h melyik 10 ev torteneseit foglalja ossze egy ilyen iromany. A lenyeg ugyis az, h ilyenkor kicsit visszarevedjen az ember a multba es nosztalgiazzon. Erre meg pont jo volt ez a cikk.

Walmer 2010.01.12. 14:47:55

@sandinista:
"europai ertelemben vett igaza nincs annak, aki pl. 2000. januar 1-jen valtott evezredet"

Annak valóban nincs, de erről a postban egy qrva szó nincs. Senki nem beszélt arról, meddig tart a XX. század. Elmúlt 10 évről volt szó.

sandinista 2010.01.13. 10:02:10

@Walmer: "összeírtuk azt a tíz dolgot, amelyek szerintünk az elmúlt évtizedben az angol futball legfontosabb eseményeinek számítottak"

Ettol fuggetlenul a konkluzioddal egyetertek, en is pontosan errol irtam az elozo hozzaszolasom "ON" reszeben.

Peace.

SPEED 2010.01.21. 15:01:45

Kedves Rizla,

ne keseredj el, semmi bajunk veled, csak egyszerűen nem gondoljuk, hogy a kommentjeidtől jobb lenne a blogunk.

Csók,

Rúgd és fuss!

rizla 2010.01.21. 15:16:06

kedves speed!
semmi baj, csak moderálás, majd beugatás, ennél azért többet vártam tőletek.

SPEED 2010.01.21. 15:27:50

@rizla: Sajnáljuk, hogy csalódást kellett okoznunk, de annyi más blog van, ahová lehet hülyeségeket kommentelni, ne ez legyen az.
süti beállítások módosítása