HTML

Rúgd és fuss!

Friss topikok

  • Szergő: Hajrá!Látom az új helyen nagyon belehúztatok,csak így tovább,igény mindenképpen van rá! (2011.01.06. 18:40) Turn The Page
  • Ayreon: Nagyon nagyokat röhögtem, főleg Mighty Mick MacCarthy-n, Bullard-on, Redknapp-en:) Jó kis poszt vo... (2011.01.01. 21:03) We're Having All The Fun
  • brúking: Úgy látszik még Capello is olvassa a Rúgd és fuss!-t, hiszen nagy magyarázkodásba kezdett: Capell... (2010.12.10. 15:37) Dream Again
  • Ayreon: Ashton-ért külön kár, élményszámba ment a játéka anno. :( (2010.11.18. 20:54) Once, A Glimpse
  • tatuuu21: Remek írás! Gratula! :) (2010.11.09. 18:34) Champagne Supernova

Címkék

angol futball (90) arsenal (7) aston villa (3) átigazolás (6) automatic promotion (3) beckham (2) beharangozó (9) benjani (3) beszámoló (3) blackpool (2) bolton (2) bristol city (3) bunyó (2) burnley (2) capello (21) cardiff (7) championship (24) charlton (2) chelsea (3) crystal palace (4) david oleary (2) dennis wise (2) dirty harry (8) divat (2) doncaster rovers (2) el tel (2) eric cantona (2) euro 2012 (2) fa (3) fa kupa (4) film (3) football league (2) george burley (2) george graham (2) hancúr (4) história (8) hull city (4) ian holloway (2) idegenlégiós (2) ír (2) italozás (4) james milner (2) joe ledley (2) john barnes (2) john terry (2) kapusok (2) kultikus futballisták (5) kupadöntő (2) league one (7) league two (4) leeds united (7) lee bowyer (2) legenda (4) liverpool (3) manchester united (5) man city (6) martin oneill (2) mcallister (2) menedzser (8) mezek (2) mike newell (2) morrissey (3) newcastle united (3) nottingham forest (2) önreklám (3) peterborough united (2) pete doherty (2) playboy (2) play off (7) plymouth (2) portré (2) portsmouth (7) premier league (12) primitívség (2) queens park rangers (2) rasszizmus (2) reading (2) robert green (2) sexy sven (5) sheff utd (3) simon jordan (2) sir alex ferguson (2) skócia (6) sport1 (2) steve staunton (2) stoke city (3) stuart pearce (2) szemétkedés (2) szexisten (3) szezonelőzetes (9) szövkap (2) televíziós közvetítés (2) three lions (27) tímár (2) tottenham hotspur (3) trevor (2) válogatott (20) wales (3) watford (3) wembley (2) west bromwich albion (3) west ham united (4) wolves (5) world cup 2010 (9)

2008.03.10. 15:57 SPEED

Just Who Is the 5 O'Clock Hero?

Nem is tudom, mikor volt utoljára ilyen jó hete az angol futballnak, mint ez az első márciusi hét volt az idén. A félreértések elkerülése végett, ennek a ténynek semmi köze ahhoz, hogy mi történt a Bajnokok Ligájának nevezett plebszcirkuszban, hiszen az ott szereplő Arsenal, Chelsea, Liverpool, Man Utd négyesnek túl sok köze nincs az angol futballhoz – lassan mindegyikről elmondható lesz, hogy sem a tulajdonosaik, sem a játékosaik, sem az edzőik, sem pedig a szurkolóik nem angolok. Akkor meg miről beszélünk?

A most rosszul sikerült UEFA-kupára már inkább odafigyelnénk, hiszen a Tottenhamhez, az Evertonhoz, de még a Boltonhoz is inkább van valami közünk, mint a Big Fourhoz, mely négyesből a Rúgd és Fuss blog egy – kaukuszokban is otthonosan mozgó – tagját leszámítva elmondhatatlanul elegünk van itt mindannyiunknak.

Éppen ezért volt felüdítő, hogy ezen a hétvégén az FA kupa végre ismét megmutatta, hogy érdemes rá odafigyelni, sőt, azt is, hogy a mi kis mentsvárunk marad ezekben a silány időkben. Mert miről is szólt az elmúlt években ez a patinás kupasorozat? Én megmondom őszintén, hogy fogalmam sincs. Volt ugye egy Liverpool-West Ham döntő két éve, amire tényleg van miért emlékezni, de ezt leszámítva most az égvilágon semmi nem jut az eszembe. Ami nem is csoda, hiszen rendszerint ilyenkorra a kupa minden évben elvesztette az érdekességét, és nyilvánvaló volt, hogy John Terry, Gary Neville vagy Thierry Henry fogja a magasba emelni a kupát, és ki az, aki nem látta már ezt ezerszer?

Ez különösen azért volt bosszantó, mert a „nagyok” úgy csinálták mindezt, hogy közben egyre látványosabban legyintettek az anyagilag nem túlzottan jövedelmező kupasorozatra. Idén azonban végre ráfáztak. A Championship gyenge középcsapatának számító Barnsley-nak és MSZP-s önkormányzati képviselő külsejű managerének, Simon Davey-nek nagyon sokat köszönhetünk, hiszen a Liverpool után kitakarította az útból a félelmetesen alulmotivált Chelsea-t is, méghozzá egy olyan meccsen, amit még sokáig fogunk emlegetni. Az első félidőben kimondottan jól is játszottak, és hiába pörgött fel a másodikban kicsit a Chelsea, pont akkor sikerült gólt szerezni. És lehet, hogy az utolsó 15 percben arra rúgták a labdát, amerre az orruk állt, a Barnsley játékosai minden épeszű néző szerint rászolgáltak a győzelemre, nagyképű és unalmas ellenfelükkel szemben, ahol Joe Cole-on kívül senki nem mutatott semmit. Ellenben a csupaszív Bobby Hassellt és Rob Kozlukot, na meg társaikat a szívünkbe zártuk, és mivel a szánalmas Borót könnyedén búcsúztató Cardiff ellen sem esélytelenek, akár láthatjuk még őket a döntőben is. Big Steve pedig Tímár Krisztiánhoz hasonlóan egy tündérmese főszereplője lett, hiszen az milyen már, hogy valaki 30 éves koráig gyakorlatilag folyamatosan csődöt mond hazája bajnokságában, aztán kikerül Angliába, ahol az edzője rájön, hogy tökéletesen alkalmas arra, hogy az előreívelt labdákat megtartsa, illetve visszapasszolja a lendületből érkező társaknak, és ezt tök jól is csinálja, életében először végre elismert futballista lesz belőle. Respekt Big Steve-nek!

És mivel előzőleg egy Baros-műesésnek köszönhetően a Portsmouth hatalmas szerencsével kiverte a Manchester Unitedet is, eldőlt, hogy 1995 óta először nem Big Four-csapat nyeri majd a kupát. Vagyis ismét lesz miért meccset nézni ahelyett, hogy programot keresnénk magunknak hétvégére a hatszázadik Arsenal-Man Utd vagy Chelsea-Liverpool helyett. Persze vannak, akik minden nap csakis töltött káposztát hajlandóak ebédelni, és minden este elnéznék Cristiano Ronaldót, Fernando Torrest vagy Cesc Fabregast. Nos, ők most megszívták. És ha a hülyéknek rossz, az nekünk már csakis jó lehet.

9 komment

Címkék: cardiff portsmouth ferenczi barnsley fa kupa big steve big four angol futball


A bejegyzés trackback címe:

https://rugdesfuss.blog.hu/api/trackback/id/tr27374445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thrasher 2008.03.10. 16:50:02

Szerintem ez itten sznobság.

putty 2008.03.10. 16:54:33

Miért hülye az, aki a "Big Four" valamelyikének szurkol?

SPEED 2008.03.10. 17:02:19

Thrasher: Sznobok vagyunk, de nem hülyék!

putty: Hát ez egy jó kérdés.

mook 2008.03.10. 17:06:23

"lassan mindegyikről elmondható lesz, hogy sem a tulajdonosaik, sem a játékosaik, sem az edzőik, sem pedig a szurkolóik nem angolok. Akkor meg miről beszélünk?"

A ManCity-t miért nem soroltad ide? A szurkerek miatt? Az is valami, persze.

Az amerikanizálódás emblémái a gyorséttermek, amelyeknek pl. Magyarországon a tulajdonosai, a dolgozói és a fogyasztói is magyarok. Akkor meg miről beszélünk?

Kevesebb angolabb dolog van, mint pl. az LFC. Szimbolikus értelemben legalábbis mindenképp. Akkor meg miről beszélünk?

Node olvasom inkább tovább...

SPEED 2008.03.10. 17:21:32

mook: A Man City nem indul a BL-ben tudtommal, de Sexy Sven C kategóriás világválogatottjáról sincs jó véleményünk.
Arról meg, hogy a Liverpool FC mennyire "angol", kérdezz meg bárkit a városban, és csak ennyit fog mondani: "We're Not English, We Are Scouse!" (Már ha éppen nem norvég lesz az illető.)

smartdrive 2008.03.10. 17:24:24

sznobizmus vs. kultúrsznobizmus

mook 2008.03.10. 17:41:33

OK, ez a BL-dolog ott van valóban a mondatban, de akkor meg azt mondom, hogy a globalizálódás minden szinten jelentkezik a PL-ben, nem csak a négy legnagyobbnál.

A Fulham angol? Hát a Harrods?
OK, lehet hogy Al Fayed is az már.

A liverpooliakról: Scousers, Liverpudlians, ezek mind ők, de azért a városnak az angol történelemben elég nagy szerepe volt, pl hajózási-kereskedelmi (köztük rabszolgakereskedelmi) központ volt, az ipari forradalomban is volt némi szerepük és ugye a Beatles is elég angol. De a grassroot liverpooli foci az Everton, elismerem, az LFC meg globális brand, valóban, de attól még szimbolikusan nagyon angol.

Egyébként a focinál maradva igazad van, az északibb csapatok szurkerei kevésbé vannak oda az angol válogatottért, míg pl egyes idióta Spurs szurkerek még a PL meccsekre is sokszor válogatott mezben járnak.

És hogy támogassalak, mi is volt kiírva az FA meccsen a reklámtáblákra az Old Traffordon?
Ez: MANUTD.KR

Matfu 2008.03.11. 08:02:41

Azt is kihagytuk akkor már, hogy általában az angol foci - benne a kis csapatokkal - mennyi mindent köszönhet a Big Fournak.
Közvetítési jogok, reklámok, pénz, pénz , pénz...

jorgecosta 2008.03.20. 15:02:06

ezt az utóbbit nem értem. irónia?
miért köszönnék amúgy ezeket a nagy négyesnek?
ha jobban eloszlanának a pénzek és a tehetséges játékosok, kevesebb lenne a nézettség, bevétel, stb?
valamit tényleg lehetne szabályozni most már... sztem jobb lenne, ha benayoun nem a lpool kispadján ülne, hanem a derby-ban hétről hétre játszana. vagy sidwell. vagy pizarro. vagy pique. vagy akárki, de utálom a B csapatokat a nagyoknál, miért nem ifi? najó, pique-t akkor vissza kell szívnom, viszont esélye lenne németh krisztiánnak is néha odakerülni :]
süti beállítások módosítása